07 Μαΐου 2014

Εξάρθρωση πυρήνα της Αλ Κάιντα στη Σαουδική Αραβία


Παρά τον ραγδαίο εκσυγχρονισμό της Σαουδικής Αραβίας, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία από τον Πύργο του Βασιλείου στο Ριάντ, η ακραία εκδοχή του σιιτικού ισλαμισμού συνεχίζει να συγκινεί.
Παρά τον ραγδαίο εκσυγχρονισμό της Σαουδικής Αραβίας, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία από τον Πύργο του Βασιλείου στο Ριάντ, η ακραία εκδοχή του σιιτικού ισλαμισμού συνεχίζει να συγκινεί.ΡΙΑΝΤ. Σε ανακοίνωση για εξάρθρωση πυρήνα της Αλ Κάιντα προχώρησαν χθες οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με αυτές, οι συλληφθέντες σκόπευαν να προχωρήσουν σε δολοφονίες αξιωματούχων και σε επιθέσεις εναντίον σαουδαραβικών κυβερνητικών και ξένων στόχων. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του βασιλείου, αντιστράτηγος Μανσούρ αλ Τουρκί είπε ότι ο πυρήνας αποτελείτο από 62 άτομα, εκ των οποίων οι 59 Σαουδάραβες, ένας Υεμενίτης, ένας Πακιστανός και ένας Παλαιστίνιος. Σύμφωνα με τον Τουρκί, ο πυρήνας είχε σχέσεις με τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές του ISIL (Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε), οργάνωσης που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα και πολεμάει εναντίον των κυβερνήσεων του Ιράκ και της Συρίας.

Φυτώριο εξτρεμιστών
Η Σαουδική Αραβία θεωρείται κύρια δύναμη ενίσχυσης κάποιων από τις σκληροπυρηνικές ομάδες που μάχονται εναντίον του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία. Στο παρελθόν, το βασίλειο των Σαούντ είχε ενισχύσει τους μουτζαχεντίν που μάχονταν κατά της Σοβιετικής Ενωσης στο Αφγανιστάν, μόνο και μόνο για να γίνει, αργότερα, η ίδια η Σαουδική Αραβία στόχος της διαδόχου των μουτζαχεντίν Αλ Κάιντα. Το διάστημα 2003-2006 η Αλ Κάιντα, η οργάνωση του Σαουδάραβα Οσάμα μπιν Λάντεν, πραγματοποίησε σειρά βομβιστικών επιθέσεων στη χώρα προξενώντας τον θάνατο δεκάδων ατόμων.

Εκστρατεία στα ΜΜΕ
Η Σαουδική Αραβία απάντησε συλλαμβάνοντας χιλιάδες άτομα και πραγματοποιώντας εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης για να απαξιωθεί η ιδεολογία της.

Ο Τουρκί είπε ότι κάποια από τα μέλη του πυρήνα παραμένουν ασύλληπτα. «Ξεκίνησαν να φτιάχνουν τα επιμέρους τμήματα της οργάνωσης, να οργανώνουν την υποστήριξη και τον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιχειρήσεων με στόχο κυβερνητικές εγκαταστάσεις, ξένα συμφέροντα και δολοφονίες προσωπικοτήτων της ασφάλειας», ανέφερε ο Τουρκί. Δεν έγινε σαφές σε ποιο στάδιο βρίσκονταν οι σχεδιασμοί. Οι Αρχές δήλωσαν ότι εντόπισαν εργαστήριο για την παρασκευή εκρηκτικών και προχώρησαν σε κατάσχεση ενός εκατομμυρίου σαουδαραβικών ριάλ (ποσού ανάλογου με 266.600 δολάρια).

Χιλιάδες Σαουδάραβες έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης για αντίστοιχα αδικήματα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον Σαουδάραβα αξιωματούχο, οι Αρχές έφθασαν στους υπόπτους μέσα από έρευνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Επειτα από μήνες σκληρής δουλειάς, οι αρχές ασφαλείας κατόρθωσαν να εντοπίσουν ύποπτες δραστηριότητες, μέσω των οποίων μέλη της Αλ Κάιντα στην Υεμένη επικοινωνούσαν με τους ομολόγους τους στη Συρία σε συντονισμό με κάποιους αφελείς σε αρκετές επαρχίες του βασιλείου». Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη στην Υεμένη η μεγαλύτερη επιχείρηση των κυβερνητικών δυνάμεων, με τη βοήθεια αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, εναντίον της Αλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου, που εδρεύει στη χώρα.

«Παρατηρούμε ύποπτες ενέργειες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», είπε, «ειδικά αφότου αυτά έχουν γίνει πρόσφορο έδαφος για όλες τις εξτρεμιστικές ομάδες».

Η Αραβική Ανοιξη
Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας παρακολουθούν με ζωηρό ενδιαφέρον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και για άλλους λόγους. Η Αραβική Ανοιξη, που οδήγησε στην ανατροπή πολυάριθμων καθεστώτων της περιοχής, έχει αυξήσει το ενδιαφέρον των Αρχών για τον έγκαιρο εντοπισμό νησίδων πολιτικής διαφωνίας.
http://www.kathimerini.gr/