10 Ιανουαρίου 2015

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ «Η Μέρκελ θα πάει σε διαπραγμάτευση»

Πληθαίνουν στον διεθνή Τύπο, και δη τον γερμανικό, τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η Ανγκελα Μέρκελ θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί με πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως λογική συνέπεια της μέχρι τώρα πολιτικής της, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως ενδεχόμενο Grexit θα ισοδυναμούσε με τη μεγαλύτερη πολιτική ήττα στην καριέρα της.
«Η Μέρκελ θα πάει σε διαπραγμάτευση»
Οι αρθρογράφοι επιχειρούν μάλιστα να στοιχειοθετήσουν τους λόγους που θεωρούν ότι θα υποχρεώσουν τη Γερμανίδα καγκελάριο να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα και να διαπραγματευτεί.

Αίσθηση πάντως προκαλεί νέο άρθρο-φωτιά του «Economist» με τίτλο «Φύγε, αν πρέπει» και φωτογραφία στην οποία η Ανγκελα Μέρκελ δείχνει τον δρόμο της... εξόδου στον Αντώνη Σαμαρά. Καταθέτοντας τη δική του εκτίμηση για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, το βρετανικό περιοδικό εμφανίζεται σίγουρο για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόωρες εκλογές, αλλά... αβέβαιο ως προς τη δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης.
Welt

Χαοτική στρατηγική από το Βερολίνο
«Το Βερολίνο πρέπει να δείξει ότι δεν επιδιώκει να επηρεάσει τους Ελληνες πριν από τις εκλογές και ταυτόχρονα να προειδοποιήσει για τις υποσχέσεις της λαϊκιστικής Αριστεράς.
«Η Μέρκελ θα πάει σε διαπραγμάτευση»
Τα καταφέρνει, αλλά μόνο κατά... λάθος. Η επικοινωνιακή στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης μοιάζει χαοτική. Είχε όμως το αποτέλεσμα να σπείρει αμφιβολίες για τη διαδεδομένη στην Ελλάδα πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θα υποχωρήσουν στο τέλος. Και αυτό ήταν το ζητούμενο».
Süddeutsche Zeitung
Θα ισοδυναμούσε με ομολογία αποτυχίας
«Από το Λονδίνο η Μέρκελ διαψεύδει δημοσιεύματα περί πιθανού Grexit.
«Η Μέρκελ θα πάει σε διαπραγμάτευση»
Οι διαβεβαιώσεις της αποτελούν τη λογική συνέχεια της στρατηγικής που ακολουθεί τα τελευταία πέντε χρόνια για να φέρει τους Ελληνες στον δρόμο της αρετής, με ένα μείγμα πολιτικής του μαστιγίου και του καρότου, οικονομική στήριξη έναντι οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ή, σύμφωνα με τις δικές της λέξεις, αλληλεγγύη έναντι στρατηγικής που κινδυνεύει, εάν ο Αλέξης Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές.Πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν για την καγκελάριο η μεγαλύτερη πολιτική ήττα της θητείας της, γιατί θα ισοδυναμούσε με ομολογία αποτυχίας της πολιτικής της, που ίσως να ήταν εξ αρχής λανθασμένη.Το χειρότερο θα ήταν ότι έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σήμαινε πιθανότατα και χρεοκοπία της χώρας.
«Η Μέρκελ θα πάει σε διαπραγμάτευση»
Σε αυτή την περίπτωση, η Μέρκελ θα έπρεπε να απευθυνθεί στη Βουλή και να παραδεχθεί ενώπιον των βουλευτών ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της περί του αντιθέτου, ένα μεγάλο τμήμα των γερμανικών πιστώσεων προς την Αθήνα θα χάνονταν, που θα σήμαινε απώλειες ύψους πολλών δισ. ευρώ για τους Γερμανούς φορολογούμενους».

Businessweek
Παιχνίδια με τη φωτιά...
«Σχεδόν πέντε χρόνια μετά τη λήψη μέτρων για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι ακόμη δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει την Αθήνα στην τύχη της.
Η Γερμανίδα καγκελάριος φάνηκε να ενστερνίζεται αυτή την άποψη, με το περίφημο δημοσίευμα του περιοδικού "Spiegel" να λέει πως για τη Μέρκελ μια ελληνική έξοδος από το ευρώ κάθε άλλο παρά αναπόφευκτη είναι, ενώ οι όποιες επιπτώσεις θα είναι διαχειρίσιμες.
Ωστόσο, γρήγορα κατέστη σαφές ότι σχεδόν κανείς δεν μοιράζεται αυτή την άποψη.
"Ακόμη και το να συζητάμε για μια διαχειρίσιμη έξοδο ισοδυναμεί με το να παίζουμε με τη φωτιά σε μια εύθραυστη στιγμή για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ", δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης συνασπισμού».

Zeit
Υπάρχουν περιθώρια για συζητήσεις
«Θα πέσει η Ελλάδα στα χέρια των Αριστερών που αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις;
Οι πολιτικοί της Ευρώπης διερευνούν ήδη πώς θα μπορούσε να "κατευναστεί" η επόμενη κυβέρνηση στην Αθήνα.
Πριν από τρία χρόνια η Ανγκελα Μέρκελ πίστευε ότι θα είναι πολύ επικίνδυνο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Η πεποίθηση παραμένει μέχρι σήμερα, οπότε στο Βερολίνο πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να συζητήσουν και με τη νέα κυβέρνηση».

Wall Street Journal
Ο νικητής τα παίρνει όλα
«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης όπου η οικονομική κρίση έχει "πυροδοτήσει" μια τόσο βαθιά πολιτική κρίση, χειρότερη από αυτήν της Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιρλανδίας.
Ωστόσο, οι Ελληνες δεν επικροτούν το κλίμα πόλωσης που δημιουργείται, καθώς οι δημοσκοπήσεις από το 2010 δείχνουν σταθερά πως ο ελληνικός λαός προτιμάει τις πολιτικές συνεργασίας, δηλαδή κυβερνήσεις συνασπισμού και όχι τόσο συχνές εκλογές.
Δυστυχώς, υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στην επιθυμία των ψηφοφόρων και του πολιτικού συστήματος.
Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στο ότι η Ελλάδα έχει ένα πλειοψηφικό σύστημα όπου ο “ο νικητής τα παίρνει όλα”».

Economist
Διμέτωπος αγώνας από τη Μέρκελ
«Εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου η Γερμανίδα καγκελάριος έχει να αντιμετωπίσει διμέτωπο αγώνα – στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Από τη μια είναι φανερό ότι η Μέρκελ θέλει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Αθήνα και να της πει ότι πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Από την άλλη, όμως, θέλει να φανεί και ευέλικτη. Η διαπραγμάτευση με τον Τσίπρα θα περιλαμβάνει χαμηλότερο επιτόκιο και παράταση στη διάρκεια του ελληνικού χρέους, όμως η πολιτική μειώνει αρκετά τις δυνατότητες που έχει για να κάνει μανούβρες. Στο εσωτερικό έχει το κόμμα AfG που τάσσεται εναντίον του ευρώ και βλέπει τις δυνάμεις του να αυξάνονται με επικίνδυνο ρυθμό. Αν λοιπόν η Μέρκελ δώσει πολλά στην Ελλάδα, αυτομάτως ξέρει πως το AfG στις εκλογές του Φεβρουαρίου στο Αμβούργο θα καταγράψει νούμερα που θα της δημιουργήσουν πρόβλημα. Είναι φανερό πως η Μέρκελ θα χρειαστεί να περπατήσει σε... τεντωμένο σχοινί την επομένη της 25ης Ιανουαρίου. Μέχρι τότε είναι πιθανό να παραμείνει σιωπηλή».
Κατερίνα Κοσμά