Στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της αρκτικής
ζώνης επενδύει η Ρωσία. Το λιώσιμο των πάγων και τα τα τεράστια
αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο υπέδαφος του Αρκτικού
Ωκεανού. Οι πλατφόρμες και τα σχέδια της Μόσχας.
Το πρώτο πρόγραμμα στην Αρκτική υλοποιήθηκε παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των οικολογικών οργανώσεων -μεταξύ αυτών και της Greenpeace- η οποία ήταν αντίθετη στην εξόρυξη στη συγκεκριμένη περιοχή.Η Ρωσία σχεδιάζει μέχρι το 2020 να στήσει στην Αρκτική έως και 25 τέτοιες πλατφόρμες και επίσης να προσφέρει σε άλλες χώρες τις τεχνολογίες που ανέπτυξε.
Ήδη, η Ρωσία προωθεί την έναρξη των εργασιών στη νέα ζώνη εξόρυξης, το λεγόμενο οικόπεδο Νο1, στο τεράστιο κοίτασμα Μποβανένκοβο, στη χερσόνησο Γιαμάλ της Αρκτικής.
Η λειτουργία των νέων μονάδων εξόρυξης φυσικού αερίου στο Μποβανένκοβο, το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην χερσόνησο Γιαμάλ, θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής κατά 50%, δηλαδή έως και 90 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν.
Τα αποθέματα των κοιτασμάτων στο Μποβανένκοβο φτάνουν τα 5 τρισ. κυβικά μέτρα, σύμφωνα με τις έως τώρα μετρήσεις, από τον Οκτώβριο του 2012, οπότε και ξεκίνησαν οι εργασίες εξόρυξης.
Στο λεγόμενο οικόπεδο Νο2 η παραγωγή μέσα στο 2013 έφτασε τα 22,8 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Φέτος η Gazprom αναμένει παραγωγή 38,4 δισ. κυβικά μέτρα από το κοίτασμα.
Πηγή: Premium.paratiritis.gr