05 Οκτωβρίου 2014

Ο Μπάιντεν μίλησε για την παράνομη κατοχή της Κύπρου


Ο Μπάιντεν μίλησε για την παράνομη κατοχή της Κύπρου
Μπορεί οι αναφορές του Μπάιντεν, για το τι του είπε στη συνάντησή τους ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σε σχέση με την ανάπτυξη του ISIL στη Συρία, να μονοπώλησαν το διεθνές ενδιαφέρον, γύρω από την παρουσία του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ σε φόρουμ του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, όμως σ’ αυτήν υπήρχαν και αναφορές στο κυπριακό. Απαντώντας σε ερώτηση του υποψηφίου διδάκτορα, Κωνσταντίνου Παπαλουκά, πρόσφυγα από την Αμμόχωστο, ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε στις προοπτικές λύσης του κυπριακού και σε συνομιλία που είχε για το θέμα με τον Ταγίπ Ερντογάν.Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε βαθιά αναμειγμένος στο κυπριακό, περισσότερο από κάθε άλλον στο Κογκρέσο και «εμπλεγμένος με πάθος από την περίοδο της παράνομης κατοχής».
Μίλησε για την επίσκεψή του στην Κύπρο, την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά και τον Ντερβίς Εργογλου «με τις ευλογίες του Αναστασιάδη» και παρέθεσε τα εξής τρία συμπεράσματα.

Πρώτον, η Τουρκία κατανοεί πλήρως ότι δεν είναι πλέον προς το συμφέρον της να διατηρεί στρατεύματα στην Κύπρο.
Δεύτερον, ο Ερντογάν «τα έχει σπάσει με την μοναδική ομάδα για την οποία η κατοχή έχει νόημα κι αυτή είναι οι στρατιωτικοί».
Τρίτον, ότι «δεσμεύτηκε να με δει στην Αγκυρα και να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε δύο πράγματα. Να φτάσουμε στη λύση που λέει ότι συμφωνεί, διζωνική δικοινοτική (ομοσπονδία). Εχει αρχίζει να αντιλαμβάνεται – κατά την άποψή μου – ότι υπάρχει ένα τεράστιο συμφέρον για την Τουρκία, να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα των σημαντικών πόρων, ιδίως του φυσικού αερίου, που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Μπάιντεν διευκρίνισε ότι τα κοιτάσματα αυτά μπορούν να «απελευθερώσουν», όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα, «από την χρήση εκ μέρους της Ρωσίας της ενέργειας ως όπλου».
Ανέφερε ότι συνάντησε πρόσφατα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τους Ισραηλινούς και βλέπει να υπάρχει δυνατότητα.«Όταν τα έθνη δεν έχουν πλέον συντριπτικό συμφέρον στη συντήρηση του στάτους κβο – και η Τουρκία δεν έχει συμφέρον να συντηρεί το στάτους κβο στην Κύπρο – κι όταν παρουσιάζονται ευκαιρίες οι οποίες μπορούν να ωφελήσουν χωρίς να φαίνεται ότι έχουν συνθηκολογήσει – κι η Κύπρος επίσης ωφελείται σημαντικά – τα πράγματα αλλάζουν».Ο κ. Μπάιντεν αποκάλυψε ότι κάποιος Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στην Αγκυρα για συνομιλίες επί του θέματος αυτού.«Η ειρωνεία είναι ότι όπως το πετρέλαιο είναι ένα πράγμα που θα κρατήσει του Κούρδους στο Ιράκ, το ίδιο πράγμα μπορεί να αποτελέσει το λιπαντικό για τον τερματισμό των άδικων καταστάσεων που υπάρχουν (στην Κύπρο) από τη δεκαετία του ‘70», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Καταλήγοντας κι αφού προέτρεψε αντί να ερίζουμε γύρω από το τι πήγε λάθος στο παρελθόν να βλέπουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται «κι αν υπάρχει κατάσταση επωφελής για όλους ως διέξοδος», υπογράμμισε ότι ως Ιρλανδός καταλαβαίνει από κατοχή.«Ο Τζορτζ Μιτσελ είπε πως η Συμφωνία στο Ιρλανδικό ήταν 700 μέρες αποτυχίας και μια ημέρα επιτυχίας. Πιστεύω μπορούμε να βρούμε μία μέρα επιτυχίας».
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗΣ, CNA-ΚΥΠΕ