03 Δεκεμβρίου 2014

ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΙΣΡΑΗΛ - ΚΥΠΡΟΥ - ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ Ελληνοκυπριακή... κίνηση για τον αγωγό «East Med»

Κίνηση... στην παρτίδα σκακιού για την ενέργεια που παίζεται ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία επιδιώκουν η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση με την προώθηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας - Ιταλίας (East Med).

Στόχος της Ελλάδας και της Κύπρου είναι η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας - Ιταλίας (East Med) να γίνει πρώτης προτεραιότητας ως προς την εναλλακτική πηγή προμήΣτόχος της Ελλάδας και της Κύπρου είναι η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας - Ιταλίας (East Med) να γίνει πρώτης προτεραιότητας ως προς την εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου της ΕΕ Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Εθνους», την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες θα συναντήσουν τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ για θέματα Ενέργειας Μάρος Σέφτσοβιτς ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης και ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, όπου και θα συζητήσουν τις δυνατότητες και προοπτικές του «East Med».Στόχος των χωρών της Ελλάδας και της Κύπρου είναι το έργο να γίνει πρώτης προτεραιότητας ως προς την εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου της ΕΕ.
Οι δύο υπουργοί θα μεταφέρουν και την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να συμμετάσχει στον αγωγό, ενώ η Κομισιόν δεν αποκλείεται, λένε πηγές, να χρησιμοποιήσει το έργο αυτό ως απάντηση στην κίνηση της Ρωσίας να εγκαταλείψει τον αγωγό South Stream και να κατασκευάσει άλλον σε συνεργασία με την Τουρκία που θα καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα.Ο South Stream προωθούνταν από την Gazprom και την ιταλική ENI για τον εφοδιασμό της Δυτικής Ευρώπης, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Ωστόσο, οι Ρώσοι αντέδρασαν έντονα στις αυστηρές απαιτήσεις της Ευρ. Επιτροπής για τη συμμετοχή και τρίτων στον εν λόγω αγωγό.

Ο κ. Μανιάτης νωρίτερα χθες το πρωί μιλώντας στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου με θέμα «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας» τόνισε με αφορμή την απόφαση της Ρωσίας να ακυρώσει τον South Stream την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας της ΕΕ. Ετσι, όπως είπε, ο ένας αγωγός που δρομολογείται είναι ο TAP, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην ΕΕ μέσα από τις χώρες της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας.
Ο δεύτερος αγωγός, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ο «East Med»: «Θα συνδέει τα ισραηλινά και κυπριακά κοιτάσματα που ήδη έχουν εντοπιστεί και διερευνώνται, καθώς επίσης και τα ελληνικά που είμαστε βέβαιοι ότι θα εντοπιστούν», δήλωσε και συνέχισε: «Αυτός θα συνδέει τα κοιτάσματα μέσω Κύπρου, Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη, αφού διασυνδεθεί με τον αγωγό IGI (Ελλάδας - Ιταλίας)».Ο υπουργός ΠΕΚΑ υποστήριξε ότι το έργο του «East Med» είναι τεχνικά και οικονομικά βιώσιμο με μεταφορική ικανότητα 8 δισ. κυβικά μέτρα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ-ΕΘΝΟΣ