Το πρωί της Παρασκευής έγινε η κηδεία του Παλαιστίνιου νεαρού που οδήγησε το αυτοκίνητό του κατά των Ισραηλινών πολιτών και αμέσως μετά το πλήθος που συμμετείχε σε αυτήν κατευθύνθηκε προς τα στρατιωτικά σημεία ελέγχου που χωρίζουν Ανατολικά από Δυτικά Ιεροσόλυμα. Στον δρόμο συνάντησα τον Άσραφ, εικονολήπτη της παλαιστινιακής τηλεόρασης και γνώριμο από τα παλιά, γέννημα θρέμμα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και εξαιρετικό γνώστη των δεδομένων της περιοχής του.«Μείνε κοντά μου και θα δεις πράγματα που θα σε εντυπωσιάσουν» ήταν τα λόγια του. Ομολογώ πως δυσκολεύτηκα να κατανοήσω τι μπορεί να είναι τόσο εντυπωσιακό σε μια περιοχή όπου οι περισσότεροι εκ των ξένων ανταποκριτών θεωρούμε πως τα έχουμε δει όλα. Ο Άσραφ όμως είχε δίκιο. Ένας νεαρός κοντά είκοσι χρόνων τον πλησίασε μερικά λεπτά αργότερα υποδεικνύοντάς του το σημείο που θα έπρεπε να βιντεοσκοπήσει.
Ξαφνικά δεκάδες άτομα εμφανίστηκαν με καλυμμένα τα πρόσωπα. Στο μέτωπο είχαν δέσει το πράσινο μαντίλι της Χαμάς και δεκάδες κοντάρια με τη σημαία της ισλαμικής οργάνωσης υψώθηκαν ανάμεσα στο πλήθος. Διαβάζοντας τη σκέψη μου ο Άσραφ, με λοξοκοίταξε απομακρύνοντας το βλέμμα του από την κάμερα και μου είπε: «Αν νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα, έχεις υποτιμήσει τούτο τον τόπο».Ο τρόπος με τον οποίο τα προπύργια της Φατάχ πέφτουν το ένα μετά το άλλο, με τις σημαίες της Χαμάς να στέλνουν το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, είναι σίγουρα εντυπωσιακός. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η ταχύτητα του φαινομένου. Την περασμένη Πέμπτη η ισραηλινή ηγεσία έσπευσε αμέσως να χρεώσει την ευθύνη για την επίθεση στην Ιερουσαλήμ στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
Βεβαίως αυτό που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου απέκρυψε επιμελώς είναι το γεγονός πως οι μυστικές του υπηρεσίες τον είχαν προειδοποιήσει λεπτομερέστατα για τις επιπτώσεις που θα είχαν οι επαναλαμβανόμενες, συνοδεία της αστυνομίας, επισκέψεις ακροδεξιών Ισραηλινών στο Όρος του Ναού, καθώς και οι απαγορεύσεις που σκόπευε να επιβάλει στους μουσουλμάνους προσκυνητές. Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Χααρέτζ", είχαν επίσης προβλέψει πιθανή επιδείνωση των σχέσεων με αραβικές χώρες και ενδεχομένως κλιμάκωση των πιέσεων από χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ.
Η αύξηση της δημοτικότητας της Χαμάς, η οποία προκύπτει από τον πόλεμο στη Γάζα τον περασμένο Αύγουστο κι έπειτα, αποδίδεται από ξένους παρατηρητές και διπλωμάτες στις πολιτικές επιλογές του Τελ Αβίβ. Οι επιλογές αυτές φέρεται να υπαγορεύονται από δεδομένα που σχετίζονται με οτιδήποτε άλλο, παρά με την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη.Όπως έχει αναφερθεί και σε παλαιότερα άρθρα ο Νετανιάχου, αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό, απευθύνεται επί της ουσίας στο ακροδεξιό κοινό που με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα γοητεύονται από τις εθνικιστικές κορώνες του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν. Απευθύνεται επίσης στη βάση του κόμματός του, του Λικούντ, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά συνεδρίου και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις ο σημερινός ηγέτης του, ο Μπ. Νετανιάχου, θα ήταν πιο σοφό να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου κόμματος παρά να διεκδικήσει την ανανέωση της εντολής του.Όταν, όπως πολύ ορθά σχολίασε ένας ξένος διπλωμάτης, η πολιτική προσέγγιση των εθνικών θεμάτων, γίνεται στη βάση της προσωπικής πολιτικής επιβίωσης, τότε η τρίτη Ιντιφάντα αποτελεί μόνο ένα μέρος των δεινών τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν για τον τόπο.
Οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας
Στο πλαίσιο των αντιδράσεων για όλα τα παραπάνω, η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει τον προβληματισμό της και ζητάει αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές. Αυτά επισήμως. Πίσω από το παραβάν, φέρεται να έχει ζητήσει συγκεκριμένες ενέργειες για αποκλιμάκωση από πλευράς Ισραήλ, ωστόσο, με το αποτέλεσμα που προέκυψε από τις ενδιάμεσες εκλογές και τις απώλειες των Δημοκρατικών σε Κογκρέσο και Γερουσία, εκτιμάται πως η Ουάσιγκτον δεν θα επιδιώξει περαιτέρω κλιμάκωση στις σχέσεις με το Τελ Αβίβ.Από πλευράς Ε.Ε. η εισερχόμενη επικεφαλής υπουργός των Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία επισκέφθηκε την περιοχή, φωτογράφισε μέσα από τις δηλώσεις της κατόπιν των επαφών με Νετανιάχου και Λίμπερμαν την αδυναμία της Ε.Ε. να δρομολογήσει εξελίξεις, ενώ η επιλογή της να οικειοποιηθεί τη φρασεολογία με τα κλισέ περί της ασφάλειας του Ισραήλ ως προτεραιότητας της Ε.Ε. και παρακολουθώντας αμήχανα τον Νετανιάχου να υπερθεματίζει περί της μιας και αδιαίρετης Ιερουσαλήμ, προδιαθέτει για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναμένουμε από την Ευρώπη της κρίσης.
Αντίθετα με τα παραπάνω και βλέποντας τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στο Αμμάν να αυξάνει την επιρροή της στις μάζες, ο Ιορδανός μονάρχης αναγκάστηκε από τις εξελίξεις να ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή του από το Τελ Αβίβ. Ένα εικοσιτετράωρο μετά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τον κάλεσε στο τηλέφωνο για να τον διαβεβαιώσει πως δεν θα ανατραπούν το ισχύον καθεστώς και ο ιορδανικός ρόλος στα προσκυνήματα της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ.
Όταν όμως ο βασιλιάς Αμπντάλα πληροφορείται τις εξελίξεις από τα δελτία ειδήσεων και φτάνουν στο γραφείο του επίσημα αιτήματα από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, που του ζητάει να παύσει το σύμφωνο ειρήνης με το Ισραήλ, ενώ την ίδια στιγμή το Ισλαμικό Κράτος στέκει προ των βόρειων πυλών του, γίνεται κατανοητό πως το Αμμάν δεν θα μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα επί μακρόν, όσο το Ισραήλ κλιμακώνει την αντιπαράθεση στην Ιερουσαλήμ.
Στρατιωτική δράση στο Σινά
Στην άλλη μεριά των συνόρων η Αίγυπτος του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι αποφάσισε να περιορίσει τα ερεθίσματα για τους εισαγόμενους ισλαμιστές στη Χερσόνησο του Σινά. Εκτιμώντας πως, εφόσον περιορίσει την πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας και κατ' επέκταση και το λαθρεμπόριο όπλων, θα μειώσει δραστικά και τον αριθμό ξένων μαχητών από ισλαμικές οργανώσεις που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρεί τη δημιουργία μιας νεκρής ζώνης επί των συνόρων μήκους 500 μέτρων.Η επιχείρηση που διενεργείται από τον στρατό προβλέπει την κατεδάφιση 800 σπιτιών και την απομάκρυνση 10.000 κατοίκων από τα σύνορα με τη Γάζα. Αν και δεν έχει γίνει λόγος για κάτι τέτοιο, το σχέδιο της αιγυπτιακής κυβέρνησης προσβλέπει στην αποδυνάμωση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία, διατηρώντας τα τούνελ ανεφοδιασμού, ελέγχει το λαθρεμπόριο και την τροφοδοσία της αγοράς της Γάζας.
Ήδη οι αντιδράσεις στις τάξεις των Αιγυπτίων που έχουν ξεσπιτωθεί με προειδοποίηση 24 ωρών και βρίσκονται πλέον στον δρόμο είναι έντονες και η εκτίμηση είναι ότι η επιλογή του προέδρου Αλ Σίσι θα επιφέρει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και η ένοπλη αντιπαράθεση στο Σινά θα κλιμακωθεί δραματικά το επόμενο διάστημα.