19 Σεπτεμβρίου 2014

Ουδέτερη ζώνη στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας


Mελετούνται σενάρια για πολυεθνική στρατιωτικής δύναμης στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας-Ιράκ
Οι εντατικές διαβουλεύσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον έρχονται την στιγμή που πάνω από 4000 Κούρδοι πολίτες της Συρίας περνούν τα σύνορα.

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΛΓΙΑ
Υπό την σκιά των σαρωτικών εξελίξεων στην Συρία και στο Ιράκ, σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, η Τουρκία προχωρά στην ίδρυση μιας ουδέτερης ζώνης στο βόρειο κομμάτι της Συρίας και του Ιράκ. Αυτό επιβεβαιώνουν οι πληροφορίες από τους τουρκικούς δημοσιογραφικούς κύκλους στην τουρκική πρωτεύουσα.Η Άγκυρα διαπραγματεύεται την ίδρυση της ουδέτερης ζώνης με τους αξιωματούχους και τους διπλωμάτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Οι δυο πλευρές μελετούν σενάρια για εγκατάστασης μια πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας-Ιράκ. Την ίδια στιγμή, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μελετούν όλα τα ενδεχόμενα.

Τα τουρκικά και τα νατοϊκά σχέδια επικεντρώνονται σε δυο σενάρια. Σύμφωνα με ένα σενάριο, προβλέπεται η δημιουργία μιας ουδέτερης γραμμής κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας-Ιράκ-Συρίας. Σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο, η Τουρκία και το ΝΑΤΟ θα δημιουργήσουν θύλακες στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, όπου θα φιλοξενούνται οι ιρακινοί και σύριοι πρόσφυγες.
Οι εντατικές διαβουλεύσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον έρχονται την στιγμή που πάνω από 4000 Κούρδοι πολίτες της Συρίας περνούν τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και βρίσκουν καταφύγιο στα τουρκικά εδάφη.
 

Το μεσημέρι της Παρασκευής, η Άγκυρα υποχρεώθηκε να δώσει το πράσινο φως για το άνοιγμα των συνόρων. Η τουρκική κυβέρνηση τονίζει ότι έλαβε την συγκεκριμένη απόφαση για ανθρωπιστικούς λόγους. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στο βόρειο κομμάτι της Συρίας, το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται ένα βήμα πριν από μια νέα στρατιωτική νίκη. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, οι δυνάμεις του χαλιφάτου δίνουν μάχες σώμα με σώμα με τους αντάρτες του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος για να ελέγξουν τον κουρδικό θύλακα Κομπάνε. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την πληροφορία ότι μέχρι στιγμής 22 κουρδικά χωριά έχουν περάσει στον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.