Λευκωσία: Η δημιουργία αγωγού για μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Τουρκία θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της Κύπρου για να μπορεί να υλοποιηθεί, σύμφωνα με έκθεση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Η έκθεση, την οποία ετοίμασε η «Ανεξάρτητη Επιτροπή για την Τουρκία» (Independent Commission on Turkey), αναφέρεται και στο κεφάλαιο ενέργεια και τον ρόλο που έχει να παίξει η Άγκυρα.Αφού σημειώνει ότι οι τουρκικές και ισραηλινές Αρχές μελετούν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός αγωγού για μεταφορά φυσικού αερίου, υπογραμμίζει πως μια τέτοια κατασκευή πρέπει να τύχει και της έγκρισης της Κύπρου, αφού θα διέλθει μέσω της δικής της ΑΟΖ.Σύμφωνα με την έκθεση, «η Κύπρος αυτή τη στιγμή δεν εξετάζει θέμα μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας και παραμένει δεσμευμένη στη δημιουργία σταθμού υγροποίησης». Ωστόσο, προστίθεται, ένας τέτοιος σταθμός για παραγωγή μόνο του κυπριακού φυσικού αερίου είναι απίθανο να επιβιώσει εμπορικά.


Στη συνέχεια, όμως, καταγράφει μια συγκεκριμένη εισήγηση για το πώς μπορεί να ξεπεραστούν οι κυπριακές ενστάσεις δεδομένου ότι θα διαπιστωθεί πως τα αποθέματα είναι τέτοια που θα επιτρέπουν την πολλαπλή εξαγωγή: «Η Κύπρος θα μπορούσε υπό αυτά τα δεδομένα να συγκατατεθεί σ' έναν ισραηλινο-τουρκικό αγωγό εάν το Ισραήλ θα μετέφερε μέρος του φυσικού του αερίου στον σταθμό υγροποίησης στο Βασιλικό». Αυτό, προστίθεται, θα σημαίνει ότι το φυσικό αέριο θα μπορεί να διακινείται τόσο μέσω της Τουρκίας αλλά και να εξάγεται προς τις κερδοφόρες αγορές της Ασίας.

Μέσα από την έκθεση της συγκεκριμένης επιτροπής επιχειρείται σαφής διασύνδεση φυσικού αερίου, Κυπριακού και ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Τουρκίας.

Αναφέρει πως η κατάληξη των συνομιλιών σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία μπορεί να περιλάβει και «διαχείριση ενεργειακών πηγών και διαμοιρασμών των εσόδων» και προσθέτει «σε συνδυασμό με αυτό, η Άγκυρα θα κληθεί να ανοίξει τα λιμάνια της σε κυπριακά πλοία, ενώ η Κύπρος θα συγκατατεθεί στο απευθείας εμπόριο μεταξύ της βόρειας Κύπρου και της ΕΕ».

Της «Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Τουρκία» ηγείται ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας, Μάρτι Αχτισάαρι και συμμετέχουν μεταξύ άλλων και οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και Ολλανδίας Χανς βαν ντεν Μπρουκ.

Αποστέλνοντας την έκθεσή του προς τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ο κ. Αχτισάαρι σημειώνει τις εισηγήσεις της επιτροπής για την Τουρκία και την ΕΕ.

Απαντώντας ο κ. Νεοφύτου σημειώνει ότι στην έκθεση απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου.

Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης