11 Δεκεμβρίου 2014

Η τετραρχία των σημερινών ηγετών της Αλ Κάιντα Ποιοι είναι οι «διάδοχοι» του Οσάμα μπιν Λάντεν


Ηγετικές μορφές της Αλ Κάιντα έχουν σκοτωθεί - συμπεριλαμβανομένου του Οσάμα μπιν Λάντεν το 2011 -, ωστόσο η οργάνωση εξελίσσεται και μαζί της αλλάζει και η γεωγραφική εστίαση της δράσης της, επεκτεινόμενη συστηματικά στην Αφρική και στην Ασία. Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του το βρετανικό BBC κατέγραψε τους τέσσερις σημαντικότερους ηγέτες της οργάνωσης. Συγκροτούν μιαν άτυπη τετραρχία, δεδομένων των ισχυρών μεν ιδεολογικών αλλά χαλαρών οργανωτικών δεσμών που χαρακτηρίζουν τη σκληροπυρηνική οργάνωση της σουνικής ισλαμιστικής τρομοκρατίας.
«Παλιός» και διάδοχος του Μπιν Λάντεν: Αϊμάν αλ Ζαουάχρι
Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, χειρουργός οφθαλμίατρος, έγινε ο νέος αρχηγός της Αλ Κάιντα μετά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν το 2011. Σε ανακοίνωσή της η Αλ Κάιντα δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον ιερό της πόλεμο ενάντια στην Αμερική και «στον υπηρέτη της το Ισραήλ και όποιον άλλον την υποστηρίζει». Ο Ζαουάχρι θεωρούνταν ήδη ο ιδεολογικός ηγέτης της οργάνωσης, ενώ αναλυτές πιστεύουν ότι ήταν εκείνος που οργάνωσε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο Ζαουάχρι ήταν ο υπ' αριθμόν 2 καταζητούμενος τρομοκράτης μετά τον Μπιν Λάντεν και παραμένει επικηρυγμένος με 25 εκατ. δολάρια. Μία από τις συζύγους και δύο από τα παιδιά του σκοτώθηκαν σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή το 2001. Ο Ζαουάχρι κρύβεται από τότε που οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους ανέτρεψαν τους Ταλιμπάν. Ειδικοί εκτιμούν ότι κρύβεται κάπου στα σύνορα Αφγανιστάν και Πακιστάν, αν και η ακριβής τοποθεσία δεν είναι γνωστή, γι' αυτό και διαφεύγει τη σύλληψη. Τον Ιούνιο του 2013 ο Ζαουάχρι κάλεσε το Ισλαμικό Κράτος να εγκαταλείψει τη Συρία και να επικεντρωθεί στο Ιράκ και τον Φεβρουάριο του 2014 διέκοψε εντελώς τους δεσμούς με την τζιχαντιστική οργάνωση.

Αρχηγός στην Αραβική Χερσόνησο: Νασέρ Αμπντούλ Καρίμ αλ Γουαΐσι
Ο Γουαΐσι, πρώην γραμματέας του Οσάμα μπιν Λάντεν, είναι ο αρχηγός της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP), που δημιουργήθηκε το 2009 σε μια συνένωση των δύο παρακλαδιών της Αλ Κάιντα στη Σαουδική Αραβία και στην Υεμένη. Ειδικοί εκτιμούν ότι ο Ζαουάχρι τον προήγαγε στον υπ' αριθμόν 2 στην ιεραρχία της οργάνωσης, καθώς η Αλ Κάιντα στρέφεται από την περιοχή Αφγανιστάν - Πακιστάν προς τον αραβικό κόσμο. Λέγεται ότι είναι μόλις 36 χρόνων. Η AQAP είναι το πλέον επιχειρησιακά ενεργό παρακλάδι της Αλ Κάιντα πέρα από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Ειδικοί λένε ότι η AQAP ήταν πίσω από την προσπάθεια ανατίναξης ενός αμερικανικού αεροσκάφους με προορισμό το Ντιτρόιτ στις 25 Δεκεμβρίου 2009. Στις 10 Σεπτεμβρίου 2012 ο βοηθός του Γουαΐσι, Σαΐντ αλ Σίχρι, σκοτώθηκε στη διάρκεια βομβαρδισμών στην Υεμένη και η οργάνωση δήλωσε ότι θα εκδικηθεί για τον θάνατο του ιδίου και άλλων μελών της AQAP.

«Διοικητής» στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν: Χαλίντ αλ Χαμπίμπ
Ο Χαλίντ αλ Χαμπίμπ πιστεύεται ότι είναι Αιγύπτιος ή Μαροκινός και αναγνωρίστηκε ως επιχειρησιακός διοικητής της Αλ Κάιντα στο Νοτιοανατολικό Αφγανιστάν από ένα βίντεο τον Νοέμβριο του 2005. Στις αρχές του 2006 πακιστανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο Χαμπίμπ σκοτώθηκε στη διάρκεια αμερικανικών βομβαρδισμών κοντά στα αφγανικά σύνορα, αλλά αργότερα η υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι δεν σκοτώθηκαν αρχηγοί της Αλ Κάιντα σε αυτή την επίθεση. Το 2008 περιγράφηκε ως «στρατιωτικός διοικητής» της οργάνωσης και αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι επιβλέπει τις εσωτερικές επιχειρήσεις της Αλ Κάιντα σε Αφγανιστάν και Πακιστάν.

Ο αόρατος αιγύπτιος βετεράνος: Σαΐφ αλ Αντέλ
Αιγυπτιακής καταγωγής, γύρω στα 50, το nom de guerre του Σαΐφ αλ Αντέλ είναι ο Μουχάμαντ Ιμπραχίμ Μακάουι. Βετεράνος της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, ταξίδεψε στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980 για να πολεμήσει ενάντια στις σοβιετικές δυνάμεις με τους μουτζαχεντίν. Ο Αντέλ ήταν στενός συνεργάτης του Οσάμα μπιν Λάντεν και πιστεύεται ότι ήταν μέλος της οργάνωσης που δολοφόνησε τον αιγύπτιο πρόεδρο Ανουάρ Σαντάτ το 1981. Επίσης εκτιμάται ότι συμμετείχε στις επιθέσεις κατά των αμερικανικών πρεσβειών στην Ανατολική Αφρική και ότι εκπαίδευσε κάποιους από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου.

Μετά την εισβολή στο Αφγανιστάν το 2001, ο Αντέλ πιστεύεται ότι κατέφυγε στο Ιράν μαζί με τον Σαάντ μπιν Λάντεν, γιο του Οσάμα, και βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό. Το Ιράν ωστόσο διαψεύδει τους ισχυρισμούς. Φήμες επέμεναν ότι ο Αντέλ και ο Μπιν Λάντεν πήγαν μαζί στο Βόρειο Πακιστάν, ωστόσο πληροφορίες της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών από το 2011 κάνουν λόγο για επιστροφή τους στο Ιράν. Οι ΗΠΑ προσφέρουν 5 εκατ. δολάρια σε όποιον δώσει πληροφορίες για το πού βρίσκεται ο Αντέλ.
ΒΗΜΑ