20 Οκτωβρίου 2014

Αναβαθμίζονται οι τριμερείς συνεργασίες με Αίγυπτο και Ισραήλ μετά τη συνεχιζόμενη τουρκική πρόκληση

Οι συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο με την Κυπριακή ηγεσία στα τέλη Νοεμβρίου και με την Αιγυπτική λίγες μέρες αργότερα λαμβάνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Του Γιώργου Βλαβιανού
Μετά την τελευταία πρόκληση της Τουρκίας, που υπερβαίνει κάθε όριο νομιμότητος, καθώς το πλοίο Barbaros βρίσκεται στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με σκοπό να κάνει έρευνες, για την Αθήνα αλλά και τη Λευκωσία αναβαθμίζεται η σημασία των τριμερών σχημάτων συνεργασίας τόσο με την Αίγυπτο όσο και με το Ισραήλ.Η Αθήνα γνωρίζει ότι η Τουρκία εξ αρχής δεν είδε με καλό μάτι την προσέγγιση με το Κάιρο και το Τέλ Αβίβ, ειδικά στα θέματα ενέργειας κι εκμετάλλευσης υποθαλασσίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Γι΄αυτό και οι συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο με την Κυπριακή ηγεσία στα τέλη Νοεμβρίου και με την Αιγυπτική λίγες μέρες αργότερα λαμβάνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Στις 9 Νοεμβρίου προβλέπεται να διεξαχθεί στο Κάιρο η συνάντηση κορυφής μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου στην οποία θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Εκεί θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν στην ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών καθώς και στον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών.Η τουρκική πρόκληση οδήγησε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο να προβει σε σκληρές δηλώσεις σήμερα από το Λουξεμβούργο όπου βρίσκεται για σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

.«Δυστυχώς, η Τουρκία δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς κοινότητας, δεν άκουσε τη φωνή του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς νομιμότητας. Το πλοίο της, το Barbaros, βρίσκεται στην περιοχή της Κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και υφαλοκρηπίδας και θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει έρευνες που προφανώς συνιστούν βάναυση προσβολή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας γιατί στην περιοχή αυτή δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι αν η Τουρκία δεν αντιληφθεί ότι η Κυπριακή δημοκρατία υπάρχει, θέτει η ίδια ανυπέρβλητα εμπόδια στην ευρωπαϊκή της πορεία και προοπτική και φυσικά δεν υπάρχει πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη συνύπαρξη και τη συμβίωση των δύο κοινοτήτων.Η Τουρκία, πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός, υπονομεύει τον διάλογο στην Κύπρο και δημιουργεί μια εστία κρίσης, τη στιγμή που η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη - και πρέπει να είναι στραμμένη - στο Κομπάνι, στον ISIS, στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και στις κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στη νότια και στην ανατολική γειτονία της. Δυστυχώς, το μέτωπο διασπάται και η ευθύνη της Τουρκίας είναι τεράστια.
Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε την Άγκυρα να ανακρούσει πρύμναν και όσον αφορά στο πλοίο αλλά και στην εξωτερική της πολιτική και να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.
http://www.antenna.gr/news/Politics/article/369360/anabathmizontai-oi-trimereis-synergasies-me-aigypto-kai-israil-meta-ti-synexizomeni-toyrkiki-proklisi