21 Μαΐου 2014

Αέριο: Ενδιαφέρον Βουλγαρίας για προμήθεια από Ισραήλ


http://www.energypress.gr/resource-api/energypress/contentObject/Aerio:-Endiaferon-Boylgarias-gia-promhtheia-apo-Israhl/image?width=220
Η τροφοδοσία της Βουλγαρίας με ισραηλινό φυσικό αέριο μέσω της Ελλάδας, συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Βούλγαρου Πρωθυπουργού Plamen Oresharski με τον Ισραηλινό ομόλογό του Benjamin Netanyahu στο Τελ Αβίβ όπου ο πρώτος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, με τη συμμετοχή και Βούλγαρων επιχειρηματιών. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Oresharski στο Darik Radio της Σόφιας, η Βουλγαρία θα μπορούσε να δεχτεί αέριο από τα νέα κοιτάσματα της ΑΟΖ του Ισραήλ μέσω του ελληνικού δικτύου.
Μάλιστα οι δύο πολιτικοί αρχηγοί διαβεβαίωσαν ότι οι δύο χώρες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον ενεργειακό τομέα. Ωστόσο ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός παρατήρησε ότι η προοπτική αυτή αντιμετωπίζεται σε μεσοπρόθεσμη βάση, ενώ όπως είπε «είναι πολύ νωρίς ακόμη να συζητηθούν ποσότητες και τιμές».

Σύμφωνα με τα όσα άφησε να εννοηθούν ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός, το Ισραήλ δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τις έρευνες ώστε να οριστικοποιήσει τις ποσότητες που βρίσκονται στα κοιτάσματα της ισραηλινής ΑΟΖ, κάτι που το τοποθετεί μετά από 3-4 χρόνια.Πάντως και ασχέτως της έμφασης που δίνει η Βουλγαρία στην κατασκευή του νέου ρωσικού αγωγού South Stream ο οποίος θα διέλθει από το έδαφός της, η γειτονική χώρα διατηρεί το στρατηγικό της ενδιαφέρον για την αναβάθμιση της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού της φυσικό αέριο και από άλλους προμηθευτές.

Έτσι την προοπτική προμήθειας αερίου από το Ισραήλ, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός τη συνδέει με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό ΙGB, η έναρξη κατασκευής του οποίου τοποθετείται στο τέλος του 2014. Σημειώνεται ότι για την τροφοδοσία της Βουλγαρίας, αλλά και άλλων χωρών της ΝΑ Ευρώπης με αέριο μέσω της Ελλάδας, σημαντικός είναι ο ρόλος του τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου της Ρεβυθούσας, όπου ξεκίνησαν ήδη τα έργα αναβάθμισης.

Όπως ανήγγειλε εχθές ο ΔΕΣΦΑ ξεκίνησαν τα έργα για την κατασκευή της τρίτης δεξαμενής που θα αυξήσει την αποθηκευτική ικανότητα από 130.000 σε 225.000 κυβικά μέτρα, την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων για την υποδοχή πλοίων χωρητικότητας έως και 260.000 κυβικών μέτρων, και την αύξηση κατά 40% της ικανότητας επαναεριοποίησης υγροποιημένου αερίου.Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία ενδιαφέρεται σταθερά για τη συμμετοχή και δικής της κρατικής εταιρείας στο πρόγραμμα κατασκευής του πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Καβάλα που σχεδιάζει η ΔΕΠΑ.
(Μ. Καϊταντζίδης, Euro2day, 21/5/2014)