16 Μαΐου 2014

Η αστάθεια λόγω Ουκρανίας "ανεβάζει" ενεργειακά την Κύπρο

http://www.energypress.gr/resource-api/energypress/contentObject/Ria-Novosti:-H-EE-proteinei-apothhkeysh-rwsikoy-aerioy-sthn-Oykrania/image?width=220
H γεωπολιτική αστάθεια λόγω του ζητήματος της Ουκρανίας υπογραμμίζει την ανάγκη για μια συνολική ευρωπαϊκή λύση για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο προς τη Δυτική Ευρώπη, όπως δήλωσε στο Reuters πηγή της βιομηχανίας που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η Τουρκία πρέπει επίσης να συμπεριληφθεί στο όλο εγχείρημα. Αυτό θα δημιουργήσει μια κατάσταση στην οποία όλοι θα είναι κερδισμένοι και θα βελτιώσει επίσης τις προοπτικές για ειρηνική διευθέτηση στην Κύπρο.

Όπως αναφέρεται στο Reuters, υπολογίζεται ότι το αέριο που βρίσκεται μεταξύ των ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ, μπορεί να ικανοποιήσεις τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης για τουλάχιστον επτά χρόνια. Ωστόσο οι πολιτικές εντάσεις και οι εδαφικές διαφορές, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις των βαθιών και σεισμικά ενεργών υδάτων, μπορεί να κάνουν την ανάπτυξη αποθεμάτων δύσκολη και δαπανηρή. Η Κύπρος, αναφέρεται υποβάθμισε τις αρχικές εκτιμήσεις και από τις εταιρείες έγινε σαφής η ανάγκη για ανακάλυψη περισσότερου φυσικού αερίου για να δικαιολογήσει τις αναγκαίες επενδύσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, η κρίση στην Ουκρανία έχει μεταβάλει την εκτίμηση του κινδύνου.

«Το σενάριο της ενεργειακής ασφάλειας έχει αλλάξει εντελώς και κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πιο δαπανηρές επενδύσεις να πρέπει να γίνουν υπό το πρίσμα της ενεργειακής ασφάλειας, παρά για λόγους επιστροφής της επένδυσης», ανέφερε ο Pasquale De Micco, εμπειρογνώμονας από το τμήμα πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
http://energypress.gr/news/H-astatheia-logw-Oykranias-anebazei-energeiaka-thn-Kypro