13 Απριλίου 2014

Πάρτι στη Γερμανία κάνουν Κόζα Νόστρα και Καμόρα

Τη μεγάλη διείσδυση της ιταλικής μαφίας στην κοινωνία αλλά και τον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας υπογραμμίζουν σημαντικά στοιχεία που βγήκαν στο φως στη διάρκεια δίκης στην Κολονία. Ευθύνες στις γερμανικές αρχές για ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση της δράσης της μαφίας επιρρίπτουν επικριτές τους.Σύμφωνα με το περιοδικό «Spiegel», οι συνομιλίες που κατεγράφησαν μεταξύ μελών της μαφίας έδιναν πολύτιμες πληροφορίες στους αστυνομικούς για την εσωτερική λειτουργία δύο οργανώσεων που δρούσαν στο δυτικό ομόσπονδο κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας.Οι Σικελοί φέρονται να διαχειρίζονταν 17 κατασκευαστικές επιχειρήσεις και να είχαν τοποθετήσει αχυράνθρωπους σε θέσεις-κλειδιά. Οπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, χρησιμοποιούσαν στην πραγματικότητα τις εταιρείες αυτές για το ξέπλυμα χρήματος.

Οι έρευνες έδειξαν ένα ολόκληρο δίκτυο εικονικών επιχειρήσεων, τον έλεγχο των οποίων έχουν κυρίως Ιταλοί από το Νότο που διατηρούν στενούς δεσμούς με την Κόζα Νόστρα.Η αποκάλυψη των στοιχείων αυτών γέννησε εύλογα ερωτήματα στη Γερμανία, για το κατά πόσο ένα κομμάτι της οικονομίας της χώρας μπορεί να βρίσκεται στο έλεος της μαφίας. Ερευνα και αξιολόγηση δεδομένων που συγκέντρωσαν στο πλαίσιο ανεξάρτητης έρευνας, δημοσιογράφοι και εκδότες, με τη συμμετοχή και του περιοδικού «Spiegel», έδειξε ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της κατασκευαστικής βιομηχανίας και του ιταλικού οργανωμένου εγκλήματος.

«Για τη μαφία, η Γερμανία είναι ταυτόχρονα τόπος ξεκούρασης αλλά και δράσης», εκτιμά ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών LKA, της Στουτγάρδης, Ντίτερ Σνάιντερ. «Είναι τόπος όπου κρύβονται άτομα που καταζητούνται από τις αρχές αλλά και τόπος όπου σχεδιάζονται και διαπράττονται εγκλήματα». Σκοπός των μελών τέτοιων δικτύων είναι να περνούν κατά το δυνατόν απαρατήρητα και να αποκτούν σταδιακά πρόσβαση στην οικονομία της χώρας και στις ανώτερες τάξεις της κοινωνίας (με τη συμβατική έννοια του όρου).

Ζημιά στη Γερμανία
Εκείνο που τελικά αφήνουν, είναι μια τεράστια ζημία στο γερμανικό κράτος από φόρους που φυσικά δεν αποδίδονται και υπολογίζονται σε δισεκατομμύρια ευρώ.Επίσης, σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών στο Ντίσελντορφ, οι συμμορίες βασίζουν τη δομή και τη λειτουργία τους στα χαρακτηριστικά των οικογενειών της ιταλικής μαφίας. Αντιγράφουν την οργανωτική δομή των ιταλικών εγκληματικών οργανώσεων και κάνουν χρήση μεθόδων εκφοβισμού και ωμής βίας προκειμένου να διασφαλίζουν μια επικερδή αγορά.Πέρα από τις σοβαρές συνέπειες σε γενικότερο επίπεδο, επηρεάζονται αρνητικά και οι τοπικές οικονομίες. Επέρχεται μάλιστα μαρασμός στον κατασκευαστικό τομέα που λειτουργεί με καθαρούς όρους, αφού τίμιοι επιχειρηματίες του χώρου δεν μπορούν να ανταγωνιστούν σε βάθος χρόνου τις χαμηλές τιμές που προσφέρουν κατασκευαστικές εταιρείες που ξεπλένουν χρήμα και στηρίζονται επιπλέον στην παράνομη εργασία.
Ηχηρά αντιδρούν, με κάθε ευκαιρία, άνθρωποι του χώρου που θεωρούν ότι μολονότι το σύστημα αυτό καλλιεργείται επί μακρόν δεν υπάρχει ακόμη μια αποτελεσματική δομή για την αντιμετώπισή του.

Στοιχεία στο πλαίσιο ερευνών δείχνουν ότι οι οικογένειες της μαφίας έχουν κερδίσει, στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας, 123 εκατομμύρια ευρώ από την παράνομη δράση τους.Η αδυναμία των γερμανικών αρχών να αντιμετωπίσουν ικανοποιητικά την κατάσταση, εξηγεί -λέγεται- το γιατί οι Ιταλοί μαφιόζοι «αισθάνονται καλά» στη Γερμανία.Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία (ΒΚΑ), τουλάχιστον 460 ύποπτοι για συμμετοχή στη μαφία ζουν στη Γερμανία, οι περισσότεροι στα κρατίδια Βάδη-Βιρτεμβέργη και Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, αλλά και στη Βαυαρία και την Εσση.

Και η ΚαμόραΚι ενώ η σικελική Κόζα Νόστρα εμπλέκεται στον κατασκευαστικό τομέα, μέλη της Καμόρα στη Γερμανία είναι κυρίως προσανατολισμένα στο εμπόριο πλαστών επώνυμων προϊόντων. Αυτά τα προϊόντα-μαϊμούδες παράγονται, σύμφωνα με τη ΒΚΑ, σε εργοστάσια της Νάπολης και στη συνέχεια μεταφέρονται και αποθηκεύονται στη Γερμανία. Στη συνέχεια μέσω πωλητών προωθούνται προς τους καταναλωτές, που αντί κάρτας αυθεντικότητας παίρνουν μια πολύ χαμηλή τιμή. Τα έσοδα ρέουν προς τους αρχηγούς της Καμόρα στην περιοχή αφού αφαιρεθεί η προμήθεια των Γερμανών μαφιόζων.

Κι ενώ είναι δύσκολο για τις ανακριτικές αρχές να διεισδύσουν στις κλειστές δομές της μαφίας, ειδικοί του τομέα των ερευνών επισημαίνουν ότι η μαφία είναι, από την πλευρά της, ευάλωτη όσον αφορά τη διακίνηση των χρημάτων της, επειδή ακριβώς διαχειρίζεται δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία του ιταλικού ινστιτούτου έρευνας Demoskopik, η καλαβρέζικη Ντραγκέτα -που ειδικεύεται κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών- «καθαρίζει» γύρω στα 53 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Στη Γερμανία ειδικά, η Ντραγκέτα διακινεί και ιταλικά αγαθά διατροφής, όπως το λάδι, εξασφαλίζοντας μεγάλα κέρδη από τη φοροδιαφυγή και τη διοχεύτευσή τους στη μαύρη αγορά.
Επιπλέον σειρά ιταλικών εστιατορίων σε ολόκληρη τη Γερμανία ελέγχονται επίσης από την ιταλική μαφία κι εκτός από το ότι χρησιμοποιούνται ως επιχειρήσεις ξεπλύματος χρημάτων, αποτελούν ταυτόχρονα πόλους για την καλλιέργεια κοινωνικών σχέσεων και δημιουργία δεσμών, με ισχυρούς ανθρώπους από διάφορους χώρους.

Τη στιγμή που εξετάζονται διάφορα σενάρια προς ερμηνεία του φαινομένου της μεγάλης διείσδυσης της ιταλικής μαφίας στη Γερμανία, αυξάνεται ταυτόχρονα ο προβληματισμός σχετικά με το πώς μπορεί να αναπτυχθεί αρτιότερα και πιο άμεσα μηχανισμός αντιμετώπισης μιας κατάστασης, η επίλυση της οποίας δεν θα είναι σε καμία περίπτωση απλή!
(Πηγές: Spiegel-italychronicles.com)