13 Απριλίου 2014

Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και το Κυπριακό -ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ


Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Ερικ Εντελμαν.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε μία εκδήλωση του ινστιτούτου Bipartisan Partnership Center για τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών, οι ομιλητές εξέφρασαν την εκτίμηση πως η αύξηση της διεθνούς πίεσης προς την Τουρκία μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς η κυβέρνηση της χώρας θα ήθελε να δείξει ένα καλό πρόσωπο.
Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία Ερικ Εντελμαν, ωστόσο, εξέφρασε επιφυλάξεις ότι η όποια πρόοδος θα είναι για το «φαίνεσθαι» και όχι απαραίτητα για την ουσία. Οπως είπε, «στον βαθμό που κάνει κάποια πράγματα, νομίζω ότι πρέπει να εκφράσουμε την υποστήριξή μας, αλλά δεν νομίζω ότι θα πρέπει να μειωθεί η έμφαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στην εσωτερική κατάσταση της χώρας, διότι στο τέλος της ημέρας αυτό που συμβαίνει εντός της Τουρκίας θα ρυθμίσει πραγματικά τι συμβαίνει εκτός, στην εξωτερική πολιτική της».
Ο διευθυντής ερευνών του Central Asia-Caucasus Institute, Σβάντε Κορνέλ, εξέφρασε ανησυχία για τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης αποτυχημένης προσέγγισης της Τουρκίας με τους γείτονές της, εκτιμώντας ότι στην περίπτωση της Αρμενίας μία αποτυχία θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα ακόμη και σε πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν. Ο κ. Κορνέλ θεωρεί πάντως ότι οι κίνδυνοι είναι πολύ μικρότεροι στην περίπτωση της Κύπρου, καθώς, όπως το έθεσε, «μια αποτυχημένη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού δεν υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη».

Η κυπριακή ΑΟΖ
Από την πλευρά του, το πρώην στέλεχος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου Αλαν Μακόφσκι εκτίμησε πως η στάση της Τουρκίας στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Πρόσθεσε, όμως, ότι η εμπειρία του στο Καπιτώλιο τον κάνει να πιστεύει ότι «οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε ανοιχτή στρατιωτική δράση στην κυπριακή οικονομική ζώνη». Την ίδια στιγμή, πάντως, σημείωσε ότι θα ήθελε η αμερικανική κυβέρνηση να είχε εκδώσει μία ανακοίνωση ύστερα από την πρόσφατη παρενόχληση από την Τουρκία νορβηγικού πλοίου που έκανε έρευνες για φυσικό αέριο.

Οσο για την Ελλάδα, ενδεικτικό της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι το γεγονός ότι η χώρα μας δεν αναφέρεται καθόλου στην τελευταία έκθεση του Bipartisan Policy Committee, που αμφισβητεί την πολιτική μηδενικών προβλημάτων στις σχέσεις της Τουρκίας με τους γείτονές της. Ο πρέσβης Εντελμαν εκτίμησε πως «είναι ενδεικτικό το ότι παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα λόγω της οικονομίας, είναι πιθανώς ο πιο σταθερός γείτονας της Τουρκίας».
http://www.kathimerini.gr/