10 Ιανουαρίου 2015

Απολογισμός και προοπτική των σχέσεων Ρωσίας - Ελλάδας

Τα αντίποινα της Ρωσίας στις κυρώσεις της ΕΕ που έφεραν αναστάτωση στην ελληνική οικονομία και τα δημοσιεύματα για τη «φιλορωσική ελληνική Αριστερά» που πλησιάζει στην εξουσία
Picture 0 for Απολογισμός και προοπτική των σχέσεων Ρωσίας - Ελλάδας
Το 2014 ήταν έτος έντονων δοκιμασιών στις ελληνορωσικές σχέσεις, μετά την απόφαση της Ελλάδας να συμμετάσχει στη ομάδα τω χωρών που επέβαλαν κυρώσεις στην Ρωσία. Παρά ταύτα, οι ιστορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, είναι αρκετά ισχυρές, που με ορθή αντιμετώπιση των πραγμάτων, μπορούν να επουλωθούν τα πλήγματα.

Ο ρωσικός Τύπος είχε εκτενείς αναφορές στην δημιουργηθείσα κατάσταση, μάλλον με ύφος απορίας, παρά επικριτικό. Ιδιαίτερη σημασία έχει ένα απόσπασμα από τις δηλώσεις του κ. Πούτιν, στην ετήσια συνέντευξη Τύπου που έδωσε με το τέλος του 2014, όταν τόνισε ότι με «την Ελλάδα έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις, έχοντας υπόψιν και την κοινή μας πίστη. Αυτό είναι ένα "εσωτερικό", ιδιαίτερο ζήτημα, το οποίο αποτελεί ξεχωριστή σημασία για τους ανθρώπους μας».

Ιδιαίτερα δε στις ρωσοκυπριακές σχέσεις δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία "απόκλισης" της Μόσχας από τη σταθερή στάση της έναντι του Κυπριακού. Άλλωστε, ετοιμάζεται επίσκεψη του κ. Αναστασιάδη στη Μόσχα, πιθανόν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, άρα θα καταφανεί πώς έχει η κατάσταση.
Είναι αλήθεια, ότι το Κρεμλίνο ευελπιστούσε μια κάποια στήριξη από εκπροσώπους χωρών με "ιδιαίτερες σχέσεις", όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Για παράδειγμα, στο θέμα των κυρώσεων που επέβαλλαν οι Βρυξέλλες στη Μόσχα, η "ευρωπαϊκή αλληλεγγύη" χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον, και η Ελλάδα ακολούθησε χωρίς να ζητήσει να της επιτραπούν κάποιες εξαιρέσεις στις κυρώσεις, ώστε να μη ζημιωθεί η ελληνική οικονομία.

Οι απαντητικές κυρώσεις της Ρωσίας στην ελληνική αγροτική οικονομία επέφεραν αναστάτωση, που προκλήθηκε και από μια απίστευτη δήλωση της  κυβερνητικής εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία πιστή στη νατοϊκή γραμμή ανακοίνωσε ότι "η Ελλάδα δεν κάνει εξωτερική πολιτική με τα ... ροδάκινα"! Δεν διευκρίνισε με τι «κάνει» εξωτερική πολιτική η Ελλάδα.

Προφανώς εννοούσε ότι η Ελλάδα κάνει "σοβαρή και μελετημένη" εξωτερική πολιτική, όπως αυτή π.χ., που διατύπωσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ότι δηλαδή είναι λάθος να λέγεται ότι χάνουμε από τις κυρώσεις, αφού οι Έλληνες παραγωγοί πήραν κάποιες αποζημιώσεις, ή ότι από τη συνδιαλλαγή ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για τη σημαντική μείωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου με στόχο να κάμψουν την αντίσταση της Ρωσίας, η Ελλάδα κέρδισε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια!
Και λησμόνησε να πει ότι θα χάσει δισεκατομμύρια δολάρια, επειδή δεν υπάρχει πλέον το ίδιο ενδιαφέρον από τις πετρελαϊκές εταιρίες για τα ελληνικά ενεργειακά κοιτάσματα, αφού η τωρινή η τιμή του πετρελαίου δεν αντισταθμίζεται από το κόστος εξόρυξης.

Ο ρωσικός Τύπος αναφέρεται σε ένα γεγονός, άγνωστο για τα ελληνικά ΜΜΕ. Το αναδημοσιεύω με επιφύλαξη. Ο κ. Βενιζέλος, μετά τη σωρεία των αντιρωσικών "φιλιππικών" σε κοινοβουλευτικές διασκέψεις του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και αλλού, μόλις προ εβδομάδων, και ενώ συναποφάσιζε την εσπευσμένη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα, έστελνε ταυτόχρονα "αίτημα" στη Μόσχα να τον δεχτούν σε επίσημη επίσκεψη.

Προφανώς, "θυμήθηκε" να απαντήσει στην πρόσκληση Λαβρόφ, την οποία του είχε κάνει δημόσια ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, όταν βρέθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2013! Κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. επί ένα εξάμηνο, δεν είχε χρόνο να επισκεφθεί τη Μόσχα, ώστε με την προσφορά καλών υπηρεσιών να παίξει ένα ρόλο γέφυρας μεταξύ των δύο πλευρών. Τώρα, εν όψει εκλογών στην Ελλάδα, θυμήθηκε την πρόσκληση Λαβρόφ, και επιδίωξε επίσκεψη στη Μόσχα για να παίξει, προφανώς προεκλογικά, το ρωσικό χαρτί.

Το θέμα αυτό "έχει απορριφθεί από την ημερήσια διάταξη". Χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς δηλώσεις, χωρίς φανφάρες. Όπως αρμόζει σε μια χώρα όπως η Ρωσία. Τη Ρωσία όμως πλησίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ρωσικό πρακτορείο "Ιντερφάξ", έχει εκτενή συνέντευξη με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κα. Νάντια Βαλαβάνη, η οποία αναφερόμενη στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λέει: «Δεν είναι δυνατόν να θεωρείς μια χώρα εταίρο σου και ταυτόχρονα να παίρνεις, ενάντια σε αυτήν, περιοριστικά μέτρα. Η εταιρική σχέση προϋποθέτει ισότητα».

Σημειώνω, κλείνοντας, ότι η ρωσική ιστοσελίδα "gazeta.ru" στο άρθρο της για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, είχε τίτλο: "Η φιλορωσική Αριστερά φαίνεται να κερδίζει στην Ελλάδα!".

Η Ελλάδα, είναι στενά συνδεδεμένη με την Δύση. Και να θέλει να απομακρυνθεί δεν θα της το επιτρέψουν. Αυτό είναι δεδομένο. Όπως είναι δεδομένο πως δεν μπορεί να προσδεθεί στο ρωσικό άρμα, όπως είναι διαμορφωμένες οι παγκόσμιες σφαίρες επιρροής. Γιατί όμως, μπορεί η Τουρκία να επωφελείται της δημιουργηθείσας κατάστασης, ενώ η Ελλάδα δεν θέλει να την μιμηθεί;
Ο Μακεδών
πηγή φωτογραφίας hecucenter.ru