02 Ιανουαρίου 2015

Το μεγάλο παιγνίδι της Αρκτικής

Στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της αρκτικής ζώνης επενδύει η Ρωσία. Το λιώσιμο των πάγων και τα τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο υπέδαφος του Αρκτικού Ωκεανού. Οι πλατφόρμες και τα σχέδια της Μόσχας.
Το μεγάλο παιγνίδι της Αρκτικής - Οι επενδύσεις της ΜόσχαςΈνα νέο στοιχείο στο ρωσικό αμυντικό δόγμα είναι η προστασία των συμφερόντων της Ρωσίας στην περιοχή της Αρκτικής. Για πρώτη φορά αναφέρεται πως ένα από τα βασικά καθήκοντα των ενόπλων δυνάμεων σε περίοδο ειρήνης είναι η προστασία των συμφερόντων της Μόσχας στη ζώνη της Αρκτικής.Η Ρωσία έχει επενδύσει στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου που υπάρχει στην αρκτική ζώνη, καθώς λιώνουν οι πάγοι, και είναι μια από τις χώρες που διεκδικούν εκτάσεις του Βόρειου Πόλου και τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο υπέδαφος του Αρκτικού Ωκεανού.Η Gazprom τον Απρίλιο του 2014 μετέφερε το πρώτο φορτίο πετρελαίου που εξορύχτηκε στην «Πριλαζλόμναγια», τη μοναδική στον κόσμο βιομηχανική πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της Αρκτικής. Το πετρέλαιο συγκαταλέγεται στη νέα ποιότητα ARCO (Arctic Oil), ενώ για τη μεταφορά του χρειάστηκε να κατασκευαστούν δυο δεξαμενόπλοια.

Το πρώτο πρόγραμμα στην Αρκτική υλοποιήθηκε παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των οικολογικών οργανώσεων -μεταξύ αυτών και της Greenpeace- η οποία ήταν αντίθετη στην εξόρυξη στη συγκεκριμένη περιοχή.Η Ρωσία σχεδιάζει μέχρι το 2020 να στήσει στην Αρκτική έως και 25 τέτοιες πλατφόρμες και επίσης να προσφέρει σε άλλες χώρες τις τεχνολογίες που ανέπτυξε.
Ήδη, η Ρωσία προωθεί την έναρξη των εργασιών στη νέα ζώνη εξόρυξης, το λεγόμενο οικόπεδο Νο1, στο τεράστιο κοίτασμα Μποβανένκοβο, στη χερσόνησο Γιαμάλ της Αρκτικής.

Η λειτουργία των νέων μονάδων εξόρυξης φυσικού αερίου στο Μποβανένκοβο, το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην χερσόνησο Γιαμάλ, θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής κατά 50%, δηλαδή έως και 90 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν.
Τα αποθέματα των κοιτασμάτων στο Μποβανένκοβο φτάνουν τα 5 τρισ. κυβικά μέτρα, σύμφωνα με τις έως τώρα μετρήσεις, από τον Οκτώβριο του 2012, οπότε και ξεκίνησαν οι εργασίες εξόρυξης.
Στο λεγόμενο οικόπεδο Νο2 η παραγωγή μέσα στο 2013 έφτασε τα 22,8 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Φέτος η Gazprom αναμένει παραγωγή 38,4 δισ. κυβικά μέτρα από το κοίτασμα.
Πηγή: Premium.paratiritis.gr