Λευκωσία: Απόλυτα επιτυχές, με ακρίβεια λεπτών, ήταν το πρώτο στάδιο της μετεγκατάστασης του γεωτρύπανου Saipem 10000 από το σημείο που βρισκόταν από τον Οκτώβριο, στο Τεμάχιο «9», στο νέο σημείο γεώτρησης στο ίδιο τεμάχιο. Η μετακίνηση ξεκίνησε στις 7.00 το βράδυ της Τρίτης και στις 10.30 είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί. Την ίδια ώρα το «Μπαρπαρός» μετακινείτο προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο, ωστόσο αυτό δεν είχε καμία σχέση, αφού ο προγραμματισμός και το χρονοδιάγραμμα για το Saipem είχαν καθοριστεί από την ΕΝΙ και το υπουργείο Ενέργειας από δεκαημέρου. Δεν υπήρξε καμία παρενόχληση κατά την πλεύση του Saipem 10000 που, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας μετεγκατάστασης, συνοδευόταν από τα ειδικά βοηθητικά σκάφη Highland Laird (υπό βρετανική σημαία) και Caroline Tide III (με σημαία Βανουάτου).


Να σημειωθεί ότι το νέο σημείο γεώτρησης στο «Αμαθούσα» εμπίπτει και σε περιοχή (περιοχή LCD4) την οποία οι Βρετανικές Βάσεις διατηρούν το τελευταίο διάστημα δεσμευμένη για πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών στα πλαίσια επιχειρήσεων κατά του ISIS, στην οποία απαγορεύονται οι πτήσεις αεροσκαφών σε υψόμετρο μεταξύ 500 και 30.000 ποδών, με εξαίρεση, κατόπιν διευθετήσεων, για τα ελικόπτερα που εξυπηρετούν το γεωτρύπανο της ΕΝΙ.

Το νέο σημείο γεώτρησης στην ανατολική άκρη της υποθαλάσσιας οροσειράς του Ερατοσθένη, στο όριο που καθορίζει την λεκάνη της Λεβαντίνης και κοντά στο Κυπριακό Τόξο και εκτός της ζώνης της οροσειράς, προστατεύεται από τη σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία της ζώνης της Μεσογείου.

Σε σχέση με τις ακτές της Κύπρου, το νέο σημείο γεώτρησης βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του προηγούμενου, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από το λιμάνι Λεμεσού και 130 χιλιομέτρων από το λιμάνι Λάρνακας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», το γεωτρύπανο ήδη ξεκίνησε την Τετάρτη την προετοιμασία για τη γεώτρηση, με πρώτο στάδιο την εξεύρεση σταθερού υπεδάφους στον βυθό, το οποίο να επιτρέπει ασφαλή γεώτρηση και σφράγισή της. Στο μεταξύ, στο υπουργείο Ενέργειας, πραγματοποιήθηκε χθες και συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη με εκπροσώπους των Noble και Delek, σε σχέση με τον σχεδιασμό για αξιοποίηση του κοιτάσματος στην «Αφροδίτη» και τις εξελίξεις στο Ισραήλ, με την απόφαση της εκεί αντιμονοπωλιακής Αρχής να τους υποχρεώσει να αποξενώσουν μερίδιο του «Λεβιάθαν».

Πηγή: Φιλελεύθερος