23 Νοεμβρίου 2014

«Μίνι ψυχρός πόλεμος» μεταξύ Ρωσίας και Δύσης

Το σημαντικότερο όμως είναι πως έστειλε αμέσως στη Μόσχα για διαβουλεύσεις τον υπουργό Εξωτερικών, Χανς Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος απέφυγε προσεκτικά οποιαδήποτε ψυχροπολεμική δήλωση. Ο χειμώνας άλλωστε έχει μπει για τα καλά στην Ευρώπη και η πιθανότητα «ενεργειακών αντιμέτρων» από το Κρεμλίνο τρομοκρατεί τους Γερμανούς κυβερνώντες και βιομηχάνους, αλλά και πολλές από τις εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Αναθεώρηση Συντάγματος
Στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση «σπρώχνει» την Ουκρανία, αλλά και την υφήλιο, η Αμερική. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφτηκε χτες για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες το Κίεβο, κουβαλώντας μαζί του νέες υποσχέσεις για στρατιωτική και οικονομική βοήθεια και τροφοδοτώντας παντοιοτρόπως τα φιλοπόλεμα αισθήματα των Ουκρανών κυβερνώντων – την ίδια στιγμή που, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν χίλιοι άνθρωποι, μάχιμοι και άμαχοι, έχουν σκοτωθεί μετά την υπογραφή της διάτρητης εκεχειρίας, στις 5 Σεπτεμβρίου! Και σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι λίγο πριν φτάσει στο Κίεβο ο Μπάιντεν, τα φιλοδυτικά, εθνικιστικά στην πλειονότητά τους κόμματα, που κέρδισαν τις βουλευτικές «εκλογές» βίας και νοθείας της 26ης Οκτωβρίου, ανακοίνωσαν τη συγκρότηση μιας συμμαχίας με σκοπό την αναθεώρηση του Συντάγματος σε βάρος των μειονοτήτων.

Ο Πούτιν, πάντως, δείχνει αποφασισμένος να υπερασπιστεί τους Ρωσ(οφων)ους με όλα τα μέσα, εκτός από μια ολομέτωπη εισβολή. Σε δηλώσεις του ενώπιον οπαδών του κόμματός του, μετά την επιστροφή του στη Ρωσία, ο «τσάρος», μάλιστα, «άλλαξε επίπεδο» στη ρητορική του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εκείνοι [οι Αμερικανοί] δεν θέλουν να μας ταπεινώσουν, θέλουν να μας καθυποτάξουν, να επιλύσουν τα προβλήματά τους σε βάρος μας... Κανείς δεν κατάφερε να το πετύχει αυτό στην ιστορία της Ρωσίας, και κανείς δεν θα το καταφέρει»! Και συμπλήρωσε ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη προσπαθούν «να προστατεύσουν εθνικά συμφέροντα άλλων», σε βάρος των συμφερόντων της Ευρώπης, αλλά και των λαών τους.

Βαρυσήμαντη ήταν όμως και η συνέντευξη του Πούτιν στο γερμανικό κανάλι ARD, όπου δήλωσε ευθαρσώς ότι η Δύση προκαλεί τη Ρωσία σε νέο Ψυχρό Πόλεμο, όχι μόνο με τη στήριξή της στο καθεστώς του Κιέβου, αλλά και με τους δύο γύρους διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, που είναι «παράγοντες οι οποίοι άλλαξαν το γεωπολιτικό παιχνίδι»... «Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στρατιωτικές βάσεις διάσπαρτες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών κοντά στα σύνορά μας, και ο αριθμός τους αυξάνεται», δήλωσε ο Πούτιν. «Επιπλέον, μόλις πρόσφατα αποφασίστηκε να αναπτύξει δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, και πάλι κοντά στα σύνορά μας».