03 Δεκεμβρίου 2014

Οικονομική...βαρυχειμωνιά για τη ρωσική «αρκούδα»

http://www.skynews.com.au/content/dam/skynews/business/business/europe/2014/12/03/skynews_454399226.jpg/jcr:content/renditions/skynews.img.1200.745.jpeg
Δραματική στροφή 180 μοιρών πραγματοποίησε χθες η κυβέρνηση της Μόσχας, που για πρώτη φορά παραδέχθηκε αυτό που εδώ και καιρό έχουν προεξοφλήσει οι διεθνείς οργανισμοί και οι παράγοντες της αγοράς: Ότι δηλαδή η «ρωσική αρκούδα» θα πέσει σε?χειμερία νάρκη το 2015, καθώς εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,8% το 2015, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,2%. Εάν η εκτίμηση αυτή επαληθευθεί, η Ρωσία θα περιέλθει σε ύφεση για πρώτη φορά από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, καθώς το 2009 το ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά 7,9%.Πραγματικά, η οικονομία βρίσκεται σε τριπλή μέγγενη, καθώς στον αρνητικό αντίκτυπο των εμπορικών κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία (τις οποίες η Μόσχα βλέπει να διατηρούνται σε ισχύ για ολόκληρο το επόμενο έτος) έρχεται να προστεθεί το σοκ από τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου κατά 35% σε σχέση με τα υψηλά του Ιουνίου, πάνω από τα 100 δολ./βαρέλι.
Οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιστοιχούν στα δύο τρίτα των συνολικών εξαγωγών της χώρας και στο ένα τρίτο των κρατικών εσόδων και παράλληλα με την αξία τους φαίνεται να μειώνεται και ο όγκος τους, αν κρίνει κανείς από την παραδοχή υψηλόβαθμου στελέχους της Gazprom ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας προς Ε.Ε. και Τουρκία, δύο αγορές-κλειδιά, μειώθηκαν κατά 25% τον Νοέμβριο.

Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Μόσχας βασίζονται στην υπόθεση εργασίας ότι η μέση τιμή του πετρελαίου το 2015 θα διαμορφωθεί στα 80 δολ./βαρέλι. Παραδοχή που μπορεί να αποδειχθεί υπεραισιόδοξη, καθώς πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η τιμή του μαύρου χρυσού μπορεί να υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα, εντείνοντας έτι περαιτέρω τις πιέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής του τμήματος στρατηγικού σχεδιασμού του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, Μαξίμ Ορέσκιν, δήλωσε ότι εάν η τιμή του πετρελαίου κατρακυλήσει στα 60 δολ./βαρέλι, τότε η ύφεση θα μεγεθυνόταν στο 3,5%-4%.

Η βουτιά των τιμών του μαύρου χρυσού αποτελεί τον βασικό παράγοντα πίσω από την ταχεία διολίσθηση του ρουβλίου που έχει απωλέσει το 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τον Ιανουάριο διαπραγματευόταν χθες στα 53 ρούβλια/δολάριο, ενώ είχε ξεκινήσει το έτος στα 32 ρούβλια/δολάριο. «Η υποτίμηση του νομίσματος μεγεθύνεται με γεωμετρική πρόοδο και αρχίζει να θυμίζει πραγματική συναλλαγματική κρίση», σχολίασε ο αρθρογράφος της Wall Street Journal Άλεν Μάτιτς, ενώ ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έκανε λόγο για «ενδείξεις πανικού» στο χρηματοοοικονομικό σύστημα.

Η υποτίμηση του ρουβλίου (που διαπραγματεύεται πλέον ελεύθερα, καθώς η Κεντρική Τράπεζα σταμάτησε να «καίει» τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα για να το υπερασπιστεί) έχει μια θετική πλευρά: Καθώς οι Ρώσοι εξαγωγείς πρώτων υλών τιμολογούν τα έσοδα σε δολάρια, αλλά τα έξοδά τους σε ρούβλια, το φθηνότερο ρούβλι αμβλύνει εν μέρει τις παρενέργειες του φθηνότερου πετρελαίου. Αυτό όμως δεν αρκεί για να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις, από το άλμα του πληθωρισμού που «ροκανίζει» το διαθέσιμο εισόδημα των Ρώσων (πολλώ δε μάλλον αν ληφθεί υπόψη ότι η χώρα εισάγει σχεδόν τα πάντα εκτός από τις πρώτες ύλες) και το «πάγωμα» των επενδύσεων, έως τη μαζική φυγή των ξένων κεφαλαίων, με την κυβέρνηση να προβλέπει εκροές 125 δισ. δολαρίων φέτος και 90 δις. το 2015. Και ασφαλώς δεν μπορούν να παραβλεφθούν οι τριγμοί στις τράπεζες και σε άλλες επιχειρήσεις που όχι μόνο βλέπουν να εκτινάσσεται στα ύψη το χρέος τους σε ξένο νόμισμα (614 δισ. δολ.) αλλά και αντιμετωπίζουν πλέον απαγορευτικά υψηλό κόστος δανεισμού, ενώ οι πόρτες των διεθνών κεφαλαιαγορών παραμένουν ερμητικά κλειστές, λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Συμπέρασμα; Η ρωσική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με βαρυχειμωνιά διαρκείας και αχτίδα φωτός δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα...
HMEΡΗΣΙΑ