16 Μαΐου 2014

«Πληγή» η ουκρανική κρίση για τις οικονομίες παγκοσμίως - Ποιες περιοχές θα επιβαρυνθούν από περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Καταλυτική προβλέπεται πως θα είναι η επίδραση της ουκρανικής κρίσης, τόσο για την ίδια την πληγείσα χώρα - όπου και θα επέλθει συρρίκνωση της οικονομίας της - όσο και για άλλες 16 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development - EBRD).
 Σημειωτέον πως η ιδρυθείσα το 1991 EBRD, σύμφωνα και με δημοσίευμα της Wall Street Journal επενδύει σε 34 χώρες, πολλές από τις οποίες έχουν στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Οι προβλέψεις της, λοιπόν, συνιστούν ίσως την πιο άρτια προσπάθεια για να εκτιμήσει το μέγεθος και την έκταση των ζημιών που προκαλούνται βραχυπρόθεσμα στην οικονομική ανάπτυξη από την πρόσφατη αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της Ουκρανίας , καθώς και τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας.


Σύμφωνα με της εκτιμήσεις της Τράπεζας Ανάπτυξης, άμεσα «θύματα» της κρίσης είναι η Ουκρανία και η Ρωσία. Τα πιο άμεσα θύματα της κρίσης είναι η Ουκρανία και η Ρωσία . Η οικονομία της Ουκρανίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 7% φέτος, ενώ προηγουμένως προβλεπόταν πως θα αυξηθεί κατά 1,5 %. Αναφορικά με τη Ρωσία, η EBRD παρατηρεί ότι το καλύτερο εφικτό αποτέλεσμα θα είναι ένα έτος στασιμότητας, κάτι που αναιρεί τις προβλέψεις του Ιανουαρίου για επέκταση 2,5%.

Πάντως, όπως επισημαίνεται, η ουκρανική κρίση θα σημάνει ένα ευρύτερο κόστος που μεταφράζεται σε επιβράδυνσης της ανάπτυξης σε μια σειρά από περιοχές που έχουν ήδη πληγεί στο παρελθόν, κυρίως από την παγκόσμια κρίση του 2008 και την επακόλουθη κρίση της Ευρωζώνης. Τον Ιανουάριο, η Τράπεζα είχε προβλέψει ότι το 2014 θα σηματοδοτήσει μια περίοδο επιτάχυνσης της ανάπτυξης σε πολλές οικονομίες. Ωστόσο, τώρα αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης σε δύο από τα τρία κράτη της Βαλτικής, τέσσερις οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου και πέντε οικονομίες της Κεντρικής Ασίας.

Μάλιστα, εκτιμάται πως η κρίση θα επηρεάσει και την ανάπτυξη πέρα από τις γειτονικές χώρες, εάν επιβληθούν περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Όπως σημειώνει η EBRD, υπάρχουν διάφορα «κανάλια», μέσω των οποίων, τα γεγονότα στη Ρωσία και στην Ουκρανία μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε άλλες χώρες.

Μια σειρά από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας έχουν στενούς εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία και την Ουκρανία και κατά πάσα πιθανότητα θα έλθουν αντιμέτωπες με μια μείωση των εξαγωγών, καθώς και των εμβασμάτων αποδήμων εργαζομένων. Ακόμη, το Τατζικιστάν, η Δημοκρατία της Κιργιζίας, η Μολδαβία και η Αρμενία είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε ενδεχόμενη επιβράδυνση των πληρωμών από τους πολίτες που εργάζονται στη Ρωσία.

Στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη, οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές μέσω του υψηλότερου κόστους δανεισμού για την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις, καθώς το επενδυτικό αίσθημα πλήττεται από την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητας, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων για τον ενεργειακό εφοδιασμό. Η Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο ενδέχεται επίσης να γνωρίσουν μείωση του αριθμού των Ρώσων τουριστών, ενώ και να σημειωθεί πως και η Σερβία διατηρεί ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΗΣ EBRD, ΕΔΩ.