03 Δεκεμβρίου 2014

«Το βαπόρι απ’ την …Κορέα» και τα Αντισταθμιστικά Οφέλη

Παραγγελίες ύψους 12 εκατ δολαρίων σε ελληνικές εταιρείες ναυτιλιακού εξοπλισμού από κορεατικά ναυπηγεία έχει αποδώσει μέχρι τώρα, η πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών και της γενικής γραμματείας του επί των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ), η εφαρμοζόμενη πολιτική  αξιοποίησης της λεγόμενης Οικονομικής Διπλωματίας ως στρατηγικού εργαλείου.Για να μπούμε στο πνεύμα,  η πολιτική αυτή στη συγκεκριμένη περίπτωση έγκειται, με δυο λόγια, στο να συμφωνούν δυο μέρη – στο πλαίσιο αμοιβαίου οφέλους – να παίρνουν δουλειά οι εταιρείες ναυτιλιακού εξοπλισμού μιας χώρας (όπως η Ελλάδα) από Ναυπηγεία άλλων χωρών, στα οποία Ελληνες εφοπλιστές αναθέτουν  σε αυτά ναυπηγήσεις πλοίων τους υπερπολλαπλάσιας αξίας.
Και τέτοιες χώρες είναι, για παράδειγμα η Κίνα, η Κορέα και η Ιαπωνία.

Από Ναυπηγεία Κορέας τα οφέλη
————————————————
Στο πλαίσιο της Οικονομικής  Διπλωματίας, ο  γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ) του ΥΠΕΞ κ. Π. Μίχαλος -που ήταν κεντρικός ομιλητής στο Συνέδριο «Greek Exports Conference 2014»- (διοργανώνεται από την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων), ανακοίνωσε ότι  συγκεκριμένες τέτοιες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΔΟΣ, »έχουν αποδώσει απτά αποτελέσματα».Και έφερε ως παράδειγμα »τη συνεχιζόμενη συνεργασία – της γραμματείας  Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ- με τις ελληνικές εταιρείες ναυτιλιακού εξοπλισμού και τη διαρκή προσπάθεια που καταβάλλεται για τη συμπερίληψή τους στους καταλόγους προμηθευτών των κορεατικών, ιαπωνικών και κινεζικών Ναυπηγείων». Η οποία, πρόσθεσε, «έχει αποδώσει ως τώρα παραγγελίες ύψους 12 εκατ. δολαρίων από κορεατικά Ναυπηγεία»!Ενα μικρό, έστω, κομμάτι της χειμαζόμενης ελληνικής «ναυπηγικής ζώνης» ή ένας τομέας »πιο δίπλα» της, πήρε μια ανάσα…

Μοντέλο για Άμυνα κλπ τομείς
——————————————–
Το παράδειγμα της επιτυχημένης, όπως περιγράφηκε, πολιτικής -με τα ιδιόμορφα και έμμεσα αντισταθμιστικά οφέλη -δείχνει ότι ο  δρόμος των οφσετ, μπορεί να αξιοποιηθεί σωστά, αρκεί να υπάρχει δημιουργικότητα προσαρμογή και ευελιξία, αλλά και το κράτος ως βοηθό -ως Οικονομική Διπλωματία.Κάτι, που μπορεί να αξιοποιηθεί με τις κατάλληλες μελέτες και εξειδικεύσεις και στον χώρο π.χ. της Άμυνας, αλλά και αλλού. Δεν μπορείς να διαθέτεις τόσα χρήματα -π.χ. στους εξοπλισμούς και στη συντήρησή τους -και να μη μπαίνεις δυναμικά σε κομμάτια της παραγωγής ή της πιστοποίησης για συντήρηση ή της απόσπασης άλλων παραγγελιών, στον τομέα αυτόν ή κάποιον παραπλήσιο.Το ίδιο μπορεί να γίνει σε πολλούς τομείς της κρατικής δραστηριότητας, αλλά ακόμα και της ιδιωτικής, με σωστό συντονισμό και συνέργειες.Στην προαναφερθείσα  περίπτωση Οικονομικής Διπλωματίας, μπορεί να μην συμφέρει να φτιάξει εδώ ο Ελληνας εφοπλιστής πλοίο, μπορεί όμως η ελληνική  βιομηχανία -βιοτεχνία κλπ να αναλάβει την επίπλωση, ας πούμε, του καραβιού. Ή τα ηλεκτρικά ή τα μαγειρεία, ή τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ή την εσωτερική διακόσμηση ή όλα αυτά (και όχι μόνο για  ελληνικές παραγγελίες κ.ο.κ,  κ.ο.κ  για να πούμε μερικά μόνο παραδείγματα) …
Και αυτό, προφανώς, έγινε με ή χωρίς άμεση εμπλοκή των εφοπλιστών. Διότι όλοι  κατάλαβαν ότι αυτό συμφέρει όλους.Το καλό είναι ότι τελευταία η αρμόδια αναπληρωτής υπουργός Άμυνας για την Αμυντική Βιομηχανία, Φώφη  Γεννηματά, έχει θέσει έντονα το ζήτημα στον Ευρωπαϊκό Αμυντικό Οργανισμό και στο Συμβούλιο  Υπουργών Εξωτερικών και  Άμυνας, προκειμένου να υπάρξει καταμερισμός έργου στον αμυντικό τομέα και προς στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις – κρατικές και ιδιωτικές- ώστε να υπάρχουν επιστροφές άμεσα στις μικρότερες χώρες, όπως η Ελλάδα
«Στο πλαίσιο των συζητήσεων για τον Ευρωπαϊκό Αμυντικό Οργανισμό, οραματιζόμαστε μια Ευρωπαϊκή Αμυντική, Τεχνολογική και Βιομηχανική Βάση, που θα στηρίζει και θα στηρίζεται από τις Μικρομεσαίες και Ενδιαμέσου Μεγέθους Επιχειρήσεις», είπε τις προάλλες η κ. Γεννηματά στη Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας, στις Βρυξέλλες.

Δικαιότερη κατανομή της εφοδιαστικής αλυσίδας
———————————————————-
«Στοχεύουμε στην ευρύτερη και δικαιότερη κατανομή της εφοδιαστικής αλυσίδας και πέραν των μεγάλων αμυντικών βιομηχανιών και τη δημιουργία κινήτρων στις μεγάλες βιομηχανίες, ώστε να δίνουν υποκατασκευαστικό έργο σε μικρές επιχειρήσεις. Πρέπει ιδιαίτερα να ενισχυθεί η αμυντική βιομηχανική βάση σε περιοχές που είναι πιο κοντά στις περιοχές επιχειρήσεων ή αποστολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.Ήδη σε μεγάλες συμφωνίες- πλαίσιο που  υπογράφτηκαν τελευταία υπάρχει υποχρεωτικά πρόβλεψη για συμπαραγωγές.

Αλλαγή κουλτούρας
——————————–
Βεβαίως το να γίνει αυτό «καθεστώς» και κουλτούρα του Ελληνικού κράτους, φαίνεται -και είναι- δύσκολο. Ωστόσο είναι μονόδρομος. Και η Οικονομική Διπλωματία ή η …Εξοπλιστική Διπλωματία ή όπως αλλιώς – κατά περίπτωση – την ονομάσουμε, είναι σημαντικό εργαλείο, που »κολλάει» παντού…