09 Νοεμβρίου 2014

Το Μαξίμου επενδύει στο μίγμα γεωπολιτικής και οικονομίας, ώστε να βγει η Ελλάδα στον αφρό

Με τη δημιουργία μιας ισχυρής ομπρέλας πάνω από την Ελλάδα και την Κύπρο και με άγρυπνο βλέμμα προς την τουρκική πλευρά, η κυβέρνηση έχει βάλει τις βάσεις για την ισχυροποίηση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. Το μεγάλο μυστικό στο στρατηγικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου είναι ο συνδυασμός γεωπολιτικής και οικονομίας με στόχο η Ελλάδα να αποκτήσει τον κύριο σταθεροποιητικό ρόλο στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Δομικό στοιχείο για να επιτύχει αυτή η πολιτική, είναι σύμφωνα με στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, η πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό της Ελλάδας. Αυτό θα είναι άλλωστε και το διακύβευμα με βάση το οποίο οι βουλευτές θα κληθούν σε ένα τρίμηνο να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Το γεωπολιτικό παζλ
Η πλήρης στήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή περίοδο που η Τουρκία αμφισβητεί την ΑΟΖ της Κύπρου και παραβιάζει συστηματικά τα ελληνικά σύνορα, ήταν για τον πρωθυπουργό στρατηγική επιλογή, που δεν έγινε τυχαία. Οπως σημείωνε στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά, Ελλάδα και Κύπρος, στη σημερινή συγκυρία δεν είναι προπύργιο μόνο του ελληνισμού, αλλά όλου του δυτικού κόσμου, ενώ ταυτόχρονα γύρω από την Κύπρο έχουν συσπειρωθεί τόσο χώρες της Δύσης, όσο και της ευρύτερης περιοχής.
 Αλλωστε ο πρωθυπουργός έχει προετοιμάσει εδώ και καιρό το έδαφος βάζοντας στο παιχνίδι και την Ε.Ε., τόσο στα ενεργειακά και στο θέμα της ΑΟΖ, όσο και στο ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων. «Οι επιλογές αυτές θα ήταν αδιανόητο να γίνουν τα προηγούμενα χρόνια, αν δεν είχε προλειανθεί το έδαφος», λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο ίδιος συνεργάτης του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι πλέον υπάρχουν δυνατότητες εκτός από την ευρωπαϊκή κάλυψη της ΑΟΖ και για στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής.
Η τριμερής Σύνοδος Κορυφής του Καΐρου ενίσχυσε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και έβαλε τα θεμέλια για την πιο αποδοτική αξιοποίηση των πηγών ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο, προς όφελος της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Εκτός από τα γεωοικονομικά οφέλη, δεδομένου ότι η Αίγυπτος έχει αναδειχθεί σε μια από τις ηγέτιδες δυνάμεις του αραβικού κόσμου, οι κινήσεις αυτές οδηγούν και στην απομόνωση της Τουρκίας, που επιμένει να υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.
Η Κοινή Διακήρυξη που εκδόθηκε έπειτα από την ολοκλήρωση της τριμερούς και έβαλε το πλαίσιο της μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ των τριών κρατών για την ΑΟΖ, ήταν ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τη στρατηγική της δημιουργίας ισχυρών συμμαχιών και την αξιοποίηση όλων των γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η χώρα, γεγονός που θα έχει θετικές επιπτώσεις και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ωρα ευθύνης
Από το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, επισημαίνουν ότι μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο. Δηλαδή, όπως εξηγούσε στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά, ένα πισωγύρισμα της Ελλάδας στα ιλιγγιώδη ελλείμματα και σε ανεξέλεγκτο χρέος που θα δημιουργούσε την ανάγκη πρόσθετου δανεισμού, θα είχε τραγικές αρνητικές επιπτώσεις και στα εθνικά θέματα.
Το γεγονός αυτό είναι κάτι που θα τονίζουν ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς όπως λένε, την ώρα που η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της στην Ευρώπη το να γίνει ξανά ο αδύναμος κρίκος σε μια αποσταθεροποιημένη Μέση Ανατολή θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα.
Κυβερνητική πηγή σημείωνε ότι ο καθένας θα πρέπει πλέον να αναλάβει τις ευθύνες του και να σκεφτεί αν θέλει την Ελλάδα της σοβαρότητας και της σταθερότητας ή την Ελλάδα της αβεβαιότητας και της αστάθειας που οδηγεί τον ελληνικό λαό σε μια βέβαιη χρεοκοπία.
Μάλιστα από το Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν προς την κατεύθυνση της Κουμουνδούρου, υπενθυμίζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα της εθνικής συνεννόησης, την οποία συγκρίνουν με αυτή των ελληνοκυπριακών κομμάτων, που παρουσίασαν τις προτάσεις τους σε κλίμα ενότητας.


Η μάχη της οικονομίας και η επόμενη μέρα
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ σταθερότητα θα ξεκλειδώσει και τις οικονομικές εξελίξεις, τη στιγμή που οι αποφάσεις για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα έχουν δρομολογηθεί. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες συζητούν για την υιοθέτηση νέων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Το πρώτο βήμα για την απεμπλοκή από τα μνημόνια και την έξοδο στις αγορές έγινε στο τελευταίο Eurogroup, όπου οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών προέκριναν για την Ελλάδα ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης με αυστηρούς όρους και με απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την τρόικα.
«Ηδη τα stresstests τελείωσαν και εργαζόμαστε προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα η πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση και να βγει η σχετική έκθεση από την πλευρά των δανειστών», έλεγε για τον σχεδιασμό την κυβέρνησης στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά. Το επόμενο βήμα, όπως σημείωνε, είναι η τελική ρύθμιση του χρέους, που αποτελεί και την επιβράβευση της Ελλάδας για τις επιτυχίες που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα με βάση την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως μέσα στο Δεκέμβριο θα υπάρξει συμφωνία, παρότι μέχρι τις 8 του μήνα, οπότε θα συνεδριάσουν ξανά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μεσολαβούν μόνο πέντε εβδομάδες. Οπως σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη, ο χρόνος δεν πιέζει μόνο την ελληνική πλευρά για να υπάρξει συμφωνία, αλλά και τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς το ευρωπαϊκό πρόγραμμα λήγει στο τέλος του 2014. Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υποστηρίζει κάτι διαφορετικό από αυτό που λένε δημόσια Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο,τι, δηλαδή, χρειάζεται σταθερότητα για να βγεις από το μνημόνιο, αλλά όπως τόνιζε ο ίδιος συνεργάτης του πρωθυπουργού, θα πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει στο δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των μεταρρυθμίσεων.

«Αυτά τα δύο θα φέρουν ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη, που θα αποτελέσουν με τη σειρά τους την εγγύηση για τις αγορές. Οτιδήποτε άλλο, μας οδηγεί ξανά σε ελλείμματα και ύφεση, εκεί, δηλαδή, που θα μας πάει το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα», σημείωνε χαρακτηριστικά.

ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής