03 Δεκεμβρίου 2014

Ο Νετανιάχου κήρυξε πόλεμο... στους υπουργούς

Σημειολογικό το στιγμιότυπο: ο Μπενιαμίν Νετανιάχου χαμογελά σαρδόνια πίσω από τζάμι, που φέρει σχέδιο της εβραϊκής επτάφωτης λυχνίας μενορά. | REUTERS / BAZ RATNER
Την απειλή της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες επισείει απερίφραστα πλέον ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε μια ύστατη απόπειρα να τιθασεύσει βασικούς κυβερνητικούς εταίρους και υπουργούς, που έχουν σηκώσει ανοιχτά μπαϊράκι εναντίον του για σειρά κρίσιμων θεμάτων, με πρωτεύον το άκρως αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τον ορισμό του Ισραήλ ως «εβραϊκού κράτους–έθνους» 

Πρωτοφανείς επικρίσεις
Εκτός από τον Ισραηλινό πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν, που τάχθηκε -συμβολικά μεν, δημόσια δε- κατά του διχαστικού σχεδίου νόμου επειδή θέτει σε αμφισβήτηση τις αρχές της δημοκρατίας και της ισότητας για τους Αραβες πολίτες και άλλες μειονότητες, ο «Μπίμπι» έχει βρεθεί αντιμέτωπος και με την κάθετη διαφωνία και τις πρωτοφανείς επικρίσεις δύο κορυφαίων υπουργών του και ηγετών κεντρώων παρατάξεων που συμμετέχουν στον κλυδωνιζόμενο κυβερνητικό συνασπισμό: τον υπουργό Οικονομίας Γιάιρ Λαπίντ (επικεφαλής του κόμματος Yesh Atid) και την υπουργό Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι (επικεφαλής του κόμματος Hatnuah).

«Ακόμα και η οικοδόμηση στην Ιερουσαλήμ έχει γίνει επίμαχο θέμα γι' αυτούς, ενισχύοντας τη διεθνή κριτική ενάντια στο Ισραήλ» δήλωσε χθες ο Νετανιάχου ενώπιον στελεχών του κυβερνώντος Λικούντ, κατηγορώντας τους δύο «αντάρτες» ότι επιχειρούν να υποκαταστήσουν τον ίδιο και την κυβέρνηση. «Απαιτώ από αυτούς τους υπουργούς να σταματήσουν την υπονόμευση και τις επιθέσεις. [...] Αν αρνηθούν, θα βγάλουμε συμπεράσματα και θα καταφύγουμε στους ψηφοφόρους», απείλησε ο πρωθυπουργός, ενθαρρυμένος και από την πρόσφατη δημοσκόπηση της «Haaretz», που δείχνει τη δημοτικότητά του μειωμένη στο 35% (από 42% το καλοκαίρι), αλλά συνεχίζει να τον εμφανίζει πρώτο συγκριτικά με άλλους πιθανούς διεκδικητές της εξουσίας.

Με τις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του Λικούντ προ των πυλών στις 6 Ιανουαρίου, οι επικριτές τού Νετανιάχου τον εγκαλούν ότι με την κατάθεση του νομοσχεδίου στην Κνεσέτ επιδιώκει να χαϊδέψει τα αυτιά της σκληροπυρηνικής πτέρυγας του κόμματός του με ψηφοθηρική στόχευση. Κανονικά, οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2017.

Η κόντρα του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας Λαπίντ είχε ήδη φουντώσει εξαιτίας σοβαρών διαφωνιών για τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η -καθ' ύλην αρμόδια- υπουργός Δικαιοσύνης, Τζ. Λίβνι, ζήτησε δημόσια «να σταματήσουν η εμπρηστική ρητορική και η ακραία νομοθεσία», που εντείνουν τον ρατσισμό, τον εξτρεμισμό και τη βία – μια πρωτόγνωρη φρασεολογία που σχεδόν παραπέμπει στις οργισμένες αντιδράσεις Αράβων βουλευτών της Κνεσέτ, οι οποίοι καταγγέλλουν τη «φασιστική» επέλαση της Ακροδεξιάς και των πολιτικών τύπου «απαρτχάιντ» στην ισραηλινή πολιτική σκηνή.

Μικροπολιτικά παζάρια
Με το βλέμμα όλων πλέον στραμμένο στην εκλογική τους βάση, τα μικροπολιτικά παζάρια μεταξύ των υπερεθνικιστικών και υπερορθόδοξων εβραϊκών κομμάτων και του δεξιού Λικούντ για την επόμενη μέρα ήδη οργιάζουν στο παρασκήνιο.Ενδεικτική του σοβινισμού που θεριεύει σε μεγάλο κομμάτι της ισραηλινής κοινωνίας είναι η ανάρτηση στο Facebook φωτομοντάζ του προέδρου Ρίβλιν, του Λαπίντ και της Λίβνι με στολές ναζί! Η αστυνομία ξεκίνησε επίσημη έρευνα για να εντοπίσει τους δράστες.