26 Ιανουαρίου 2015

ΕΛΛΑΔΑ Πρωτόγνωρες οικονομικοπολιτικές προκλήσεις

Τι φέρνει το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών στην Ελλάδα
  •  Η νέα κυβέρνηση, αυτοδύναμη ή συμμαχική, τίθεται απέναντι σε πρωτόγνωρες οικονομικές προκλήσεις και ταυτόχρονα καλείται να αντιμετωπίσει τα οξυμμένα κοινωνικά προβλήματα που υπονομεύουν την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή
  •  Η ΝΕΑ κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις, διαμηνύουν οι Βρυξέλλες

  • Σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές της ελληνικής μεταπολιτευτικής ιστορίας αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας η κυβέρνηση που θα αναδείξουν οι εκλογείς στις σημερινές κάλπες, εν μέσω υψηλών προσδοκιών αλλά στενότατων περιθωρίων δράσης.

    Η νέα κυβέρνηση, αυτοδύναμη ή συμμαχική, τίθεται απέναντι σε πρωτόγνωρες οικονομικές προκλήσεις και ταυτόχρονα καλείται να αντιμετωπίσει τα οξυμμένα κοινωνικά προβλήματα που υπονομεύουν την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.Αυτό το τόσο δεσμευτικό πλαίσιο της επόμενης μέρας περιγράφηκε μάλιστα με ενάργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με τις παρεμβάσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων και του διεθνούς Τύπου, οι οποίοι κατέστησαν σαφές ότι θα δώσουν άλλη μια ευκαιρία στην Ελλάδα στηρίζοντας την οικονομία της. Υπό τον αυστηρό όμως όρο ότι η νέα κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

    Τη σύνθετη αυτή εικόνα επιβεβαίωσε προχθές και η παρέμβαση ανώτατου αξιωματούχου της Ευρωζώνης, ο οποίος αποκάλυψε ανωνύμως ότι κατά πάσα πιθανότατα θα υπάρξει παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος. Ο ανώτατος αξιωματούχος παραδέχτηκε μάλιστα στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι είναι «εκτός στατιστικών πιθανοτήτων» να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου.

    Ξεκαθάρισε δε ότι η μόνη προϋπόθεση για να παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα είναι να το ζητήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση. Ερωτηθείς επίσης πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης απάντησε ότι η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

    Ο ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης υπογράμμισε ακόμη ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup αύριο Δευτέρα δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις, δεδομένου ότι δεν θα έχει σχηματιστεί ακόμη νέα κυβέρνηση, ωστόσο θα γίνει μια πολιτική συζήτηση με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ζητήσουν μάλιστα από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

    Η Τρόικα δεν μπορεί να φύγει

    Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Τρόικα θεωρείται εξάλλου μονόδρομος προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα, αλλά και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης προειδοποίησε, μάλιστα, ότι όποια κι αν είναι η ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής έχει συμφέρον να περιορίσει οποιονδήποτε κίνδυνο για το καλό της χώρας και των πολιτών.

    Στις Βρυξέλλες επαναλαμβάνουν, πάντως, σε όλους τους τόνους, ότι ανεξάρτητα από τις δηλώσεις που έγιναν προεκλογικά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περί άμεσης απομάκρυνσης της Τρόικας, αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί οι εκπρόσωποι των δανειστών πρέπει να ολοκληρώσουν, και μάλιστα με συμφωνία, την τελευταία αξιολόγηση του σημερινού προγράμματος.

    Ψηλά στη λίστα στις 30 Ιανουαρίου

    Όπως έγινε, εξάλλου, γνωστό οι ελληνικές εξελίξεις θα είναι από τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν στις 30 Ιανουαρίου στο Στρασβούργο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, παρουσία και του προέδρου της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς. Παρίσι και Βερολίνο θα επιχειρήσουν να συντονίσουν τις θέσεις τους σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν έναντι της νέας ελληνικής κυβέρνησης, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες.

    Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία και η Γαλλία δεν έχουν απολύτως ταυτόσημες θέσεις στη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος, ωστόσο και οι δύο κυβερνήσεις συμφωνούν ως προς την ανάγκη τήρησης από τη νέα κυβέρνηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών.

    Πηγή: naftemporiki.gr