07 Μαΐου 2014

Κλιμακώνεται η πολιτική ένταση

Με νωπή τη μνήμη από τα αιματηρά επεισόδια της φετινής Πρωτομαγιάς και με την πρώτη επέτειο των γεγονότων του Πάρκου Γκεζί στις 31 Μαΐου να πλησιάζει, η δίκη 255 υπόπτων διατηρεί την ένταση στο πολιτικό σκηνικό.

Από τους 255 που κατηγορούνται για καταστροφή δημόσιας περιουσίας, διατάραξη δημόσιων υπηρεσιών, καταστροφές σε χώρο λατρείας και προστασία εγκληματιών, υπάρχουν 7 αλλοδαποί και το κατηγορητήριο ζητά καταδίκη έως 12 χρόνια φυλάκιση. Την υπόθεση έχει αναλάβει το πεντηκοστό πέμπτο Πρωτοβάθμιο Ποινικό Δικαστήριο Κωνσταντινούπολης και η ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε χθες Δευτέρα θα συνεχιστεί κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη καθ όλο τον Μάιο.
32 από τους κατηγορούμενους όμως ήδη υπέβαλαν γραπτώς την υπεράσπισή τους από την πρώτη ημέρα της δίκης. Ωστόσο είναι αμφίβολο αν η τουρκική δικαιοσύνη θελήσει να υιοθετήσει σκληρή τιμωρητική στάση.

Τουλάχιστον αυτό ελπίζουν οι συνήγοροι υπεράσπισης που θεωρούν ότι το κατηγορητήριο είναι «βαθύτατα εσφαλμένο, αόριστο και γενικόλογο» αφού όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες αν και τα υποτιθέμενα αδικήματα έλαβαν χώρα σε διαφορετικές ημέρες.

Ενόψει της πρώτης επετείου του Γκεζί
Εκτός των άλλων, ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει εκτεθεί από κατηγορίες εναντίον διαδηλωτών για πράξεις που στη συνέχεια διαψεύστηκαν. Όπως ότι κάποιοι φορούσαν τα παπούτσια τους και έκαναν κατανάλωση αλκοόλ μέσα στο χώρο του Ισλαμικού τεμένους του Ντολμαμπαχτσέ. Η πραγματικότητα όμως είναι, σύμφωνα με τον ιμάμη του τεμένους, ότι ο χώρος είχε μετατραπεί σε πρόχειρο νοσοκομείο εκείνες τις ημέρες όπου είχαν μεταφερθεί τραυματίες από τους κάλυκες δακρυγόνων και τις πλαστικές σφαίρες. Ο ιμάμης διαβεβαίωσε ότι κανείς από όσους μπήκαν στο τέμενος δεν έκανε ασεβείς πράξεις.

Επίσης εικόνες από δημόσια κάμερα αποκάλυψαν ότι μια γυναίκα με ισλαμικό κεφαλόδεσμο δεν είχε δεχτεί επίθεση από ομάδα νεαρών, όπως είχε υποστηρίξει ο Ερντογάν και το οποίο είχε χρησιμοποιήσει συχνά στους λόγους του το περασμένο καλοκαίρι.

Η πρώτη επέτειος του Γκεζί σε λίγες ημέρες αναμένεται να κατεβάσει πάλι τα πλήθη στους δρόμους και η ένταση μπορεί να κλιμακωθεί με τη δίκη των 26 ανθρώπων που κατηγορούνται για υποκίνηση των επεισοδίων, η οποία ξεκινά στις 12 Ιουνίου σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Αριάνα Φερεντίνου, Κων/πολη
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle


Πηγή:www.capital.gr