28 Ιανουαρίου 2015

Διαμαρτυρία Δερυνειωτών για βολές κατοχικού στρατού

sigmaliveΦόβο, αναστάτωση, ανασφάλεια και πανικό προκαλούν στους δημότες Δερύνειας και των γύρω Κοινοτήτων οι ασκήσεις που κάνει το τελευταίο διάστημα στη περιοχή ο κατοχικός στρατός με αντιαρματικά όπλα.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Δερύνειας ο κατοχικός στρατός δεν ενημερώνει για τις ασκήσεις αυτές τα Ηνωμένα Έθνη ενώ δημιουργούνται πολλά ερωτήματα αναφορικά με το που πέφτουν οι κάλυκες των όπλων και τι γίνεται σε περίπτωση που ένας στρατιώτης με αντιαρματικό όπλο δεν βρει τα στόχο του.Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης «το τελευταίο διάστημα ο τουρκικός κατοχικός στρατός διενεργεί ασκήσεις κοντά στη κατεχόμενη παραλία του Δήμου και σε απόσταση αναπνοής από το συρματόπλεγμα.

Εκεί υπάρχει πεδίο βολής και σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε οι ασκήσεις γίνονται με αντιαρματικά όπλα, με αποτέλεσμα οι εκρήξεις να είναι εκκωφαντικές και προκαλούν φόβο, ανασφάλεια, αναστάτωση και πανικό στους δημότες μας αλλά και στα μικρά παιδιά, δεδομένου ότι σχολεία και νηπιαγωγεία γειτνιάζουν με τη νεκρή ζώνη».

Πρόσθεσε ότι «πέραν του εκκωφαντικού θορύβου από τις εκρήξεις έχουμε παρατηρήσει ότι «από τις εκρήξεις φεύγουν τεράστιες στήλες από άμμο με αποτέλεσμα να τοποθετούνται ως προστατευτικό τείχος γύρω από το πεδίο βολής. Διερωτόμαστε τι γίνεται με τους κάλυκες, τα βλήματα και τους πυραύλους, κατά πόσον δηλαδή πέφτουν στη θάλασσα ή πέφτουν κάπου αλλού».

Ένα άλλο ερώτημα που τίθεται «είναι τι γίνεται σε περίπτωση που ένας στρατιώτης αστοχήσει και ένας πύραυλος αντί να κτυπήσει πάνω στο  περιτοίχισμα, αλλάξει πορεία και κτυπήσει εκτός του πεδίου βολής».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καραγιάννης είπε πως «όλα αυτά γίνονται εν αγνοία μας, δεν μας ενημερώνει κανένας, θέλουμε να καθησυχάζουμε τους δημότες μας οι οποίοι δικαιολογημένα ανησυχούν και νοιώθουμε ανασφάλεια. Ουσιαστικά ο κατοχικός στρατός ενημερώνει για τις ασκήσεις στις οποίες προβαίνει τα Ηνωμένα Έθνη που με τη σειρά τους ενημερώνουν την Αστυνομία, την Εθνική Φρουρά και την επηρεαζόμενη Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή εμάς».

Ωστόσο συνέχισε «αυτή τη φορά δεν μας ενημέρωσε κανένας ενώ σε συνάντηση που είχα με τα Ηνωμένα Έθνη, μου ανέφεραν ότι και οι ίδιοι δεν έτυχαν καμίας ενημέρωσης. Με επιστολές διαμαρτυρίας στα Ηνωμένα Έθνη με κοινοποίηση στα Υπουργεία Άμυνας, Εσωτερικών, Εξωτερικών και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς καταδικάζω έντονα αυτές τις παράνομες πράξεις του κατοχικού στρατού».

Διερωτώμαι ανέφερε ο Δήμαρχος Δερύνειας «γιατί τα Ηνωμένα Έθνη δεν προβαίνουν σε συστάσεις και παρατηρήσεις προς τον κατοχικό στρατό, δεδομένου ότι μόλις ένας πεζός περάσει κοντά στο συρματόπλεγμα ή πλησίον της νεκρής ζώνης, αμέσως οι κυανόκρανοι προβαίνουν σε διαμαρτυρία».

Σε σχετική ερώτηση ο Άντρος Καραγιάννης απάντησε πως «είναι συχνό φαινόμενο στη περιοχή μας να γίνονται βολές με πολυβόλα και κανονικά όπλα από τον κατοχικό στρατό. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα ο ι βολές γίνονται με αντιαρματικά όπλα, γεγονός που είναι σπάνιο».
ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ