26 Ιανουαρίου 2015

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΚΗΠΩΝ ΕΒΡΟΥ Ισχνή μετακίνηση ψηφοφόρων από την Τουρκία στη Θράκη

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου Ισχνή μετακίνηση ψηφοφόρων από την Τουρκία στη Θράκη στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δείχνουν τα στοιχεία από το τελωνείο Κήπων Έβρου, όπου απευθύνθηκε ο «Χ» προκειμένου να αποτυπώσει την πραγματικότητα της …μεταφερόμενης ψήφου. Τουρκικά λεωφορεία που βρίσκονταν σταθμευμένα στο κέντρο της Κομοτηνής, κοντά στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και απέναντι από τον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αποδεικνύουν την ύπαρξη των μεταφερόμενων εκλογέων εκ Τουρκίας. Πρόκειται για Έλληνες πολίτες, που όμως ζουν στην Τουρκία, αλλά ασκούν τα πολιτικά τους δικαιώματα στη χώρα μας και ειδικότερα στη Θράκη, ως μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας. Η μεταφερόμενη ψήφος εκ Τουρκίας είναι μία πραγματικότητα στο νομό μας, όσο κι αν θέλουν μερικοί να αποκρύψουν το γεγονός.

Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Όμως μπορούν αυτοί οι ψηφοφόροι να διαμορφώσουν αποτέλεσμα υπέρ των μουσουλμάνων βουλευτών; Αυτό επιχείρησαν προεκλογικά με δηλώσεις τους πρόεδροι τουρκικών συλλόγων στη γειτονική χώρα που μιλούσαν για τη μετακίνηση 3.000 ψηφοφόρων, επιδιώκοντας να διαμορφώσουν αποτέλεσμα. Τρεις χιλιάδες Έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι που βρίσκονται στην Τουρκία έρχονται στην Θράκη για να ψηφίσουν στις εκλογές. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ''Συνδέσμου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης'', Taner Mustafaoglu σε σχετικό δημοσίευμα της Hurriyet. Στην ανακοίνωση αναφέρονταν: «Στις εκλογές που θα λάβουν χώρα την Κυριακή στην Ελλάδα 17 είναι οι υποψήφιοι για την εκπροσώπηση της ''τούρκικης κοινωνίας'' της Δυτικής Θράκης. Είναι δικαίωμα όλων που απορρέει από την αρχή της δημοκρατίας να θέτουν υποψηφιότητα στις εκλογές. Υπό την έννοια αυτή, ως ''Σύνδεσμος Αλληλεγγύης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης'', που είναι ο μόνος εκπρόσωπος, με τα 16 παραρτήματά του, από το 1946 των Δυτικοθρακιωτών που ζούνε στην Τουρκία, αντιμετωπίζουμε ισότιμα όλους τους υποψηφίους. «Παρακολουθήσαμε με προσοχή το τηλεοπτικό πρόγραμμα στο Rumeli TV, στο οποίο παρουσιάσθηκαν οι θέσεις των 3 βουλευτών μας, του Ahmet Haciosman (ΠΑΣΟΚ), του Huseyin Zeybek (ΣΥΡΙΖΑ), και Ayhan Karayusuf (ΣΥΡΙΖΑ). Ο Σύνδεσμός μας, προκειμένου να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές, των Ελλήνων υπηκόων που ζούνε στην Τουρκία, θα ναυλώσει την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, λεωφορεία που θα ξεκινήσουν από την Κωνσταντινούπολη, την Προύσα, τη Σμύρνη, το Αντάπαζαρι, τη Σμύρνη και την Αδριανούπολη. Αναμένεται 3.000 ψηφοφόροι από την Τουρκία να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η ιστορία έχει δείξει ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι της Δυτικής Θράκης ξέρουν να επιλέγουν αυτούς που θα τους εκπροσωπήσουν καλύτερα, αποφασίζοντας σε κάθε εκλογική αναμέτρηση με τον πιο υγιή τρόπο. Και αυτή τη φορά στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον τον αριθμό των 3 βουλευτών μας. Για το λόγο αυτό, λέμε 'Άντε Δυτικοθρακιώτες ομογενείς προς την κάλπη…».

ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ Η προπαγάνδα όμως δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Χ», οι ψηφοφόροι εκ Τουρκίας εκμεταλλεύτηκαν την ύπαρξη ναυλωμένων λεωφορείων περισσότερο για να κάνουν ένα σύντομο ταξίδι αναψυχής στη Θράκη και να συναντήσουν συγγενείς τους, επ’ ευκαιρία της δωρεάν μετακίνησης, παρά για να ψηφίσουν. Αυτό διαπιστώνεται από την ύπαρξη δεκάδων παιδιών, που δεν είχαν το δικαίωμα ψήφου, στα ναυλωμένα λεωφορεία των τουρκικών συλλόγων. Ειδικότερα τις επίμαχες τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και ειδικότερα από το Τελωνείο Κήπων Έβρου διήλθαν 28 λεωφορεία, που μετέφεραν λίγο περισσότερους από 1.000 επιβάτες εκ των οποίων τα 200 περίπου ήταν παιδιά. Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης, εκτός από την παρουσία των ανήλικων παιδιών, ήταν και το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα λεωφορεία είχαν άδειες θέσεις, αναδεικνύοντας το μειωμένο ενδιαφέρον για την κάλπη στη Θράκη. Ήταν η πιο ισχνή μεταφορά ψηφοφόρων, μας είπαν στελέχη από το Τελωνείο Κήπων, που έχουν δει στο παρελθόν μαζική μεταφορά πολιτών από την Τουρκία με μοναδικό στόχο την ψήφο. Να σημειωθεί ότι και η μετακίνηση με ιδιωτικής χρήσης οχήματα ήταν μικρή, αφού τα σύνορα πέρασαν περίπου 300 άτομα ενώ σχεδόν άδειες ήταν οι μόνιμες τουριστικές γραμμές μεταφορών, που εκτελούν καθημερινά δρομολόγια μεταξύ των δύο χωρών και κάνουν στάσεις σε πόλεις και χωριά της Θράκης. Σε αυτήν τουλάχιστον την εκλογική αναμέτρηση κανείς δε μπορεί να κάνει λόγο για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος από τους μεταφερόμενους ψηφοφόρους εκ Τουρκίας. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους.Πηγή: http://www.xronos.gr/detail.php?ID=96113