02 Ιανουαρίου 2015

Επίγνωση κινδύνου

Στην πριμοδότηση του αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού κυρίως σε ακροδεξιές εκφάνσεις στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ η Γερμανία επέδειξε μέχρι στιγμής απίστευτη ελαφρότητα, μια απόλυτη άγνοια κινδύνου. Τώρα που η ισλαμοφοβία, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός τείνουν να συγχωνευθούν με τον ευρωσκεπτικισμό και να αποτελέσουν μια χωρίς προηγούμενο περιπλοκή στην εσωτερική πολιτική σκηνή αλλά και στην Ευρώπη, η καγκελάριος Μέρκελ με το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της δείχνει ότι έχει απόλυτη επίγνωση του κινδύνου, στη γιγάντωση του οποίου φέρει βαρύτατες ευθύνες και η ίδια και το κόμμα της.Είναι άλλο να επικαλείσαι μια αρνητική σε περαιτέρω ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ολοκλήρωση πλειοψηφική τάση στην κοινή γνώμη ως άλλοθι για την ακινησία ή την καθυστέρηση απέναντι στους εταίρους σου και άλλο να διαμορφωθεί ένα υπαρκτό ισχυρό ρεύμα εθνικού απομονωτισμού που να παραπέμπει στο Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν αλλά και στο Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου του Φάρατζ.

«Οπως έστρωσες θα κοιμηθείς». Ποτέ άλλοτε η ελληνική αυτή θυμοσοφία δεν ήταν πιο ακριβής: το κουτί της Πανδώρας που άνοιξαν με αφορμή τη διάσωση της Ελλάδας την άνοιξη του 2010 οι Μέρκελ - Σόιμπλε, με πιο χαρακτηριστική παροξυσμική περίπτωση τον απερίγραπτο τότε υπουργό Οικονομίας Ρέσλερ, δεν κλείνει όποτε το θέλει η καγκελαρία.

Ετσι, ο «παροιμιώδης μέσος ανθρωπάκος» που σκιαγράφησε ο Βολφ Μπίρμαν στα αντικαθεστωτικά του τραγούδια νομιμοποιείται να βλέπει ως μια κοινή απειλή τον Σύρο πρόσφυγα, τον Τούρκο μετανάστη, τον διεφθαρμένο Ιταλό και τον φοροφυγάδα Ελληνα. Νομιμοποιείται να θεωρεί τη δημοσιονομική λιτότητα ως απόδειξη ότι η χώρα του είναι ασκητική και ενάρετη εν μέσω εταίρων που έχουν ροπή προς την αμαρτία!

Το αμάλγαμα του PEGIDA και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία AfD είναι θανάσιμη απειλή για την ευρωπαϊκή στρατηγική του Βερολίνου που θα ήθελε να ταυτίσει την αμφισβήτηση της λιτότητας κατά κύριο λόγο με τη λαϊκιστική ακροδεξιά στον Νότο και στη Γαλλία.

Ηδη η Εναλλακτική υιοθετεί τα συνθήματα των διαδηλωτών της Δρέσδης σε μια συμμετρική αντίστιξη με το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν που έθεσε σε δεύτερο πλάνο την ξενοφοβία και τον ρατσισμό και προβάλλει πλέον ως κύριο σύνθημα την αποχώρηση από την ΕΕ και την επιστροφή στο φράγκο.

Η Μέρκελ γνωρίζει τη διάσταση του κινδύνου να ναυαγήσει η γερμανική Ευρώπη όχι από ανταρσία στον Νότο αλλά από εσωτερική αμφισβήτηση.
kapopoulos@pegasus.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ