24 Φεβρουαρίου 2015

Όταν η «ΤΔΒΚ» προσπερνά την Ελλάδα Του Νίκου Στέλγια


Ποια ήταν η «μεγάλη είδηση» της προηγούμενης εβδομάδας; Οι συνομιλίες της νέας ελληνικής κυβέρνησης με το Eurogroup; Το ζήτημα των εκποιήσεων; Η κρίση στην Ουκρανία; Αν και τα συγκεκριμένα ζητήματα φέρουν ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής μας, την προηγούμενη εβδομάδα, στις «αράδες» της δημοσιογραφίας ξεχωρίσαμε μια άλλη είδηση.
Στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, εν μέσω μεγάλης πολιτικής και οικονομικής αναστάτωσης, διαβάσαμε και την συγκεκριμένη είδηση: «Από την 99η θέση το 2014, η Ελλάδα μεταφέρθηκε στην 91η το 2015 στην ετήσια έκθεση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» για την Ελευθερία του Τύπου σε παγκόσμιο επίπεδο (2015 World Press Freedom Index), ανάμεσα σε 180 χώρες που βαθμολογούνται από την οργάνωση».

Στην σχετική είδηση ξεχωρίζουν τα εξής στοιχεία: «Μετά την πτώση 56 θέσεων στον κατάλογο από το 2009 μέχρι το 2014, η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χαμηλότερη κατάταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (τελευταία είναι η Βουλγαρία στην 106η θέση). Όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, οι λόγοι για την κατάταξη της Ελλάδας σ΄ αυτή τη θέση οφείλονται στην «αστυνομική βία κατά δημοσιογράφων σε διαδηλώσεις, στη μη καταδίκη αστυνομικών για τέτοιες περιπτώσεις», συμπληρώνοντας ότι «το κλίμα βίας έχει επίσης ενισχυθεί από τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων από μέλη της Χρυσής Αυγής» και «την ίδια στιγμή, η οικονομική κρίση είχε σοβαρές επιπτώσεις για την πολυφωνία στα δημόσια και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης».

Το πόρισμα των «Δημοσιογράφων Δίχως Σύνορα» ρίχνει φως σε μια από τις σημαντικές επιπτώσεις της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, η οποία δοκιμάζει τα ελληνικά παράλια και την ελληνική κοινωνία τα τελευταία πέντε χρόνια. Το πόρισμα δείχνει ότι πέρα από την υλική πτώχευση, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με το κίνδυνο της πνευματικής πτώχευσης.

Εν μέσω μεγάλης κοινωνικής κρίσης, η ελληνική κοινωνία τείνει να χάσει κάθε πολύτιμη αξία, την οποία κέρδισε με «νύχια και δόντια» μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ελευθερία του λόγου είναι μια αξία, με την οποία η σύγχρονη Ελλάδα ξεχωρίζει στην περιοχή της. Σε μια περίοδο που η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να διώκει και να φυλακίζει χιλιάδες δημοσιογράφους και διανοούμενους, τα Βαλκάνια προσπαθούν να σταθούν πάνω στα «πόδια» τους και η Μέση Ανατολή γνωρίζει τον εφιάλτη, ο οποίος ακούει στο όνομα θρησκευτική ακροδεξιά, η Ελλάδα ξεχωρίζει με την αξία την οποία αποδίδει στις βασικές δημοκρατικές αξίες.

 Όπως αναφέρει η προαναφερόμενη έκθεση, η ψαλίδα ανάμεσα στην Ελλάδα και στην κορυφή της λίστας της ελευθεροτυπίας, όπου βρίσκονται πλέον χώρες όπως Φιλανδία, Νορβηγία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, Νέα Ζηλανδία, Αυστρία, Καναδάς, Τζαμάικα, Εσθονία, ανοίγει συνεχώς.
Υπό κανονικές συνθήκες, η συγκεκριμένη εξέλιξη θα έπρεπε να είχε θορυβήσει ολόκληρη την κοινωνία. Ωστόσο, η ελληνική κοινωνία παραμένει σε κατάσταση χειμερινής νάρκης. Εξακολουθεί να αναμένει θαύματα από υποσχέσεις πολιτικών. Ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την υλική πλευρά της μεγάλης κρίσης. Η ιθύνουσα τάξη, τα μέσα ενημέρωσης, η διανόηση, το πανεπιστήμιο αδυνατούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εστιάσουν σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων όπως λ.χ.:

• Η σταδιακή εξαφάνιση της ελευθερίας του λόγου και η εμφάνιση της αυτολογοκρισίας στην εφημερίδα, στο πανεπιστήμιο, στους δρόμους και σε ολόκληρη την κοινωνία.
• Η τραγική κατάσταση του πανεπιστημίου, το οποίο έχει προ πολλού μετατραπεί σε μια γραφειοκρατική υπηρεσία, η οποία μοιράζει πτυχία.
• Η απώλεια νέων επιστημόνων, οι οποίοι αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό.
• Η άνοδος της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της κοινωνικής μιζέριας.

Η λίστα είναι μεγάλη και διευρύνεται με την κάθε νέα μέρα. Η Ελλάδα χάνει κάτι πολύ πιο πολύτιμο από τον υλικό πλούτο, την δήθεν εθνική υπερηφάνεια (σλόγκαν το οποίο πουλάει η νέα κυβέρνηση), την καπιταλιστική ανάπτυξη κ.ο.κ. Τα τελευταία πέντε χρόνια, τα δυτικά παράλια του Αιγαίου χάνουν ένα συστατικό, το οποίο υπήρξε ο θεμέλιος λίγος των μεγάλων πολιτισμών από την αρχαιότητα μέχρι την σύγχρονη πραγματικότητα: Το πάθος για δημιουργική και ελεύθερη έκφραση.

Υ.Γ. Το μυστικό κρύβεται στην λεπτομέρεια. Σύμφωνα με την προαναφερόμενη έκθεση η Κύπρος πλέον βρίσκεται στην 24η θέση. Ακολουθούν ΗΠΑ – 49η θέση, τουρκοκυπριακή κοινότητα – 76η θέση (δηλαδή η «ΤΔΒΚ» προσπερνά την Ελλάδα), Τουρκία – 149η θέση, Ρωσία – 152η θέση, Κίνα – 176η θέση κ.ο.κ. Η θέση της Κύπρου μπορεί να χαρακτηριστεί ως ικανοποιητική. Ωστόσο, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν πρέπει να μας καθησυχάζει. Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης της συγκεκριμένης απόδοσης. http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=199095