20 Οκτωβρίου 2014

Εφτασαν και αμερικανοί πράκτορες... CIA, Ρώσοι, Ισραηλινοί και «Μπαρμπαρός» στην Κύπρο!


CIA, Ρώσοι, Ισραηλινοί και «Μπαρμπαρός» στην Κύπρο!Δημήτρης Κυπριανού .Νέα πρόκληση των Τούρκων: Το σεισμογραφικό Barbaros μπήκε το πρωί στην κυπριακή ΑΟΖ - Πολύ κοντά βρίσκεται τουρκική φρεγάτα - Στις 7 Νοεμβρίου επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην ΚύπροΣτη Κύπρο έφθασε χθες κλιμάκιο της CIA αποτελούμενο από 20 άτομα. Η μέρα της άφιξης του κλιμακίου δεν είναι τυχαία καθώς σήμερα τέθηκε σε εφαρμογή η οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX) της Τουρκίας για έρευνες του πλοίου "Μπαρμπαρός" στη κυπριακή ΑΟΖ. Το "Μπαρμπαρός" ήδη εισήλθε το θαλάσσιο οικόπεδο 3 συνοδευόμενο από σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Συγκεκριμένα το Μπαρμπαρός εισήλθε στις 6.30 το πρωί (ώρα Ελλάδος) στην κυπριακή ΑΟΖ, συνοδευόμενο από δυο υποστηρικτικά σκάφη, όπως επιβεβαίωσε στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης. Στην περιοχή, αρκετά πιο νοτιοανατολικά, βρίσκεται ήδη τουρκική φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού που παρακολουθεί τη γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI-Kogas σε απόσταση 5 μιλίων από το κυπριακό τεμάχιο 9. Η πορεία του Μπαρμπαρός παρακολουθείται στενά και ενημερώνεται συνεχώς το Εθνικό Συμβούλιο. Παράλληλα ενημερώνονται και ξένες κυβερνήσεις και η ΕΕ και ο ΟΗΕ, που με ανακοινώσεις τους έχουν ταχθεί υπέρ του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το κλιμάκιο της CIA θα έχει επαφές με τη ΚΥΠ στη Λευκωσία ενώ ο επικεφαλής του αύριο θα συναντηθεί με τον Κύπριο Πρόεδρο.

Ταυτόχρονα άρχισαν από τις 7 το πρωί στα ανατολικά της Κύπρου ασκήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού με χρήση όπλων θαλάσσης - αέρος. Για τη διενέργεια της άσκησης, η Μόσχα έχει δεσμεύσει περιοχή 800 τετραγωνικών μιλίων, η οποία εφάπτεται εκείνης που έχει δεσμεύσει η Τουρκία. Το σημείο στο οποίο γίνονται οι ρωσικές ασκήσεις, η Τουρκία το θεωρεί FIR του ψευδοκράτους, ωστόσο η Ρωσία ως όφειλε ζήτησε άδεια από τη Κυπριακή Δημοκρατία.
Η ρωσική άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 23 Οκτωβρίου, και στη διάρκειά της θα γίνονται βολές ρουκετών από πλοία.Αύριο η αεροπορία και το ναυτικό του Ισραήλ ξεκινάει άλλη άσκηση με τις κυπριακές ένοπλες δυνάμεις με πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη. Στην άσκηση θα χρησιμοποιηθούν μαχητικά αεροσκάφη τύπου F15 και F16.