11 Δεκεμβρίου 2014

Ελεύθερος Τύπος - η Θέση μας: "Βρείτε συναίνεση για τη χώρα όπως για τον Ρωμανό"

Η λύση που δόθηκε στην υπόθεση Ρωμανού, με την ομόφωνη υπερψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας που του επιτρέπει να συνεχίσει τις σπουδές του, αποδεικνύει ότι, όταν υπάρχει βούληση, τα πολιτικά κόμματα μπορούν να συνεννοηθούν.Πολιτικοί αρχηγοί, αρμόδιοι υπουργοί και βουλευτές κατέθεσαν τις προτάσεις τους και κατάφεραν να συμφωνήσουν, με την παραίνεση και του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε μία λύση η οποία, βεβαίως, είναι ορθή και δίκαιη. Ομως, ο ελληνικός λαός δεν βλέπει, δυστυχώς, την ίδια συνεννόηση να υπάρχει ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και για τα μείζονα προβλήματα της χώρας, όπως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η διαπραγμάτευση για την οικονομία.

Με άλλα λόγια, σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο για τη χώρα χρονικό σημείο, εν όψει της ολοκλήρωσης της συμφωνίας με την τρόικα για την ελληνική οικονομία και της εξόδου από το Μνημόνιο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνούνται να συνεννοηθούν με την κυβέρνηση για ένα minimum consensus, ώστε να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, η οποία μπορεί να είναι καταστροφική αυτή τη στιγμή για τη χώρα, και να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα που είναι αναγκαία για να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα για την Ελλάδα.

Οι διεθνείς αγορές, βλέποντας την πολιτική αβεβαιότητα, έδειξαν και πάλι τα δόντια τους στη χώρα μας με την κατολίσθηση του Χρηματιστηρίου και την εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού και της απόδοσης των δεκαετών ομολόγων.

Οι άσπονδοι φίλοι μας περιμένουν στη γωνία, ενώ οι Ελληνες πολίτες παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις χωρίς να γνωρίζουν τι τους περιμένει. Το ζήτημα πλέον δεν είναι να απαντηθεί το δίλημμα Μνημόνιο – αντιμνημόνιο, ούτε να ικανοποιηθεί η εμμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές, αλλά να μπορέσει η χώρα να βγει από το αδιέξοδο.

Και θα είναι έγκλημα εάν οι πολιτικές δυνάμεις δεν οδηγηθούν σε μια συναινετική λύση τύπου Ρωμανού και για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας.

Ελεύθερος Τύπος