Δεν γνωρίζω πολλά μέρη στον κόσμο που, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, να προχωρούν σε στρατιωτικές ενέργειες οι οποίες θέτουν υπό αμφισβήτηση το κλίμα ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας. Το Ισραήλ είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που λειτουργούν, σκέφτονται και παραμένουν απόλυτα προσηλωμένες στην καθημερινότητά τους, ακόμη και αν το περιβάλλον είναι πολεμικό.Δεν χρειάζονται, λοιπόν, ιδιαίτερες αναλύσεις για τον λόγο που οδήγησε την ισραηλινή ηγεσία, δύο μήνες πριν από τις εκλογές, να πλήξει οχήματα στον Νότο της Συρίας, στα οποία επέβαιναν δύο τουλάχιστον υψηλόβαθμα στελέχη από δύο διαφορετικές εχθρικές δυνάμεις: τη Χεζμπολάχ και τους Φρουρούς της ιρανικής Επανάστασης.Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα στην επαρχία Κουνέιτρα, μεταξύ των κατεχομένων από το Ισραήλ υψιπέδων του Γκολάν και της Συρίας, δημιουργεί την εντύπωση προσεκτικά σχεδιασμένης ενέργειας. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγείται κάποιος λόγω του ειδικού βάρους των προσώπων που επέβαιναν στα οχήματα και της στρατηγικής σημασίας της περιοχής που επόπτευαν.Από πλευράς Χεζμπολάχ, πρόκειται για το επιχειρησιακό στέλεχος Τζιχάντ Μουγνίγιε, ο οποίος είχε αναλάβει δράση από κοινού με τους Φρουρούς της Επανάστασης στο μέτωπο κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, στη Συρία.Από πλευράς των Φρουρών της Επανάστασης, νεκρός έπεσε το υψηλόβαθμο στέλεχος Μοχάμεντ Αλαχνταντί, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Τζιχάντ Μουγνίγιε είναι ο γιος του Ιμάντ Μουγνίγιε, τον οποίο εκτέλεσαν Ισραηλινοί πράκτορες το 2008.
Αν και το Ισραήλ αρνήθηκε ότι ήταν σε γνώση των στοιχείων των επιβαινόντων στα οχήματα, η Τεχεράνη υποσχέθηκε αντίποινα. Το ίδιο και η Χεζμπολάχ. Ωστόσο, πέρα από το αυτονόητο της αντίδρασης, δύσκολα θα μπορέσουν να επιχειρήσουν κατά του Ισραήλ δίχως να επηρεαστούν πρώτα οι ίδιοι στο μέτωπο της Συρίας. Η εύκολη αντίδραση για τη Χεζμπολάχ θα μπορούσε να είναι σειρά επιθέσεων με ρουκέτες κατά πόλεων του Ισραήλ.
Αντιδρώντας άμεσα, το Τελ Αβίβ απέστειλε αντιπυραυλικές συστοιχίες Iron Dome στα σύνορα με τον Λίβανο και τη Συρία. Ακύρωσε τις μετακινήσεις μονάδων από την περιοχή. Κάλεσε εφέδρους στα όπλα, που μετακινήθηκαν στον Βορρά. Ανέβασε άρματα μάχης στα σύνορα και επιβλέπει διαρκώς τις κινήσεις στο έδαφος με πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων πάνω από τον Λίβανο και τη νότια Συρία.
Παρατηρώντας τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή και την εμπλοκή των δυνάμεων της Χεζμπολάχ στο μέτωπο της Συρίας, υποστηριζόμενων από δυνάμεις των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης (οι τελευταίοι δραστηριοποιούνται και στο Ιράκ), δύσκολα θα μπορούσαν να επιχειρήσουν κατά του Ισραήλ δίχως να αποδυναμώσουν την παρουσία τους στα άλλα δύο μέτωπα.
Θα μπορούσαν βεβαίως να πραγματοποιήσουν ένα εντυπωσιακό χτύπημα σε κάποιον ισραηλινό στόχο σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, ωστόσο ένα τέτοιο εγχείρημα προϋποθέτει χρόνο για να προετοιμαστεί σωστά. Επίσης δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι, μετά το χτύπημα στο εβραϊκό παντοπωλείο του Παρισιού, οτιδήποτε εβραϊκό ανά τον κόσμο φρουρείται διαρκώς και επιμελώς.
Κατόπιν των παραπάνω δεδομένων και ασχέτως αν ήταν σε πλήρη γνώση των στοιχείων των επιβατών των οχημάτων που έπληξε, το Ισραήλ δείχνει να έχει καταφέρει σημαντικό πλήγμα σε Χεζμπολάχ και Ιράν και τουλάχιστον για την ώρα να μην απειλείται άμεσα με ολοκληρωτικό πόλεμο.
Πάνος ΧΑΡΙΤΟΣ-