28 Ιανουαρίου 2015

Ευρώπη: φωνές διαφοροποίησης από την πολιτική Μέρκελ

Υπέρ της συζήτησης για το ελληνικό χρέος τάχθηκε τόσο ο Αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν όσο και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πάντοαν
Καγκελάριος Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν«Όποιος αγαπά τη Δημοκρατία και τον άνθρωπο πρέπει να κάνει ό, τι μπορεί, ούτως ώστε η ζωή στην Ελλάδα να είναι με ανθρώπινη αξιοπρέπεια», δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία. Μετά το υπουργικό συμβούλιο το μεσημέρι, ο Βέρνερ Φάιμαν ζήτησε να σταματήσουν οι δηλώσεις που φέρνουν τον κατακλυσμό με το αποκαλούμενο Grexit, το οποίο, όπως σημείωσε, δεν αποτελεί «λεπτομέρεια», αλλά θα είχε ως συνέπεια μια όξυνση της φτώχειας και της ανεργίας στην Ελλάδα, ενώ επιπλέον οι επενδύσεις που έχουν γίνει σε ευρώ δεν θα μπορούσαν να υπολογιστούν σε μια μαζικά υποτιμημένη νέα δραχμή.

Ο καγκελάριος και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών είπε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση μπορεί τώρα να βάλει τάξη εκεί όπου είναι απαραίτητη και οι οικονομικές υπηρεσίες να εισπράξουν πραγματικά τους φόρους, εκεί που πρέπει, ειδικότερα από εκείνους οι οποίοι διαθέτουν ιδιαίτερα μεγάλη περιουσία και οι οποίοι απλά είτε δεν πληρώνουν φόρους είτε εγκαταλείπουν τη χώρα.

«Όχι» σε έξοδο από το ευρώ
Ο κ. Φάιμαν επισήμανε ότι πολλά μπορούν να γίνουν στην καταπολέμηση της απάτης, στη φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας και γενικότερα σε αυτό που αποκαλείται κοινωνική δικαιοσύνη.
Ο Αυστριακός καγκελάριος απέρριψε την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημείωσε πως έπειτα από μια τέτοια έξοδο επαπειλείται ένα κύμα φτώχειας που μπορεί να οδηγήσει στα άκρα και ως εκ τούτου «όποιος αγαπά τη Δημοκρατία και τον άνθρωπο πρέπει να κάνει ό, τι μπορεί, ούτως ώστε η ζωή στην Ελλάδα να είναι με ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Ο Βέρνερ Φάιμαν άσκησε κριτική στις έως τώρα προτάσεις της τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις και στις μειώσεις των κατώτατων συντάξεων, διότι όπως τόνισε με αυτά τα χρήματα δεν είναι δυνατό να ζήσει κανείς. Κι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει μια συζήτηση για διαγραφή του ελληνικού χρέους από την Ευρωζώνη, αναμένοντας όπως είπε, κινητικότητα και από τις δύο πλευρές.
Εξήγησε βεβαίως πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες, αλλά ταυτόχρονα, θα πρέπει και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν ένα βήμα προς το μέρος της Ελλάδας, ενώ πιστεύει ότι μπορεί να συζητηθεί τόσο η προθεσμία αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, όπως και τα επιτόκια.

Ιταλός υπουργός Οικονομικών: «Θα αναζητήσουμε όλοι μαζί λύση»
«Η Ελλάδα πρέπει να ξαναβρεί μια βιώσιμη ανάπτυξη και πρέπει, βαθμιαία, να μειώσει το χρέος της. Θα δούμε πώς θα το πετύχουμε όλοι μαζί, με κοινή συνεργασία», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, στο τηλεοπτικό κανάλι SkyItalia, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.«Η Ιταλία εργάζεται για να υπάρξει μια από κοινού αποδεκτή λύση για το ελληνικό χρέος, διότι είναι προς το συμφέρον όλων», πρόσθεσε ο Πάντοαν, τονίζοντας ότι «στο Ecofin δεν έγινε εκτεταμένη αναφορά στο θέμα, σε ένδειξη σεβασμού προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση, για να μπορέσει να παρουσιάσει τις προτάσεις της».Ο Ιταλός υπουργός δήλωσε «ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα βρεθεί μια λύση» και κατέληξε πως «είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ και να συνεχισθεί η οικονομική προσαρμογή, κάτι που εξυπηρετεί και την ίδια την Ελλάδα».