02 Ιανουαρίου 2015

Αμερικανικές πιέσεις προς Ισραήλ για Λεβιάθαν και Noble Energy

Η αμερικανική Noble Energy πάγωσε τις διαπραγματεύσεις της με την Israel Shipyards λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η απόφαση των αρχών ανταγωνισμού να επιβάλουν ιδιοκτησιακό διαχωρισμό στα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν.Τα παραπάνω αναφέρονται σε επιστολή που έστειλε η Noble στα ναυπηγεία. Οι επαφές των δύο πλευρών αφορούσαν την επταετή παράταση στην χρήση λιμενικών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες των γεωτρήσεων της πετρελαϊκής. Η Noble θα πλήρωνε πάνω από 3 εκατ. ευρώ ετησίως για την ενοικίαση των χώρων.
Τέλος, σημειώνεται ότι η Noble έχει αντιδράσει έντονα στην απόφαση των ισραηλινών αρχών και οι φήμες θέλουν να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο διαιτησίας.

Επίσης, η ισραηλινή κυβέρνηση δέχτηκε πιέσεις και από την Ουάσιγκτον ώστε να μην εφαρμοστεί τελικά η πρόταση των αρχών ανταγωνισμού. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι ο Τζον Κέρι είχε συνομιλία με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Από την πλευρά των Αμερικανών τονίζεται ότι οι ενεργειακές συμφωνίες έχουν μεγάλη αξία για όλες τις πλευρές και θα πρέπει να τηρηθούν.Τέλος, διαψεύστηκε η φήμη που ήθελε την ινδική πετρελαϊκή ONGC να ενδιαφέρεται για εξαγορά μεριδίου του κοιτάσματος Λεβιάθαν.
http://energypress.gr/news/Amerikanikes-pieseis-pros-Israhl-gia-Lebiathan-kai-Noble-Energy