19 Σεπτεμβρίου 2014

Στο Βερολίνο προσεχώς

Την επόμενη εβδομάδα ο κ. Σαμαράς θα βρίσκεται στο Βερολίνο για ακόμα μία ιδιαίτερη συνάντησή του με την καγκελάριο Α. Μέρκελ. Η συνάντηση αυτή αναμένεται να είναι διαφορετική από τις προηγούμενες για δύο βασικούς λόγους:
Ο πρώτος και ίσως σοβαρότερος, είναι ότι, στα δυόμισι χρόνια σχεδόν της διακυβέρνησής του, ο κ Σαμαράς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει την κ. Μέρκελ για την πολιτική σταθερότητα της κυβέρνησης (αναγκαστικού) συνασπισμού που διαθέτει.Η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή έχει αγγίξει προ πολλού τα όριά της και είναι άγνωστο αν οι οριακοί βουλευτές της συμπολίτευσης θα υπακούουν, ως «αρραγές μέτωπο», σε πιθανές δύσκολες ψηφοφορίες για τους τελευταίους μνημονιακούς νόμους.

Το πρόβλημα της εκλογής του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας μεγεθύνεται μέρα με τη μέρα, καθώς η συμπολίτευση δεν μπορεί να «μαντρώσει» τους «ξέφραγους» βουλευτές, ώστε να διασφαλιστεί από τώρα ο μαγικός αριθμός των 180, που θα εκλέξουν κατά την τρίτη ψηφοφορία το νέο Πρόεδρο, ώστε η χώρα να μην προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.

Αλλά και η ίδια η κυβέρνηση, μετά τον πρόσφατο αποτυχημένο ανασχηματισμό, δίνει την εντύπωση μάλλον ξεκούρδιστης ορχήστρας (με πολλούς υπουργούς να εξαγγέλλουν ό,τι θα ήθελαν αυτοί να ακούσουν) και καθόλου την εικόνα ενός συγκροτημένου κυβερνητικού σχήματος, έτοιμου να αντιμετωπίσει επιτυχώς το τελευταίο τεστ της τρόικας και κυρίως να θέσει στο τραπέζι, προς συζήτηση, τις προτάσεις της για τη διαχείριση του εξωτερικού χρέους της χώρας.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει από την κ. Μέρκελ τη στήριξη της κυβέρνησής του για τη διατήρηση της παρούσας πολιτικής σταθερότητας στη χώρα - ένα θέμα απέναντι στο οποίο η Γερμανίδα καγκελάριος δείχνει πολύ «ευαίσθητη».Αλλά η εικαζόμενη γερμανική στήριξη είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνοδεύεται από την πιο πιεστική, από κάθε άλλη φορά, απαίτηση του Βερολίνου για την πιστή τήρηση του προγράμματος και της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ελλάδα, τη στιγμή μάλιστα που Ευρωπαίοι ηγέτες -και όχι μόνον- κατηγορούν τη Γερμανία ότι σπρώχνει την Ευρώπη όλο και πιο βαθιά στην ύφεση. 

Την απαίτησή του αυτή το Βερολίνο δεν την έχει κρύψει ποτέ. Αλλά από την προσεχή συνάντηση στο Βερολίνο θα διαφανεί αν η κ. Μέρκελ θα θέσει ή όχι την απαίτησή της αυτή ως απαρέγκλιτη προϋπόθεση, ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» για την έναρξη συζητήσεων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. 

Η έναρξη οποιασδήποτε προκαταρκτικής συζήτησης για τη μελλοντική διευθέτηση του ελληνικού χρέους είναι ο δεύτερος λόγος της επικείμενης συνάντησης Σαμαρά - Μέρκελ. Επειδή ακριβώς η οποιαδήποτε συζήτηση των δανειστών για το θέμα αυτό αρχίζει να παίρνει... μεταθέσεις στο μέλλον (ήδη τοποθετείται χαλαρά για τον προσεχή Νοέμβριο), είναι άγνωστο αν η κ. Μέρκελ -για όλους τους παραπάνω λόγους- θα κάνει τη χάρη στον κ. Σαμαρά να ανοίξει από τώρα τη συζήτηση.Και αυτό δεν διευκολύνει τον κ. Σαμαρά στους εσωτερικούς πολιτικούς σχεδιασμούς του. 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ