07 Μαΐου 2014

Δηλώσεις του Μ. Χαρακόπουλου Ενδοκυβερνητικές τριβές προκαλεί το αντιρατσιστικό


Απειλεί να καταψηφίσει ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος, εάν το σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνει ως αδίκημα την άρνηση της Γενοκτονίας των Ποντίων
Ενδοκυβερνητικές τριβές προκαλεί το αντιρατσιστικό
Ενδοκυβερνητικές τριβές προκαλεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, καθώς ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας απειλεί να το καταψηφίσει, εάν δεν αναφέρει ρητά πως η άρνηση της Γενοκτονίας των Ποντίων αποτελεί αδίκημα. «Η άρνηση της γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα, όπως ορθά αντιμετωπίζεται και η άρνηση του Ολοκαυτώματος που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση του ρατσισμού» τόνισε ο  κ. Χαρακόπουλος, μετά από τη συνάντηση που είχε στη Βουλή με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων κ. Γιώργο Παρχαρίδη.  Η συνάντηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο των ενημερωτικών επαφών που έχει αναλάβει η Συνομοσπονδία με μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου, ενόψει της ψήφισης από την ολομέλεια της βουλής του νόμου για την καταπολέμηση μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, προωθώντας το αίτημα να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα και η άρνηση της γενοκτονίας των Ποντίων.

Ο κ. Χαρακόπουλος, ιστορικός ερευνητής και ο ίδιος του μικρασιατικού ελληνισμού, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στην πρωτοβουλία των Ποντιακών οργανώσεων, συμμεριζόμενος απόλυτα το δίκαιο του αιτήματός τους. Ο βουλευτής Λαρίσης, με την ευκαιρία της συνάντησης, πρόσφερε στον κ. Παρχαρίδη και το πρόσφατα επανεκδοθέν βιβλίο του «Ρωμιοί της Καππαδοκίας».

Ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε μετά τη συνάντηση:
«Η Γενοκτονία των Ποντίων, αλλά και όλων των χριστιανών της Μικράς Ασίας, είναι ένα αναμφισβήτητο ιστορικό γεγονός, αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου εξολόθρευσης και εκδίωξής τους από τις πατρογονικές τους εστίες. Θυμίζω ότι και στο παρελθόν είχα διατυπώσει πρόταση για κοινή ημέρα μνήμης της γενοκτονίας όλων των χριστιανών της Ανατολής -Ελλήνων, Ασσυρίων, Αρμενίων. Η κατασκευή μιας τεχνητά ομογενοποιημένης κοινωνίας από την Τουρκία, μέσω της Γενοκτονίας που τελέστηκε στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα στη μικρασιατική γη, δεν επιτρέπεται να αμφισβητείται από κανέναν. Πολύ περισσότερο από την ελληνική βουλή που έχει αναγνωρίσει με νόμους τη Γενοκτονία των Ποντίων, των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και των Αρμενίων. Η άρνηση της γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα, όπως ορθά αντιμετωπίζεται και η άρνηση του Ολοκαυτώματος που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση του ρατσισμού. Αν δεν γίνει, για λόγους που αδυνατώ να κατανοήσω, θα σημάνει στην πράξη ακύρωση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, κάτι που είναι απαράδεκτο».
http://www.protothema.gr/