16 Μαΐου 2014

Στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, αιματηρή έκρηξη

48 Σύροι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής και πως 13 εξ αυτών εξέπνευσαν
 ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν από έκρηξη κοντά σε μεθοριακό πέρασμα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας. Αυτό ανέφερε χθες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα τη Βρετανία και πρόσθεσε ότι η επίθεση σημειώθηκε σε γκαράζ κοντά στο Μπαμπ αλ Σαλαμέχ, στη βόρεια συριακή επαρχία του Χαλεπίου. Ο σταθμός αυτοκινήτων χρησιμοποιείται από επιβάτες που έρχονται ή φεύγουν από την περιοχή. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν ήταν σαφές εάν επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας. Οι τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία τόσο της Τουρκίας όσο και της Συρίας. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται τουλάχιστον πέντε γυναίκες και τρία παιδιά.
Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι 48 Σύροι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής και πως 13 εξ αυτών εξέπνευσαν χωρίς να καταστεί δυνατό να τους παρασχεθεί φροντίδα. Τέτοιου είδους εκρήξεις έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν κοντά στην Τουρκία. Ερασιτεχνικό βίντο, που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, δείχνει γυναίκες, άνδρες και παιδιά στο σημείο της επίθεσης, από την οποία πήραν φωτιά πολλά οχήματα και μοτοσικλέτες.

«Ω Θεέ μου, τιμώρησέ τους!» ακούγεται να λέει ένας άνδρας καθώς κάποιοι άλλοι δίπλα του προσπαθούν να σβήσουν με πυροσβεστήρες τη φωτιά που έχει τυλίξει δύο αυτοκίνητα. Το βίντεο θεωρείται γνήσιο και ανταποκρίνεται στα σχετικά ρεπορτάζ του Associated Press.

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 40 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων άμαχοι, σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιθέσεις σε ολόκληρη τη βόρεια Συρία. Προχθές 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ τους και τρία μέλη ιατρικής ομάδας, σε πέντε αεροπορικές επιδρομές στην Αταρίμπ στο βόρειο Χαλέπι.

Τέσσερις αντάρτες σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές στην ίδια περιοχή, ενώ 21 άνθρωποι, μεταξύ τους και γυναίκες, σκοτώθηκαν στην περιοχή Σαρμάντα της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Από την ανταλλαγή πυρών, τα αεροπορικά πλήγματα, τις εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων και τα βλήματα όλμου, καθώς και τις εκτελέσεις, σκοτώνονται καθημερινά στη Συρία περισσότεροι από 200 άνθρωποι. Η σύγκρουση ξεκίνησε ως κίνημα ειρηνικής διαμαρτυρίας κατά της εξουσίας του προέδρου Ασαντ και εξελίχθηκε σε αιματηρό εμφύλιο με περισσότερους από 150.000 νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Τέλος, η ομάδα «Φίλοι της Συρίας», που συναντήθηκε χθες στο Λονδίνο, κατήγγειλε χθες το σχέδιο του Ασαντ για τη διενέργεια προεδρικών εκλογών, λέγοντας ότι αποτελούν προσβολή όσο μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα.
  http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=171586