21 Μαΐου 2014

Έμμεση προειδοποίηση του Κινέζου προέδρου για τις εδαφικές διαφορές στην Ασία


Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φάνηκε σήμερα να προειδοποιεί ορισμένες χώρες της Ασίας να μην ενισχύουν τις στρατιωτικές συμμαχίες τους για να αντιμετωπίσουν την Κίνα, λέγοντας πως αυτό δεν οφελεί την περιφερειακή ασφάλεια.Ωστόσο υποσχέθηκε να επιλύσει ειρηνικά τις εδαφικές διενέξεις της Κίνας, οι οποίες έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στη Νότια και την Ανατολική Σινική Θάλασσα.«Η ενίσχυση στρατιωτικών συμμαχιών που στοχεύουν εναντίον ενός τρίτου μέρους δεν συμβάλλει στη διατήρηση της κοινής ασφάλειας στην περιοχή», ανέφερε ο Σι σε ομιλία του, έπειτα από μια περίοδο κατά την οποία ορισμένες ασιατικές χώρες επεδίωξαν να επαναβεβαιώσουν τις σχέσεις που έχουν με την Ουάσινγκτον στο πεδίο της ασφάλειας.

Στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα στην Ασία ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε επιδιώξει επίσης να διαβεβαιώσει συμμάχους όπως η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες πως είνια ειλικρινής η προ πολλού δέσμευση για στρατηγική στροφή του προς την Ασία και τον Ειρηνικό, η οποία θεωρείται ευρέως πως έχει στόχο να αντισταθμίσει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνα.

Ο Σι διατύπωσε τις παρατηρήσεις του σε μια περιφερειακή διάσκεψη στη Σανγκάη μπροστά στον αντιπρόεδρο του Βιετνάμ Νγκουγέν Θι Ντόαν, καθώς και αντιπροσώπους από τις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία και περισσότερες από 40 άλλες χώρες και οργανισμούς. Δεν κατονόμασε πάντως τις ΗΠΑ.

Η Κίνα εμπλέκεται σε έντονες διενέξεις με το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα στη Νότια Σινική Θάλασσα. Το Πεκίνο και το Τόκιο βρίσκονται επίσης σε διένεξη για διαφιλονικούμενα νησιά στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.

 Ο Σι επεδίωξε να κατευνάσει τις ανησυχίες σχετικά με τις προθέσεις του Πεκίνου, λέγοντας ότι «η Κίνα παραμένει προσηλωμένη στην επιδίωξη της ειρηνικής διευθέτησης των διενέξεων με άλλες χώρες σχετικά με εδαφική κυριαρχία και θαλάσσια δικαιώματα και συμφέροντα».
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters