07 Μαΐου 2014

Εξεταστική-φάρσα για τα σκάνδαλα Τούρκων υπουργών


Η τουρκική Εθνοσυνέλευση αποφάσισε χθες, με συντριπτική πλειοψηφία (453 ψήφοι υπέρ έναντι 9 κατά και 6 αποχών) τη συγκρότηση επιτροπής που θα αναλάβει να ερευνήσει τις κατηγορίες περί διαφθοράς, παραποίησης εγγράφων και κατάχρησης εξουσίας, τεσσάρων πρώην υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν (Οικονομίας, Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, Περιβάλλοντος, Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ, και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς) οι οποίοι φέρονται να ενέχονται στο σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε τον περασμένο Δεκέμβριο.Οι τρεις πρώτοι αναγκάστηκαν να παραιτηθούν μετά την παραπομπή των γιων τους για παράνομες δραστηριότητες, ενώ ο Μπαγίς έχασε τον υπουργικό θώκο μετά τον ανασχηματισμό που αναγκάστηκε να κάνει ο Ερντογάν, λίγο πριν από τις πρόσφατες εκλογές.Ολοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την ενοχή τους και ισχυρίστηκαν ότι έπεσαν θύματα ενορχηστρωμένης δυσφημιστικής εκστρατείας που σκοπό είχε να πλήξει την κυβέρνηση.

Ο Μπαϊρακτάρ ξέσπασε σε λυγμούς μέσα στην αίθουσα και δεν πήρε τον λόγο, ο Τσαγλαγιάν προσπάθησε να πείσει ότι το πανάκριβο ρολόι που του έφερε κούριερ με εντολή επιχειρηματία το αγόρασε με δικά του χρήματα, αλλά δεν έχει την απόδειξη και ο Μπαγίς αποδοκιμάστηκε από την αντιπολίτευση στην επεισοδιακή συνεδρίαση. Οσο για τον Γκιουλέρ, δεν είπε λέξη για τα κουτιά παπουτσιών γεμάτα χρήματα (η τουρκική εκδοχή των πάμπερς) που βρέθηκαν στο σπίτι του γιου του.

Η Βουλή αναμένεται να εκλέξει 15μελή επιτροπή διερεύνησης στην οποία το κυβερνών ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, AKP, θα έχει εννέα βουλευτές, έναντι έξι της αντιπολίτευσης. Με δεδομένη την απόλυτη πλειοψηφία των κυβερνητικών βουλευτών και τις διώξεις δικαστών και εισαγγελέων που αποκάλυψαν τις παράνομες δραστηριότητες, βουλευτές της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την όλη διαδικασία ως φάρσα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν μίλησε από το βήμα της Βουλής ο κατηγορούμενος Τσαγλαγιάν, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του είχαν γυρίσει την πλάτη, ενώ αρκετοί «έγραφαν» τη συνεδρίαση με το κινητό τους τηλέφωνο και αναμετέδιδαν αποσπάσματα στο Διαδίκτυο, καθώς η τηλεόραση της Βουλής δεν την αναμετέδωσε -όπως συνηθίζεται. Βουλευτές του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προανήγγειλαν ότι αν οι κυβερνητικοί βουλευτές που συμμετέχουν και πλειοψηφούν στην κοινοβουλευτική ερευνητική επιτροπή απαλλάξουν τους κατηγορουμένους, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα προσφύγει στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο.

Η απόφαση της επιτροπής αναμένεται να ανακοινωθεί μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και οπωσδήποτε μετά τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, έχοντας εν τω μεταξύ πετύχει και τον πλήρη έλεγχο στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη, από όπου έχει εκδιώξει μαζικά τους κρατικούς λειτουργούς τους οποίους υποπτεύεται για σχέσεις με τον θανάσιμο αντίπαλό του, ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ν. Ζηργάνος