21 Μαΐου 2014

Μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα στην Γερμανία-δεύτερη μετά τις ΗΠΑ. Πηγή: Μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα στην Γερμανία-δεύτερη μετά τις ΗΠΑ.

Η Γερμανία, αποτελεί την δεύτερη χώρα, στην προτίμηση των μεταναστών, μετά τις ΗΠΑ. Οι αφίξεις προέρχονται κυρίως από την ανατολική και την νότια Ευρώπη.
http://www.newmoney.gr/sites/default/files/styles/full-width/public/germania_9.jpgΗ Γερμανία, μια από τις μεγαλύτερες σε πληθυσμό χώρες της Ευρώπης και κινητήριος δύναμη της Ευρωπαϊκής ένωσης, αποτέλεσε και παλαιότερα τόπος απορρόφησης οικονομικών μεταναστών.
Είναι, πλέον, ο δεύτερος πιο δημοφιλής μεταναστευτικός προορισμός, αφήνοντας πίσω Αγγλία και Καναδά, μετά την οικονομική κρίση που ώθησε τους Νοτιοευρωπαίους να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους, σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να συγκεντρώνουν τους περισσότερους μετανάστες. Πολύ σύντομα, όμως,  η Γερμανία αναδύθηκε από την όγδοη θέση το 2009 στη δεύτερη το 2012, με την μόνιμη μετανάστευση να αυξάνεται στο 38% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με μια μελέτη του ΟΟΣΑ με τίτλο “Συζητήσεις για την μεταναστευτική πολιτική”. Το 2012, η Γερμανία προσέλκυσε 400.000 μόνιμους μετανάστες.

Η Γερμανία, η οποία διαθέτει τον παλαιότερο πληθυσμό της Ευρώπης και το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων, μετά το Μονακό, έχει προσαρμόσει τις πολιτικές της μετανάστευσης από το 2000 για την προσέλκυση περισσότερων εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης. Η Γερμανία αναζητά την ειδίκευση στην εργασία καθώς η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων κοστίζει στις μικρές και μεσαίες γερμανικές επιχειρήσεις 31 δισεκατομμύρια δολάρια (43 δισεκατομύρια δολάρια) σε απώλεια ετήσιων εσόδων, σύμφωνα με μια έκθεση τον Ιανουάριο από την Ernst & Young LLP.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά την δήλωση της πρώην καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ ότι “η Γερμανία δεν είναι και δεν μπορεί ποτέ να είναι μια χώρα μετανάστευσης” η έρευνα του  ΟΟΣΑ δείχνει ότι ένας στους τρεις μετανάστες στην Ευρώπη κινείται προς αυτό το έθνος, σε αναζήτηση εργασίας. Αυτό συγκρίνεται με έναν στους δέκα το 2007.

Τα όρια συνταξιοδότησης καθώς και το μεταναστευτικό θα οδηγήσουν στο να είναι 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι λιγότεροι, στη διάθεση του γερμανικού εργατικού δυναμικού από το 2020, όπως δήλωσε το Σεπτέμβριο ο Πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann,. Μια τέτοια μείωση θα κόστιζε στη Γερμανία σχεδόν 70 δισεκατομμύρια ευρώ ετήσια παραγωγή, τόνισε, επίσης.
Πηγή:newmoney.gr