21 Μαΐου 2014

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΛ. ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗ ΣΑΓΚΑΗ Πιο κοντά Ρωσία - Κίνα με φόντο ΗΠΑ και Ε.Ε.

Πιο κοντά Ρωσία - Κίνα με φόντο ΗΠΑ και Ε.Ε.  Του Γιώργου Παυλόπουλου
Κυριολεκτικά μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο θα συνεχιστούν οι συνομιλίες Ρώσων και Κινέζων γύρω από τη στρατηγική συμφωνία που αφορά στο φυσικό αέριο. Με όλες τις άλλες σημαντικές εκκρεμότητες να έχουν επιλυθεί, το ζήτημα της τιμής που θα πληρώνει το Πεκίνο στην Gazprom είναι ο τελευταίος «κάβος» που πρέπει να ξεπεραστεί, προκειμένου να στεφθεί από επιτυχία η διήμερη επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Σαγκάη. Η τιμή που επιδιώκει να διασφαλίσει ο ρωσικός όμιλος κυμαίνεται ανάμεσα σε 10-11 δολάρια ανά εκατ. Btu, δηλαδή είναι ανάλογη της τιμής που χρεώνει στους Ευρωπαίους (10,60 δολ.). Ωστόσο, οι Κινέζοι θέλουν να τη ρίξουν αρκετά χαμηλότερα και προβάλλουν ως επιχείρημα ότι σήμερα πληρώνουν στο Τουρκμενιστάν περίπου 9 δολάρια.

Χθες, πάντως, πρώτη μέρα των επαφών του Ρώσου προέδρου με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, το αδιέξοδο δεν είχε ξεπεραστεί. Πλέον, όλα έδειχναν ότι η συμφωνία κρέμεται από μία κλωστή, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην υπογραφεί σήμερα, αλλά να μετατεθεί για λίγες ημέρες, μέχρι δηλαδή το τέλος της εβδομάδας, οπότε και διεξάγεται ένα διεθνές οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη. Πρακτικά, βεβαίως, είναι ανοιχτό και το ενδεχόμενο «παγώματος» της συμφωνίας, αν και αυτό είναι κάτι που καμία πλευρά δεν συζητά ανοιχτά.
 
Διέξοδος
Αυτό αφορά κυρίως τους Ρώσους, οι οποίοι έχουν ποντάρει πολλά σε αυτή την ενεργειακή συμφωνία, καθώς δέχονται πιέσεις στις σχέσεις τους με τη Δύση, εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία. Με την υπογραφή της, θέλουν να αποδείξουν στη Δύση και κυρίως τις ΗΠΑ ότι δεν μπορούν να τους απομονώσουν με κανενός είδους κυρώσεις. Παράλληλα δε, θα διασφαλίσουν εναλλακτική διέξοδο για την Gazprom, σε μια στιγμή που η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο να μειώσει σταδιακά τις ποσότητες αερίου που αγοράζει από αυτήν.Σημειώνεται ότι η συμφωνία προβλέπεται να έχει 30ετή διάρκεια. Συνοδεύεται δε από την κατασκευή ενός αγωγού από τη Σιβηρία προς τη βόρεια Κίνα, ο οποίος θα αρχίσει να λειτουργεί από το 2018, μεταφέροντας 38 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.