28 Ιανουαρίου 2015

Αντιδρά και η Κύπρος στις προτεινόμενες κυρώσεις προς τη Ρωσία


Έντονη δυσαρέσκεια και ενόχληση προκάλεσε και στη Λευκωσία η σύνταξη δήλωσης από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για προτεινόμενες νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση και εύλογος χρόνος στα κράτη-μέλη να τοποθετηθούν.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι η Λευκωσία διαχώρισε τη θέση της και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της τόσο επί της διαδικασίας, όσο και επί της ουσίας. Πρόσθεσε ότι δυσαρέσκεια εξέφρασαν, εκτός από την Ελλάδα, και άλλες χώρες.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι το κείμενο, το οποίο δημοσιεύθηκε ως δήλωση των 28 αρχηγών κρατών, κοινοποιήθηκε σε ένα μόνο άτομο κάθε κράτους-μέλους, αντί σε τρία, όπως γινόταν έως σήμερα, ενώ δόθηκε ελάχιστος χρόνος, δηλαδή μόλις τρεις ώρες, για να υποβληθούν σχόλια, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί σήμερα σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων και αύριο στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών, στην οποία θα τεθούν επί τάπητος οι σχέσεις, Ευρώπης-Ρωσίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διατύπωσε την εκτίμηση ότι λόγω της αντίδρασης πολλών κρατών-μελών το κείμενο δεν πρόκειται να υιοθετηθεί. Είπε επίσης ότι η Κύπρος θεωρεί πως ο ορθός τρόπος για επίλυση της  Ουκρανικής  κρίσης είναι εκείνος της διπλωματίας και όχι η επιβολή κυρώσεων.http://www.antenna.gr