Τα τηλεγραφήματα του WikiLeaks δείχνουν ότι οι ΗΠΑ ανησυχούσαν για την πώληση των πλοίων-MICHAEL R. GORDON / THE NEW YORK TIMES
Σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση, τον Φεβρουάριο του 2010, ο τότε υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, ζήτησε από τον Γάλλο ομόλογό του να μην προχωρήσει στην πώληση δύο πολεμικών πλοίων αμφίβιων αποστολών στη Μόσχα, γιατί κάτι τέτοιο «θα έστελνε λάθος μήνυμα και στη Ρωσία και στους συμμάχους μας, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη». Ο Γάλλος αξιωματούχος, Ερβέ Μορέν, αναγνώρισε ότι τα σκάφη τύπου Μιστράλ -σχεδιασμένα για το γαλλικό πολεμικό ναυτικό, με δυνατότητα μεταφοράς ελικοπτέρων και αποβατικών στρατευμάτων- ήταν όντως «πολεμικά πλοία για επίδειξη στρατιωτικής ισχύος». Αυτό βεβαιώνει απόρρητο διπλωματικό τηλεγράφημα που είδε το φως της δημοσιότητας χάρη στα WikiLeaks. Στη συνέχεια, όμως, ο κ. Μορέν έθεσε το ρητορικό ερώτημα «πώς μπορεί να πει κανείς στη Ρωσία ότι επιθυμεί τη συνεργασία μαζί της, αλλά δεν της έχει εμπιστοσύνη;».
Με την Κριμαία να έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία και περί τις 40.000 Ρώσους στρατιώτες να βρίσκονται σε όχι μακρινή απόσταση από τα ουκρανικά σύνορα, οι αξιωματούχοι της Δύσης δεν μπορούν να εμπιστεύονται στο εξής τις προθέσεις της Μόσχας. Σε πείσμα των αμερικανικών αντιρρήσεων, η επίμαχη απόφαση της Γαλλίας βρίσκεται στον δρόμο της υλοποίησης και το πρώτο σκάφος τύπου Μιστράλ πρόκειται να παραδοθεί στη Ρωσία προς τα τέλη του τρέχοντος έτους. Σε επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι η χώρα του θα αποφάσιζε τον Οκτώβριο κατά πόσο θα παραδώσει τα δύο σκάφη. Ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι, επανέλαβε, κατά τη συνάντησή τους, την αμερικανική θέση ότι η πώληση των πλοίων στη Ρωσία θα έπρεπε να αποφευχθεί, όπως επιβεβαιώνουν πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ωστόσο, ο κ. Φαμπιούς είχε βεβαιώσει τους δημοσιογράφους ότι δεν τέθηκε παρόμοια αξίωση από αμερικανικής πλευράς.
Τα τηλεγραφήματα του WikiLeaks δείχνουν ότι οι ΗΠΑ ανησυχούσαν για την πώληση των γαλλικών πλοίων στη Ρωσία ήδη από το 2009. Η επικεφαλής του τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, κατέθεσε στο Κογκρέσο, την περασμένη εβδομάδα, ότι η κυβέρνηση Ομπάμα «εκφράζει επίμονα, εδώ και καιρό, τις αμερικανικές ανησυχίες γι’ αυτή την πώληση». Αν παραδοθούν τελικά, τα δύο πολεμικά πλοία θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας εναντίον δύο χωρών της Μαύρης Θάλασσας που βρίσκονται στην αιχμή της ρωσικής πίεσης, την Ουκρανία και τη Γεωργία.
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=171581