31 Μαρτίου 2015

Μηδενική ανάπτυξη για το 2015 στην Τουρκία και όχι 4%…

Μηδενική ανάπτυξη για το 2015 στην Τουρκία και όχι 4%…
Στόχος της τουρκικής κυβέρνησης ήταν να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης, εντός του 2015, της τάξης του 4%. Ωστόσο τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, καθώς η Τουρκία στο διάστημα αυτό παρουσίασε μηδενική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με υπόμνημα του Κέντρου Οικονομικών Μελετών του πανεπιστημίου του Μπαστεσεχίρ, «δεν υπάρχει ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του 2015, συγκρινόμενο με το παρελθόν έτος». Η ανάπτυξη εντός του 2015 θα είναι 0%! Αλλά και η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα συμφωνεί με το υπόμνημα του πανεπιστημίου.

«Μηδενική ανάπτυξη, ειδικά σε ένα έτος εκλογών, έναντι τις κυβερνητικής πρόβλεψης του 4% δεν είναι καθόλου ασήμαντο ζήτημα. Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης, μέσω των δημοσίων δαπανών, να επιτύχει ανάπτυξη, δεν θα καταφέρει να παρουσιάσει μια θετική εικόνα για την οικονομία στην περίοδο των εκλογών. Ιδιαίτερα η παγκόσμια οικονομική κρίση, δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αναζωογονήσει την οικονομία και να επιδείξει θετικά οικονομικά αποτελέσματα στους ψηφοφόρους», αναφέρει το υπόμνημα.

Θα μπορούσε η εικόνα αυτή να μεταβληθεί στο δεύτερο τρίμηνο του έτους; «Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό, σε συγκεκριμένη κατεύθυνση και αν θα πάψουν οι λαϊκίστικες ενέργειες, από την πλευρά της κυβέρνησης, που υπάρχουν, παρά την κρίση». Κατά συνέπεια, συμπεραίνει το υπόμνημα, δεν υπάρχουν σημάδια πως μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και στο υπόλοιπο του έτους.

«Δεν αναμένουμε σημαντική ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης το 2015. Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επηρεάσει την ευρωπαϊκή ζήτηση τότε, ίσως, υπάρξει μια περιορισμένη ανάκαμψη της εξωτερικής ζήτησης, προς τα τέλη του έτους. Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε η ανάπτυξη εντός του 2015 να παραμείνει αδύναμη», καταλήγει το υπόμνημα.Το 2014 η Τουρκία παρουσίασε ανάπτυξη 4,8% στο πρώτο τρίμηνο, 2,5% στο δεύτερο, 1,8% στο τρίτο και 1,5% στο τέταρτο.
http://mignatiou.com/2015/03/mideniki-anaptixi-gia-to-2015-stin-tourkia-ke-ochi-4/