10 Ιανουαρίου 2015

Η Δύση πληρώνει τον εμφύλιο της τζιχάντ… Αλ Κάιντα vs. IS

Οι πολύνεκρες επιθέσεις στη Γαλλία αποτελούν απλώς την επιβεβαίωση ενός πολυαναμενόμενου εφιάλτη. Η τρομοκρατία είναι εδώ. Οι δύο αλγερινής καταγωγής εκτελεστές και ο τρίτος δράστης της επίθεσης που παραδόθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μέλη της αλ Κάιντα και συγκεκριμένα του «παραρτήματος» της Υεμένης.
Του Antoun Issa
ΠΗΓΗ: http://www.al-monitor.com/


Ο μακαρίτης εκδότης του γαλλικού σατυρικού περιοδικού Στεφάν Σαρμπονιέ ήταν επικηρυγμένος από την αλ Κάιντα από το 2013. Αρχικά είχε υποτεθεί πως οι δράστες είχαν διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος και πραγματοποίησαν την επίθεση για να εκδικηθούν για σκίτσα του χαλίφη Μπαγκνταντί, που είχε δημοσιεύσει το περιοδικό, μια ημέρα πριν το μακελειό. Το πιθανότερο όμως είναι οι επιθέσεις στο Παρίσι να αποτελούν απλώς μια επίδειξη δύναμης της αλ Κάιντα, έναντι όμως του Ισλαμικού Κράτους!Αλ Κάιντα και ΙΚ ανταγωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία στην ισλαμική παράνοια από τις αρχές του 2014, όταν το ΙΚ συγκρούστηκε με το Μέτωπο αλ Νούσρα. Μετά την άκρως επιτυχημένη επίθεση του ΙΚ, το περασμένο καλοκαίρι, που του απέφερε τεράστια εδαφικά κέρδη σε Συρία και Ιράκ, η αλ Κάιντα, μάταια, προσπαθούσε να προλάβει τις εξελίξεις. Το κύριο τζιχαντιστικό κίνημα στον κόσμο βρέθηκε ξαφνικά δεύτερο, με το ΙΚ να κερδίζει προβολή, αρνητική έστω, στη Δύση και τους επίδοξους τζιχαντιστές, ανά την υφήλιο, να επιδιώκουν να ενταχθούν στις τάξεις του.


Το Μέτωπο αλ Νούσρα, το παρακλάδι της αλ Κάιντα στην Συρία, ενοχλήθηκε ιδιαίτερα για τις «προόδους» του ΙΚ και προσπάθησε να απαντήσει στην ίδρυση χαλιφάτου με την ίδρυση εμιράτου, τον Νοέμβριο, στη βόρεια Συρία. Η ζημιά πάντως είχε γίνει και πολλοί τζιχαντιστές, ειδικά στη βόρεια Αφρική, εγκατέλειπαν την αλ Κάιντα για χάρη του ΙΚ. 
Η άνοδος του ΙΚ πίεσε την αλ Κάιντα. Έπρεπε με κάποιο τρόπο να αντιδράσει, να δηλώσει την παρουσία της και πάνω από όλα την αποτελεσματικότητά της, στην παγκόσμια κοινότητα των τζιχαντιστών. Και δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος από το να εκτελέσει μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων σε μια ευρωπαϊκή μητρόπολη. Οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε επιφυλακή, αναμένοντας την εκδήλωση μιας επίθεσης από την αλ Κάιντα, όταν είχαν στρέψει το βάρος των αεροπορικών τους επιδρομών κατά του Μετώπου αλ Νούσρα στην Συρία.

Οι Αμερικανοί θεωρούσαν πιθανή την εκτέλεση επιθέσεων όπως αυτή στα γραφεία του περιοδικού. Σκοτώνοντας τόσους ανθρώπους, η αλ Κάιντα έριξε το γάντι στο ΙΚ, έχοντας την «τιμή» να είναι η μόνη ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση που εκτέλεσε τέτοιας κλίμακας επίθεση στη Δύση, από τότε που το ΙΚ άρχισε να κερδίζει έδαφος στη Μέση Ανατολή. Παρά τη «λάμψη» του ΙΚ και του χαλιφάτου του, στο σύμπαν των ηλιθίων, μόνο η αλ Κάιντα τόλμησε να πλήξει τη Δύση στην καρδιά της.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες ενδείξεις πως το ΙΚ σκοπεύει να επεκτείνει τη δράση του πέραν των περιοχών που ελέγχει. Αντίθετα, η αλ Κάιντα, αν και δεν μπορεί να αποσταθεροποιήσει το διεθνές σύστημα, όπως το ΙΚ, παρακάμπτει το κρατικιστικό μοντέλο, προσαρμοζόμενη στο διεθνές σύστημα. Το ΙΚ, εκτός των περιοχών που ελέγχει, ασκεί επιρροή μόνο στους ομόφρονές του στο Σινά.

Το ΙΚ φαίνεται, όπως αναφέρουν ισραηλινές πηγές, πως έχει αναθέσει στα εκεί αδέρφια του το καθήκον να εκτελέσουν επιθέσεις κατά δυτικών στόχων, στην Αίγυπτο όμως, ως αντίποινα των αεροπορικών πληγμάτων που δέχεται. Βάσει των πληροφοριών αυτών είχαν κλείσει, προληπτικά, οι πρεσβείες της Βρετανίας και του Καναδά, στην Αίγυπτο, τον Δεκέμβριο. Οι υπηρεσίες των δυτικών όμως δεν είχαν καμία ένδειξη, έστω, πως το ΙΚ σχεδιάζει επίθεση στην καρδιά της Δύσης.
Οι «επιτυχείς» όμως επιθέσεις της αλ Κάιντα στο Παρίσι πιθανόν να ανοίξουν την όρεξη και στο ΙΚ, με σκοπό να υπερκεράσει και στο πεδίο αυτό την αντίπαλό του. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα πιθανόν η διαμάχη αυτών να προκαλέσει νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δύση, σε τακτική μάλιστα βάση. Και η απειλή αυτή δεν είναι καθόλου αμελητέα, δεδομένου ότι χιλιάδες τζιχαντιστές, υπήκοοι ευρωπαϊκών κρατών πολεμούν στις τάξεις του ΙΚ και ακόμα περισσότερες χιλιάδες τους υποστηρίζουν, μυστικά, εντός των ευρωπαϊκών πόλεων.

Όπως αποδεικνύει η περίπτωση του Παρισιού ο φόβος πια δεν είναι που το ΙΚ ή η αλ Κάιντα θα δημιουργήσουν πυρήνες στις δυτικές πόλεις, αλλά σε πόσες και ποιες πόλεις και το πότε η Δύση θα καταστεί, τελικά, το νέο πεδίο μάχης στον φεουδαρχικό πόλεμο των τζιχαντιστών μουσουλμάνων. 
www.defence-point.gr