Για δεύτερη φορά κατά το τελευταίο δεκαήμερο η απειλή διάχυσης του συριακού εμφυλίου πολέμου στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν επέστρεψε στην ημερήσια διάταξη. Δύο ρουκέτες που προέρχονταν από τη Συρία έπληξαν χθες εδάφη που κατέχονται από το Ισραήλ, ενώ οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις απάντησαν με πυρά πυροβολικού. Μέχρι χθες βράδυ δεν είχαν αναφερθεί απώλειες από τις δύο πλευρές, ενώ ουδείς είχε αναλάβει την ευθύνη για την εκτόξευση των ρουκετών εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής.
Στις 18 Ιανουαρίου, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε επιδρομή κοντά στα Υψώματα του Γκολάν με στόχο αυτοκινητοπομπή της φιλοϊρανικής και φιλοσυριακής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ. Αποτέλεσμα της επιδρομής ήταν να σκοτωθεί ο στρατηγός των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης –επίλεκτης στρατιωτικής δύναμης του Ιράν– Μοχάμεντ Αλαχνταντί, ένας στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ και ο γιος του εκλιπόντος στρατιωτικού ηγέτη της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης, Ιμάντ Μουνγίγε.
Μετά τη φονική επίθεση του Ισραήλ, τόσο η Χεζμπολάχ όσο και οι Φρουροί της Επανάστασης είχαν προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσουν σε ενέργειες αντεκδίκησης. Η Χεζμπολάχ θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς στρατιωτικούς εχθρούς του Ισραήλ, την πολεμική μηχανή του οποίου είχε αντιμετωπίσει με απροσδόκητη αποτελεσματικότητα στον πόλεμο του 2006, στον Λίβανο, ο οποίος είχε διαρκέσει 34 ημέρες.
Ο εκπρόσωπος Τύπου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ δήλωσε ότι η εκτόξευση ρουκετών «φαίνεται πως ήταν σκόπιμη», αρνούμενος να εικάσει αν η εν λόγω ενέργεια συνδεόταν με την επιδρομή της ισραηλινής αεροπορίας την περασμένη εβδομάδα. Αμέσως μετά το επεισόδιο, ο ισραηλινός στρατός διέταξε, για προληπτικούς λόγους, την εκκένωση ισραηλινού χιονοδρομικού κέντρου του Ορους Ερμών, στο τμήμα των Υψωμάτων του Γκολάν που ελέγχει το Ισραήλ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, δεν υπήρξαν θύματα από τη χθεσινή ανταλλαγή πυρών.
Το Ισραήλ κατέλαβε τα Υψώματα του Γκολάν από τη Συρία στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967 και υποχρεώθηκε να επιστρέψει μικρό μέρος από αυτά στη Δαμασκό μετά τον «πόλεμο του Γιομ Κιπούρ», το 1973. Η διεθνής κοινότητα τα αναγνωρίζει ως συριακή επικράτεια. Στα τέσσερα χρόνια του συριακού εμφυλίου πολέμου, οβίδες προερχόμενες από τη Συρία έχουν πλήξει κατ’ επανάληψιν την περιοχή. Στις περισσότερες περιπτώσεις επρόκειτο για αδέσποτα πυρά, αν και το Ισραήλ υποστηρίζει ότι κάποια από τα πυρά ήταν σκόπιμα.
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=196329
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΙσραηλινές επιδρομές εναντίον στόχων στο συριακό έδαφος