21 Μαΐου 2014

Υποστήριξη Πεκίνου στον Πούτιν για την ουκρανική κρίση

Σε κοινό μέτωπο αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία εμφανίστηκαν, χθες, οι ηγέτες της Κίνας και της Ρωσίας, Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Σαγκάη (φωτογραφία), οι οποίοι εγκαινίασαν κοινά ναυτικά γυμνάσια των δύο χωρών.
Την υποστήριξη του Πεκίνου αναφορικά με την ουκρανική κρίση κέρδισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη χθεσινή πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα, μετριάζοντας έτσι τις εντυπώσεις για τη μη υπογραφή συμφωνίας αναφορικά με την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου από τον ασιατικό γίγαντα. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίγνκ υποδέχθηκε ως «παλαιό φίλο» τον Ρώσο ομόλογό του στη Σαγκάη, όπου οι δύο ηγέτες κήρυξαν την έναρξη κοινών ναυτικών γυμνασίων των δύο χωρών. Η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας Μόσχας-Πεκίνου αποκτά ιδιαίτερη συμβολική και πολιτική σημασία τη στιγμή που η μεν Κίνα εμπλέκεται σε διαμάχες με χώρες της περιοχής –Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Ιαπωνία– για διαφιλονικούμενες θαλάσσιες ζώνες, η δε Ρωσία βρίσκεται σε σύγκρουση με τη Δύση αναφορικά με το ουκρανικό πρόβλημα.


«Οι Κινέζοι ανησυχούν για τις εξελίξεις στις γειτονικές τους θάλασσες και καλωσορίζουν την υποστήριξη της Ρωσίας», εκτιμούσε σχετικά ο Ραφαέλο Παντούτσι, του βρετανικού Ινστιτούτου Αμυντικών Υποθέσεων.

Ο Σι συνυπέγραψε με τον Πούτιν κοινή έκκληση για την αντιμετώπιση της «εσωτερικής κρίσης» της Ουκρανίας «μέσω ειρηνικών, πολιτικών διαδικασιών για την αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων». Μία τοποθέτηση που συγκρούεται με την οπτική των ΗΠΑ και συμμάχων τους, οι οποίοι αποδίδουν την ουκρανική κρίση στην υποστήριξη των ρωσόφωνων αυτονομιστών της Αν. Ουκρανίας από το Κρεμλίνο.

Ψυχρολουσία για τον Πούτιν αποτέλεσε ωστόσο η μη υπογραφή, στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, συμφωνίας-μαμούθ, της τάξεως των 400 δισ. δολαρίων, για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου από την Κίνα.

Η Μόσχα επιθυμεί διακαώς την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμα τα ρωσικά συμφέροντα και θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της έναντι της Δύσης, σε μια εποχή που εντείνονται οι αμερικανικές πιέσεις προς την Ευρώπη να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία. Η κατανάλωση φυσικού αερίου από την Κίνα αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μεταξύ 2014 και 2020, καθώς το Πεκίνο επιδιώκει να μειώσει την κατανάλωση γαιάνθρακα και τη συνεπαγόμενη ατμοσφαιρική ρύπανση. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η κινεζική πλευρά επιμένει σε περαιτέρω μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που προσφέρει το ρωσικό μεγαθήριο Gazprom, και οι σχετικές διαπραγματεύσεις είναι σκληρές. Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι υπήρξε σημαντική σύγκλιση και ότι δεν αποκλείεται η συμφωνία να υπογραφεί σήμερα, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης Πούτιν. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν χθες ένα σύνολο συμφωνιών στους τομείς της ενέργειας, της ηλεκτροδότησης, των αεροπορικών μεταφορών και των επικοινωνιών. Οπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλβάνοφ, η Κίνα πρόκειται να αγοράσει μερίδιο του ρωσικού πετρελαϊκού γίγαντα Rosneft, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της ρωσικής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας Γκριγκόρι Καράσιν δήλωσε χθες ότι οι προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στην Ουκρανία την ερχόμενη Κυριακή ενδέχεται να επιδεινώσουν, αντί να εκτονώσουν, την πολιτική κρίση στη χώρα εάν δεν υλοποιηθεί ο «οδικός χάρτης» του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη. Μία μέρα νωρίτερα, ο Πούτιν είχε διατάξει την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα των δύο χωρών, σε μια κίνηση καλής θέλησης ενόψει των ουκρανικών εκλογών. Δριμύ κατηγορώ κατά των φιλορώσων αυτονομιστών της Αν. Ουκρανίας, που έχουν προειδοποιήσει ότι θα εμποδίσουν την πραγματοποίηση εκλογών στις περιοχές τους, απηύθυνε ο υπ’ αριθμόν ένα ολιγάρχης της χώρας, Ρινάτ Αχμέτοφ.
http://www.kathimerini.gr/