11 Δεκεμβρίου 2014

Αυτοκτονώντας κατά συρροή

http://www.enikos.gr/data/photos/4540d330d6a44a4910dcdc0d95a077ba.jpg
Απ' ό,τι φαίνεται, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δρομολογούνται και κάποιας μορφής συμφωνία διαφαίνεται στον ορίζοντα. Το βέβαιο πάντως είναι πως η χώρα θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των δανειστών της. Ταυτόχρονα η κίνηση επίσπευσης της προεδρικής εκλογής επιδιώκει, σε συνθήκες ασάφειας, να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές. Τούτο όμως δεν μεταβάλλει την πραγματικότητα, ότι στρατηγικά η κυβέρνηση αυτοκτονεί κατά συρροή. Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στο μεταρρυθμιστικό πεδίο. Η απουσία μεταρρυθμιστικού αφηγήματος τη έχει φθείρει καταλυτικά. Ολα στράβωσαν πριν και μετά το σταυροδρόμι των ευρωεκλογών. Σαμαράς - Βενιζέλος δέχθηκαν να τις μετατρέψουν σε οιονεί εθνικές εκλογές. Ηττήθηκαν κατά κράτος. Και ακολούθησε ο πανικός.Ο πανικός οδηγεί αναπόφευκτα σε ανερμάτιστες αντιδράσεις. Ετσι, ο τραυματισμένος αυτοτραυματίζεται κατά συρροή. Γιατί επήλθε πανικός; Διότι οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αυτοπαγιδεύτηκαν στην απειλή των πρόωρων εκλογών και τον συνακόλουθο κίνδυνο αυτές να χαθούν. Τελικά, τα πανικόβλητα μέτρα αυτοπροστασίας τους ενέτειναν την πιθανότητα να συμβούν εκείνα που απεύχονταν!


Η κυβέρνηση ανασχηματίστηκε με στόχο να γίνει πιο «λαϊκή» και έγινε απλώς πιο λαϊκιστική. Εκτοξεύτηκαν μηνύματα φοροελαφρύνσεων, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών είχαν πυροδοτήσει τον ΕΝΦΙΑ. Ακολούθησε η λαϊκιστική υπερεπένδυση στο «βγαίνουμε από τους ελέγχους» με αποτέλεσμα τη θύελλα των αγορών, πρόσθετη κυβερνητική φθορά και πανικό. Κάθε χειρισμός της κυβέρνησης προκαλεί πλέον ανασφάλεια στους Ευρωπαίους και στους πολίτες της χώρας.

Αυτά θα είχαν αποφευχθεί εάν η ηγεσία της κυβέρνησης έβαζε στην άκρη την αγωνία της για τις εκλογές και πολιτευόταν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα αγνοώντας το κομματικό κόστος. Είναι όμως κυρίως το τελευταίο που την απασχολεί και τελικά μόνη της το καθιστά βαρύτερο. Η κίνηση για την εκλογή Προέδρου αποτελεί μια προσπάθεια η κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο. Είτε όμως αυτό συμβεί είτε όχι, το βέβαιο είναι ότι η χώρα έχει μπει πάλι στη γωνία. Δανειστές και αγορές σκλήρυναν τη στάση τους έχοντας χάσει την υπομονή τους με τις υπεκφυγές στις μεταρρυθμίσεις.

 Η χώρα είναι στην κόψη του ξυραφιού. Δεν έχει την πολυτέλεια μιας πανικόβλητης κυβέρνησης. Ούτε μιας λαϊκιστικής αντιπολίτευσης. Είτε η κυβέρνηση αυτοκαταστραφεί είτε όχι, το σημαντικό είναι το άρρωστο κομματικό σύστημα να μη συμπαρασύρει τη χώρα.

Γράφει ο Γιάννης Λούλης, Πολιτικός αναλυτής, επικοινωνιολόγος, συγγραφέας www.johnloulis.gr