31 Μαρτίου 2015

Γενικό μπλακ άουτ χωρίς προηγούμενο στην Τουρκία

Διακοπή της ηλεκτροδότησης χωρίς προηγούμενο εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια πλήττει περισσότερες από είκοσι επαρχίες της Τουρκίας, περιλαμβανομένων των πόλεων της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, όπου η κυκλοφορία του μετρό και των τραμ έχει διακοπεί. Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η διακοπή ενδέχεται να οφείλεται σε τεχνικούς λόγους, αλλά πρόσθεσε πως "εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα", απαντώντας σε δημοσιογράφο ο οποίος τον ερώτησε για το ενδεχόμενο να πρόκειται για "τρομοκρατική" επίθεση.Ένας πυρήνας κρίσης δημιουργήθηκε στο υπουργείο Ενέργειας, πρόσθεσε.Σύμφωνα με τη δημόσια εταιρεία ηλεκτροδότησης (Teas), η διακοπή σημειώθηκε στις 10:36."Μια πτώση του ηλεκτρικού συστήματος σημειώθηκε στην Τουρκία", δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, εξηγώντας πως η ηλεκτροδότηση έχει αρχίσει να αποκαθίσταται σταδιακά σε ορισμένες περιφέρειες της Άγκυρας. "Αναζητούμε τις αιτίες αυτής της βλάβης (...) επιχειρούμε να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για τεχνική βλάβη ή για μια ηλεκτρονική επίθεση", πρόσθεσε ο Γιλντίζ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.
Βίντεο από το μετρό
Το μετρό της Κωνσταντινούπολης και η σιδηροδρομική σήραγγα που συνδέει την ευρωπαϊκή με την ασιατική όχθη της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας εκκενώθηκαν, έγινε γνωστό από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, διακοπές στην ηλεκτροδότηση σημειώθηκαν σε 24 ή 26 από τις 81 επαρχίες της χώρας, πλήτοντας κυρίως την Τραπεζούντα (βορειοανατολικά), το Αϊδίνι (δυτικά), την Αττάλεια (νότια), τη Σμύρνη (δυτικά), το Ιζμίτ (βορειοδυτικά) καθώς και την Προύσα (βορειοδυτικά).

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο συνεχούς ενημέρωσης NTV, το οποίο επικαλείται την εταιρεία Teas, η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε το μεσημέρι στο Εντιρνέ (Αδριανούπολη, βορειοδυτική Τουρκία) και το Ερζερούμ (βορειοανατολικά).  

ΝΟΟΖ.GR