07 Μαΐου 2014

ΚΥΠΡΙΑΚΟ Τουρκική πρόκληση με την έναρξη των διαπραγματεύσεων

Με την έκδοση νέας NAVTEX (368/2014), που αναγγέλλει τη συνέχιση των σεισμογραφικών ερευνών δυτικά της Κύπρου σε περιοχές που καλύπτουν και την κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία έβαλε τη δική της «σφραγίδα» στη χθεσινή έναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βερολίνο, απέσπασε τη στήριξη της καγκελαρίου Α. Μερκελ για ενεργότερη συμμετοχή της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος BARBAROS HAYREDDIN PASA, που πραγματοποιεί ήδη έρευνες από τις 27 Ιανουαρίου, θα παραμείνει στην περιοχή συνεχίζοντας να προκαλεί τη Λευκωσία, καθώς στη διάρκεια των σεισμογραφικών ερευνών πολλές φορές έχει πλησιάσει σε απόσταση μικρότερη των 50 μιλίων από την Πάφο. Χθες στη Λευκωσία οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Α. Μαυρογιάννης και Κ. Οζερσάι, μπήκαν στα «βαθιά», καθώς στο τραπέζι τέθηκε το θέμα των αρμοδιοτήτων της ομοσπονδίας και το περιουσιακό.Οπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, κατατέθηκαν γραπτώς προτάσεις για το περιουσιακό και τις ομοσπονδιακές αρμοδιότητες και έγιναν τα πρώτα σχόλια και την ερχόμενη Τρίτη οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν με τις παρατηρήσεις επί των εγγράφων αλλά και με νέες γραπτές προτάσεις για το περιουσιακό και για τις εξωτερικές σχέσεις.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βερολίνο και απέσπασε τη στήριξη της καγκελαρίου Α. Μέρκελ για ενεργότερη συμμετοχή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, έστειλε χθες «θετικό» μήνυμα στην Αγκυρα με συνέντευξή του στη «Χουριέτ».
Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι κάθε μέρα που περνά με άλυτο το Κυπριακό είναι «θλιβερή μέρα» για τους Κυπρίους, προσθέτοντας ότι δεν επιθυμεί ούτε καν να σκεφτεί το σενάριο της μη λύσης. Ο Πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε ακόμη ότι η Κύπρος έχει «χίλιους λόγους» να θέλει την Τουρκία κοντά στην Ευρώπη και κανέναν λόγο να επιζητά την απομόνωσή της.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ