10 Ιανουαρίου 2015

Τουρκικές ΝΟΤΑΜ για δύο ασκήσεις πλησίον της Πάφου

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ
Με μια νέα τουρκική από αέρος πρόκληση βρέθηκε αντιμέτωπη η Κύπρος. Η Τουρκία δέσμευσε περιοχή πλησίον της Πάφου και σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από τα όρια των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αντικείμενο τη διεξαγωγή δύο ασκήσεων ταυτόχρονα, μία για έρευνα και διάσωση και μία της πολεμικής αεροπορίας. Οι τουρκικές ΝΟΤΑΜ (οδηγίες προς την αεροπλοΐα) έθεταν περιορισμούς στις πτήσεις αεροσκαφών εντός του FIR Λευκωσίας.


Η αντίδραση της Λευκωσίας ήταν έντονη και με δική της ΝΟΤΑΜ, την οποία εξέδωσε μέσω του διεθνούς οργανισμού ICAO, χαρακτήρισε άκυρη και παράνομη την τουρκική οδηγία. Το θέμα απασχόλησε την κυπριακή ηγεσία ως ακόμα μία απόδειξη –πέραν των παράνομων ερευνών του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ– της σκληρής στάσης που έχει αποφασίσει να τηρεί η Αγκυρα σε ό,τι έχει να κάνει με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε χθες στο προεδρικό μέγαρο όλους όσοι έχουν διατελέσει υπουργοί Εξωτερικών και συζήτησε μαζί τους τις εξελίξεις. Στη συνάντηση παρέστησαν οι πρώην ΥΠΕΞ Ερατώ Μαρκουλλή, Μ. Κυπριανού, Γ. Ιακώβου και Ν. Ρολάνδη και ο εν ενεργεία Ι. Κασουλίδης.

Νωρίτερα ο κ. Αναστασιάδης είχε καλέσει τους δύο προκατόχους του, Δ. Χριστόφια και Γ. Βασιλείου. Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε μετά τη συνάντηση πως, όσο συνεχίζεται η τουρκική NAVTEX, η Κύπρος «είναι υποχρεωμένη να απευθυνθεί στον διεθνή παράγοντα, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, ώστε η Τουρκία να πειστεί και να τερματίσει αυτή την κατάφωρη πρόκληση και την παραβίαση της κυριαρχίας της Κ.Δ. στην ΑΟΖ».Ζήτησε επίσης από τον κ. Αναστασιάδη να επανέλθει στις συγκλίσεις που είχε πετύχει εκείνος και να τις στηρίξει.

Πάντως, και παρά τις τουρκικές προκλήσεις, οι εργασίες γεώτρησης στο πεδίο «Αμαλθούσα», στο οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ, συνεχίζονται κανονικά. Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι η γεώτρηση δεν επηρεάζεται από τις νέες τουρκικές παραβιάσεις.
«Η γεώτρηση ουσιαστικά άρχισε από την 1η Ιανουαρίου και προχωρά κανονικά. Θα διαρκέσει, υπολογίζουμε, ογδόντα με ενενήντα μέρες», ανέφερε, προσθέτοντας πως ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο παρακολουθεί από τα πέντε ναυτικά μίλια, όπως είχε γίνει και στην προηγούμενη γεώτρηση στο πεδίο «Ονασαγόρας».
Έντυπη